Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κορόνα γράμματα παίζει τη ζωή των ασθενών που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας το υπουργείο Υγείας. Αυτό αποδεικνύεται από την τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας της χώρας, όπου τα στοιχεία που αναγράφονται για τη λειτουργία των ΜΕΘ, όχι απλώς είναι λανθασμένα, αλλά δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας αγγίζει το 75% πανελλαδικά, συνεπώς το 25% των κλινών παραμένουν άδειες και πρέπει να κλείσουν. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, αφού καθημερινά τουλάχιστον 30-40 ασθενείς μπαίνουν σε λίστα αναμονής προκειμένου να βρεθεί ελεύθερο κρεβάτι εντατικής, ενώ οι εντατικολόγοι μιλούν για περίπου 8.000 θανάτους ασθενών τον χρόνο, οι οποίοι δεν βρίσκουν κρεβάτι εντατικής. Μάλιστα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι, εάν μειωθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας, ο αριθμός των θανάτων ασθενών θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, με ανοιχτή επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του δ.σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Απόστολος Αρμαγανίδης. Όπως καταγγέλλει, τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Υγείας είναι γεμάτα λάθη, καθώς εμφανίζουν την πληρότητα των ΜΕΘ ίση με 75%, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ με ασθενείς που χρειάζονται κρεβάτι εντατικής.
Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι δημόσιες ΜΕΘ είναι μόνιμα υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ασθενών να νοσηλεύεται σε ιδιωτικές ΜΕΘ, με κόστος δυσβάσταχτο για τις οικογένειές τους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι στους πίνακες του υπουργείου Υγείας, στις κλίνες ΜΕΘ αθροίζονται οι κλίνες μονάδων εμφραγμάτων, καθώς και οι κλίνες αυξημένης φροντίδας για τα νεογέννητα στα μαιευτήρια. Το αποτέλεσμα είναι οι αποκλίσεις από τους πραγματικούς αριθμούς να φτάνουν και το 45% (για παράδειγμα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια εμφανίζονται 371 κλίνες, ενώ είναι 167 κλίνες ΜΕΘ και 25 ΜΑΦ).
"Το χειρότερο είναι ότι δίνεται η εντύπωση πως οι πλασματικά αυξημένες κλίνες εντατικής θεραπείας περισσεύουν, αφού η πληρότητά τους εμφανίζεται να είναι μόλις 75%-80%. Πανελλαδικά, λειτουργούν 530 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 200 εκτός Αθηνών, ενώ 100 κρεβάτια εντατικής παραμένουν κλειστά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού", δηλώνει στη "Μ" ο κ. Αρμαγανίδης και προσθέτει ότι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αποτελούν προϊόντα λογιστικής προχειρότητας, η οποία όμως μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν αποτελέσει βάση σχεδιασμού του νέου "υγειονομικού χάρτη" των ΜΕΘ στη χώρα μας.
Κλειστές ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
"Αγκάθι" συνεχίζουν να αποτελούν οι κλειστές ΜΕΘ και στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Β΄ ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, δυναμικότητας πέντε κλινών, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχει κατεβάσει… ρολά, καθώς "στέρεψε" από γιατρούς, οι οποίοι είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε παραιτήθηκαν.
Κλειστά είναι όμως και τέσσερα κρεβάτια της Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, αφού λειτουργούν οι 15 από τις 19 κλίνες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπου, σύμφωνα με τους εργαζομένους, λειτουργούν οι 7 από τις συνολικά 10 κλίνες.
Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο του Κιλκίς δεν έχει ΜΕΘ, ενώ το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει μονάδα εντατικής θεραπείας η οποία δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Στη Χαλκιδική, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πολυγύρου απέκτησε επιτέλους τον δικό της χώρο αλλά δεν λειτουργεί διότι δεν διαθέτει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό. Όσο για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, αυτή παραμένει στα χαρτιά, αφού τα επτά κρεβάτια που διαθέτει παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνεπώς, όλα τα περιστατικά της δυτικής Μακεδονίας, και όχι μόνον, καλείται να τα καλύψει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία διαθέτει έξι κρεβάτια, με τους ελάχιστους γιατρούς που έχουν απομείνει να δίνουν τον δικό τους αγώνα, για να τα κρατήσουν όλα ανοιχτά.
Δραματική είναι η κατάσταση και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, η οποία διαθέτει μόλις τρεις γιατρούς, αλλά και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βέροιας, η οποία λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των γιατρών. "Ο διευθυντής της μονάδας συνταξιοδοτήθηκε εδώ κι έναν χρόνο και πλέον οι ανάγκες καλύπτονται από μόλις δύο γιατρούς. Λειτουργούν μόνο τα δύο από τα συνολικά τέσσερα κρεβάτια, και αυτά χάρη στον ηρωισμό των γιατρών. Πρόσφατα προσελήφθη κι ένας πνευμονολόγος, ο οποίος έχει κάνει και εντατική θεραπεία, οπότε θα βοηθήσει στη ΜΕΘ", τονίζει στη "Μ" ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Βογιατζής.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις λαθών
Γενικό νοσοκομείο Άρτας. Στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αναγράφεται κάτι εξωπραγματικό, δηλαδή αναφέρεται ότι η ΜΕΘ έχει μόνο 53 (αντί για 129) εισαγωγές ασθενών για το 2010, εκ των οποίων 57 έχουν πεθάνει, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον να ισχύει.
Νοσοκομείο Παπανικολάου. Η πραγματική πληρότητα της Α΄ ΜΕΘ είναι 75% και όχι 47%, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργούν οι 15 από τις 19 κλίνες.
Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Τα στοιχεία του υπουργείου για το ποσοστό κάλυψης της ΜΕΘ, που είναι μόλις 42%, είναι ανακριβή. Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, η πληρότητα είναι 68,91%, εάν οι λειτουργούσες κλίνες είναι 13. Ωστόσο, από το 2009 μέχρι σήμερα από τις 16 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 11, οπότε η κάλυψη ανέρχεται στο 84%.
Νοσοκομείο / Προβλεπόμενες κλίνες / Κλίνες που λειτουργούν
Κομοτηνή, 4, 4
Σέρρες, 6, 6
Παπαγεωργίου, 20, 16
Παπανικολάου, 29, 25
Αγ. Παύλος, 8, 8
Αγ. Δημήτριος, 6, 6
Ξάνθη, 5, 5
ΑΧΕΠΑ, 16, 11
Γ. Γεννηματάς, 8, 8
Θεαγένειο, 8, 6
Βέροια, 4, 2
Γιαννιτσά, 6, 6
Πτολεμαΐδα, 6, 6
Ιπποκράτειο, 10, 7
Καβάλα, 8, 8
Δράμα, 6, 3
Αλεξανδρούπολη, 16, 11
Έδεσσα, 3, 2
Κοζάνη, 7, καμία
Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου