Τρίτη, Ιουλίου 05, 2011

ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-- «Η ΚΡΑΤΗΣΗ 180 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ»

Πάνω από το 60% των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μετανάστες στον Εβρο οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής που επικρατούν στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, διαπιστώνει η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους μετανάστες στην Ελλάδα. Μιλά για ανεπάρκεια στοιχειώδους καθαριότητας και ζητά εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπει αξιοπρεπείς προδιαγραφές κράτησης.


1 Γιατί στην πρόσφατη έκθεσή σας μιλάτε για «απάνθρωπες» συνθήκες στους χώρους κράτησης μεταναστών στον Εβρο;
Γιατί το να κρατούνται 180 άνθρωποι σ' έναν χώρο που έχει μετατραπεί από αποθήκη σε χώρος κράτησης χωρητικότητας 35 ατόμων, είναι επιεικώς απάνθρωπο.
2 Χαρακτηρίζετε και ως «επείγουσα» την παρέμβασή σας στην περιοχή. Ο λόγος;
Σίγουρα το ζήτημα εισόδου παράτυπων μεταναστών στην περιοχή είναι μακροχρόνιο. Αλλά το 2010 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Εβρο και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης εκεί. Ο Εβρος αποτέλεσε τη βασική, αν όχι μοναδική, είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρώπη.
3 Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι τόσο τρανταχτές οι δυσλειτουργίες;
Είναι τόσο θεμελιώδη και βασικά τα θέματα, που κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητεί.
4 Η πλέον ζοφερή από όλες τις εικόνες που αντικρύσατε κατά την τετράμηνη δράση σας εκεί;
Το τρομοκρατημένο βλέμμα μιας νεαρής κοπέλας κατά την κράτησή της μαζί με 100 άνδρες. Είχε αρπάξει τα κάγκελα της εξώπορτας και ζητούσε απελπισμένα βοήθεια...
5 Αλλες εικόνες;
Ανθρωποι κοιμούνταν στις τουαλέτες. Περιττώματα στο πάτωμα κι άνθρωποι να κοιμούνται στο έδαφος σε απόσταση μισού μέτρου από αυτά. Να περπατάς πάνω από τα σώματά τους για να φτάσεις σε κάποιον που έχει πυρετό.
6 Τι λείπει στοιχειωδώς από τα κρατητήρια αυτά;
Με μια μόνο λέξη, ανθρωπιά. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει αξιοπρεπείς συνθήκες και προδιαγραφές κράτησης, αλλά η πραγματικότητα απέχει: καθαριότητα, επαρκής χώρος, προαυλισμός είναι τα βασικά ελλείμματα.
7 Πώς μεταφράζονται οι ελλείψεις αυτές;
Σε ασθένειες που εύκολα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και για όσους εργάζονται. Σε έναν φαύλο κύκλο αναγκών, που εντέλει λειτουργεί εις βάρος όλων.
8 Πόσους κρατουμένους περιθάλψατε ή υποστηρίξατε ψυχοκοινωνικά από τον Δεκέμβριο του 2010 ώς τον περασμένο Μάρτιο;
1.809 ασθενείς.
9 Το προφίλ τους;
Στην πλειονότητά τους ήταν νεαροί άνδρες (1.611 άνδρες / 198 γυναίκες). Δεκαοκτώ ήταν τα παιδιά κάτω των 5 χρόνων και 107 ηλικίας 5-18 ετών. Πρόκειται για μετανάστες από όλον τον κόσμο.
10 Από τι έπασχαν συνήθως;
Οι συχνότερες διαγνώσεις, πλέον του 60% των ασθενών, ήταν λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, διάρροιες, μυοσκελετικά προβλήματα και δερματοπάθειες.
11 Η ψυχική υγεία τους τι κατέδειξε;
Κατάθλιψη, άγχος, φόβο, ανασφάλεια, θυμό, ευερεθιστότητα. Ολα αυτά συνδέονται με την αβεβαιότητα για το μέλλον, την άγνοια για τη διάρκεια της κράτησης και τις δυσκολίες στην επικοινωνία.
12 Οι άνθρωποι αυτοί έφεραν ή απέκτησαν εδώ τα συμπτώματα αυτά;
Στην πλειονότητά τους έρχονται υγιείς. Αρρωσταίνουν όμως όντας ευάλωτοι από το δύσκολο ταξίδι στις συγκεκριμένες συνθήκες κράτησης.
13 Κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης των παθήσεων αυτών ελλοχεύει για την τοπική κοινότητα;
Οχι από τους ανθρώπους. Από τις συνθήκες.
14 Για πόσο διάστημα εγκλεισμού πρόκειται;
Εως και εξάμηνη κράτηση, κατά το διάστημα της παρέμβασής μας. Τώρα έχει μειωθεί στο τρίμηνο. Γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των χώρων κράτησης.
15 Είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση;
Τα πρόσφατα βήματα για συστηματική αποσυμφόρηση και προαυλισμό αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί νόμος που βάζει τη βάση για ουσιώδεις αλλαγές δείχνει επίσης την ίδια κατεύθυνση. Η εφαρμογή του είναι η νέα πρόκληση.
16 Στην πράξη, ποιο είναι το «αντίδοτο»;
Στρατηγικός σχεδιασμός και δράση.
17 Σε καιρό οικονομικής κρίσης, πόσο ρεαλιστικό είναι ένα «λίφτινγκ» στους χώρους κράτησης;
Η ανεύρεση πόρων είναι σίγουρα ένα θέμα. Αλλά η απορρόφησή τους είναι ακόμη σημαντικότερο ζήτημα.
18 Τώρα που φύγατε, ποιος φροντίζει τους κρατούμενους μετανάστες;
Οι ιατρικές ομάδες της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, στο πλαίσιο των επειγόντων μέτρων.
19 Διανέμετε είδη πρώτης ανάγκης. Τι έχετε μοιράσει αυτό το διάστημα;
Η διανομή έχει περιοριστεί σε είδη προσωπικής υγιεινής. Συνολικά, στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης σε Τυχερό, Σουφλί και Φέρες και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα 8.500 υπνόσακοι, 10.000 είδη υγιεινής, 4.500 γάντια-σκούφοι και 15.500 κάλτσες.
20 Αντέχει η Ελλάδα τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών;
Οχι, αλλά σίγουρα δεν αντέχει και τόση εξαθλίωση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
5-7-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να φύγετε να πάτε αλλού οπως λέει ο παππούς....