«Κούρεμα» της τάξεως του 21% του κεφαλαίου τους θα υποστούν οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οπως προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη με το Ινστιτούτο IIF (Institute of International Finance), το οποίο εκπροσωπεί τις τράπεζες, η μείωση του Δημόσιου Χρέους που μπορεί να επιτευχθεί αν συμμετάσχει το 90% των ιδιωτών που διαθέτει ελληνικά ομόλογα θα φτάσει τα 13,5 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των ομολόγων που μπορούν να υπαχθούν στο σχέδιο αυτό ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ έως το 2011 και συνολικά τα 135 δισ. ευρώ έως το 2020. Οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν θα ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα, τα οποία θα έχουν διάρκεια έως 30 έτη και κυμαινόμενα επιτόκια που θα φτάνουν το 6,8%.
Ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε προβλέπει την ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με ένα συνδυασμό τεσσάρων ομολόγων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Κοινός παρονομαστής των τεσσάρων αυτών ομολόγων είναι ότι όλα οδηγούν σε μια απώλεια («κούρεμα») της τάξεως του 21% στην ονομαστική αξία του κεφαλαίου που διαθέτει ο κάθε επενδυτής. Οι επενδυτές που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που διαθέτουν με νέα, σε αναλογία 25% από κάθε κατηγορία. Ετσι οι επενδυτές θα «μοιράσουν το κεφάλαιο που διαθέτουν» λαμβάνοντας τέσσερις διαφορετικούς τύπους νέων ομολόγων.
1 Η πρώτη κατηγορία θα αφορά ανταλλαγή σε 30ετή ομόλογα, τα οποία θα είναι πλήρως εγγυημένα από το Μηχανισμό EFSF. Η Ελλάδα θα αγοράσει ομόλογα από το Μηχανισμό προκειμένου να καλύψει πλήρως με αυτά το μέρος αυτό του κεφαλαίου. Η εξυπηρέτηση των ομολόγων αυτών θα γίνεται στην ουσία από τους τόκους που θα εισπράττει το Δημόσιο από το Μηχανισμό Στήριξης. Το επιτόκιο των τίτλων αυτών θα είναι κυμαινόμενο 4% για τα πρώτα πέντε έτη, 4,5% για τη δεύτερη πενταετία και 5% για την εναπομείνασα εικοσαετία.
2Η δεύτερη κατηγορία αφορά την επιμήκυνση των ομολόγων με άλλα 30ετή, η οποία θα έχει τη μορφή διευκόλυνσης τη χρονική στιγμή που λήγει ένα υφιστάμενο ομολόγο. Το κεφάλαιο και γι' αυτή την κατηγορία είναι εγγυημένο από το Μηχανισμό κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και τα επιτόκια των τίτλων αυτών είναι τα ίδια με αυτά της προηγούμενης κατηγορίας.
3Η τρίτη κατηγορία αφορά την ανταλλαγή ενός υφιστάμενου ομολόγου στο 80% της ονομαστικής του αξίας (δηλαδή 20% «κούρεμα» του κεφαλαίου) με ένα νέο 30ετές ομολόγο, το οποίο θα είναι επίσης εγγυημένο κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην πρώτη κατηγορία. Το επιτόκιο όμως των ομολόγων αυτών θα ξεκινά από το 6% για την πρώτη πενταετία και θα κλιμακώνεται έως το 6,8% για την τελευταία 20ετία της ζωής του ομολόγου.
4Η τέταρτη κατηγορία ομολόγων προβλέπει την ανταλλαγή με επίσης 20% «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του υφιστάμενου ομολόγου, με ένα 15ετές ομολόγο αυτή τη φορά. Το κεφάλαιο του νέου ομολόγου θα είναι εγγυημένο μόνο σε ποσοστό 80%, ενώ ένας ειδικός λογαριασμός που θα δημιουργηθεί θα είναι σε θέση να καλύψει μέχρι και το 40% των πιθανών μελλοντικών ζημιών που μπορεί να υποστεί ο επενδυτής. Το επιτόκιο του ομολόγου αυτού ορίστηκε στο 5,9%.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF Τζ. Ακερμαν χαρακτήρισε «ισορροπημένο» το συνολικό πακέτο, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επαναγοράς, που θα εφαρμόσει το Ελληνικό Δημόσιο, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους. Οι επενδυτές από την πλευρά τους θα επωφεληθούν από τη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ίδιου ινστιτούτου Τσ. Νταλάρα εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό θα συμβάλλει στην άμβλυνση των αβεβαιοτήτων που ταλανίζουν την Ελλάδα, επιτρέποντας στη χώρα να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις.
ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου