Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

ΒΑΡΥ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν το πιο αιματηρό για τους άμαχους στο Αφγανιστάν από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από δέκα χρόνια, καθώς 1462 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
Όπως διευκρινίζει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν (Unama) σημειώθηκε μια αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2010.



Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% των θανάτων αμάχων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2011 αποδίδεται στους αντάρτες, το 14% στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις), ενώ δεν έχει αποδοθεί ευθύνη για το εναπομείναν 6%.


"Η υπηρεσία του ΟΗΕ κατέγραψε 1.462 θανάτους αμάχων το πρώτο εξάμηνο του 2011, διαπιστώνοντας μια αύξηση 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2010", γράφει η Unama και προσθέτει ότι "οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα αντικυβερνητικά στοιχεία και αποτελούν την αιτία για σχεδόν το ήμισυ (49%) του συνόλου των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων.


Επίσης όπως αναφέρει ο ΟΝΕ, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, μεταξύ τους η αστυνομία και ο στρατός του Αφγανιστάν και οι δυνάμεις της ISAF που επιχειρούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ευθύνονται για το 14% των θανάτων αμάχων.


Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ ήταν η βασική αιτία για το θάνατο αμάχων από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, κατά τις οποίες από τις αρχές του έτους έχουν σκοτωθεί 79 άμαχοι, μια αύξηση 14%. Τα ελικόπτερα Απάτσι χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από τις μισές φονικές αεροπορικές επιδρομές: το ένα τρίτο των θανάτων αμάχων σε αεροπορικές επιδρομές το 2010 προκλήθηκε από τα αεροσκάφη αυτά, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα Απάτσι ευθύνονται για το 56% των θανάτων σε αεροπορικές επιδρομές.


ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: