Στους περιορισμούς του Μεσοπρόθεσμου προσκρούει η... μεσοπρόθεσμη λύση για περισσότερους από 2.000 συμβασιούχους στον Δήμο Αθηναίων αλλά και την εξυπηρέτηση των δημοτών σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα, οι προνοιακές δομές και το πράσινο.Οι δήμοι καλούνται στο σύνολο της επικράτειας να μειώσουν τους συμβασιούχους κατά τα 2/3 (!), καθώς με βάση τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου πρέπει να απασχολούν συνολικά κάτω από 5.000 άτομα με αυτό το καθεστώς. Την περασμένη χρονιά, η κυβέρνηση είχε δώσει εγκρίσεις για περίπου 10.000 συμβασιούχους πανελλαδικά, ενώ στην πραγματικότητα εργάστηκαν 15.000, μένοντας στις θέσεις τους μέσω δικαστικών προσφυγών.
Η συνάντηση
Τα παραπάνω προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη, η οποία έγινε ύστερα από αίτημα του Δήμου της Αθήνας. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ζήτησε τη συνάντηση αυτή με τη λογική ότι τα προβλήματα του κέντρου οδηγούν σε αυξημένες ανάγκες, που είναι «πάγιες και διαρκείς». «Δεν επιτρέπεται να παραπονιόμαστε για το κέντρο της Αθήνας, για την πόλη που καταρρέει και να αποστερούμε από το δυναμικό της ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να την υπηρετήσουν», τόνισε ο κ. Καμίνης στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, όταν συμφωνήθηκε να γίνει η επαφή από κοινού με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων απασχολεί περισσότερους από 2.000 συμβασιούχους - πολλοί από τους οποίους συμπληρώνουν μέχρι και δέκα χρόνια υπηρεσίας. Οι συμβάσεις τους όμως έχουν λήξει από πέρυσι και παραμένουν μέσω δικαστικών προσφυγών που εκκρεμούν. Κάποιες εκδικάστηκαν με θετικό αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι παραμένουν, ενώ σε άλλες τα δικαστήρια ζήτησαν την απόλυσή τους.
Για εκείνους που απολύονται, ο δήμος επέλεξε τη βραχυπρόθεσμη λύση των δίμηνων συμβάσεων για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Περίπου 200 άτομα απασχολούνται σε αυτό το καθεστώς, αλλά οι συμβάσεις τους λήγουν μέσα στον Αύγουστο.
Δίμηνες συμβάσεις
Εξακόσιες δίμηνες συμβάσεις βρίσκονται τώρα σε εκκρεμότητα, καθώς δεν τις είχε υπογράψει ο «κρατικός» περιφερειάρχης Αττικής Η. Λιακόπουλος.
Κατά πληροφορίες όμως, η βραχυπρόθεσμη αυτή λύση προσκρούει τώρα στην πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν υπογράφει για το σύνολο των «διμηνιτών» παρά μόνο για εκείνους της Καθαριότητας. Προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα μιας τέτοιας βραχυπρόθεσμης «λύσης», ο δήμος ζητεί έγκριση πρόσληψης όλων των συμβασιούχων για μία τριετία.
Αυτό τέθηκε χθες στον κ. Καστανίδη, ο οποίος επιφυλάχτηκε να απαντήσει εντός δέκα ημερών και αφού συνεννοηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Ε. Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα - ενδεχομένως και με το υπουργικό συμβούλιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εδώ είναι που ετέθη το όριο των 5.000 του Μεσοπρόθεσμου. Εάν δοθεί έγκριση για 2.000 συμβασιούχους στην Αθήνα, θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι δήμοι να καλύψουν τις ανάγκες τους με λιγότερους από 3.000, και αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, όσο και αν αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες της πρωτεύουσας.
Κατά τα φαινόμενα, οριστική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και το μόνο που ενδεχομένως διασφαλίζεται είναι η μερική κάλυψη των αναγκών στην Καθαριότητα. Παιδικοί σταθμοί, πράσινο, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, ΚΕΠ, εξυπηρέτηση αλλοδαπών και άλλες υπηρεσίες θα περιμένουν από Σεπτέμβριο για την κάλυψη των αναγκών τους. Ή την κατάργησή τους... *
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου