Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

ΣΤΑΧΤΗ 13 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ WWF


Περισσότερα από 13 εκατομμύρια στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν σε χρονικό διάστημα 25 χρόνων στην Ελλάδα από πυρκαγιές, οι μισές εκ των οποίων παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστων αιτιών. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF για τις δασικές πυρκαγιές της χώρας μας κατά την περίοδο 1983-2008.

Η έρευνα αναλύει ενδελεχώς τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τη διαχρονική τους εξέλιξη δίνοντας πληθώρα συγκριτικών στοιχείων βάσει γεωγραφικών, χρονικών, μετεωρολογικών και άλλων παραμέτρων. Στόχος των ερευνητών ήταν να παράσχουν πολύτιμο υλικό στους αρμόδιους φορείς, ώστε να βοηθηθούν στην εκπόνηση αποτελεσματικών επιχειρησιακών προγραμμάτων πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.
Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα για το κοινό στην ιστοσελίδα www.oikoskopio.gr/pyroskopio και είναι αποκαλυπτικά: Περισσότερο από το 10% των άγονων και βραχωδών εκτάσεων της χώρας οφείλονται σε αλλεπάλληλα πύρινα μέτωπα.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Ελλάδα εκδηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 1.465 δασικές πυρκαγιές που καίνε περίπου 524.000 στρέμματα. Οι μεγαλύτερες απώλειες δάσους καταγράφηκαν το 2000, οι περισσότερες πυρκαγιές το 1999 και οι δριμύτερες το 2007. Το πιο πυρόπληκτο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας είναι η Πελοπόννησος, καθώς σε αυτήν αναφέρεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καμένων εκτάσεων (27%) της εικοσιπενταετίας, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός συμβάντων. Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, 6 στις 10 πυρκαγιές εκδηλώνονται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.


Παρότι τα περισσότερα συμβάντα εκδηλώνονται τον Αύγουστο, οι φωτιές του Ιουλίου έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερη δριμύτητα, ενώ, όπως φαίνεται, το Σαββατοκύριακο και η ώρα 2 μετά το μεσημέρι είναι πιο επίφοβα για εκδήλωση φωτιάς σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες της εβδομάδας.
Ενα από τα ενδιαφέροντα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επεμβαίνουν σε χρονικό διάστημα περίπου 36 λεπτών από την αναγγελία της πυρκαγιάς, ενώ η μέση διάρκεια της φωτιάς είναι περίπου 15 ώρες.
"Η συμμετοχή μας στην παρούσα εργασία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τον προσανατολισμό μας προς μια πιο δημιουργική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση προκειμένου να προστατέψουμε τον δασικό μας πλούτο, ο οποίος αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Ελλάδα", δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF. "Η Πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα και να τα αξιοποιήσει αναλόγως".
Οι ειδικοί κατέληξαν σε πλήθος συμπερασμάτων, μεταξύ των οποίων η διαπίστωση ότι τα εναέρια μέσα έχουν βασικό ρόλο στην πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς, ενώ δεν είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση των μεγάλων μετώπων, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για τον τρόπο χρήσης τους.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής θα πρέπει να εξειδικεύεται σε τοπικό επίπεδο και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Οι φωτιές σε αριθμούς
Οι περισσότερες φωτιές εκδηλώνονται Αύγουστο, Σάββατο ή Κυριακή, στις 2 μετά το μεσημέρι.
Σε κάθε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 3 πυρκαγιές.
Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν 1,2 στρέμματα καμένου δάσους.
Κατερίνα Ροββά-ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: