Παμε στοιχημα πως δεν θα εχουν τα αρχιδια να τις γκρεμισουν..μιας και οι ιδιοκτητες τους θα τις "τακτοποιησουν" και ουτε γατα ουτε ζημια;;;
Οριστικό τέλος στην οικοπεδοποίηση του παράκτιου δάσους Σταυρονικήτα στη Σάνη Χαλκιδικής θέτει η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει παράνομες τις 22 βίλες της εταιρείας “Σάνη” που χτίσθηκαν εντός της δασικής περιοχής, την περίοδο 1995 - 1998.
Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ πλέον δρομολογεί την κατεδάφιση των 22 παράνομων πολυτελών βιλών, καθώς οι σχετικές οικοδομικές άδειες έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα παράνομες, ενώ αποτελεί, όπως τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, απόφαση “ιστορικής σημασίας και πανελλαδικής εμβέλειας”.
Η εταιρεία “ΣΑΝΗ Α.Ε.” των Αφών Ανδρεάδη, που είναι μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες στον τουριστικό χώρο (ελέγχει τις επιχειρήσεις: Sani Beach Hotel, Sani Beach Club, Porto Sani Village μαρίνα και SanniVilas), την περίοδο 1995 - 1998, αφού απέκτησε τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες από το πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, προχώρησε στην κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών εξοχικών κατοικιών σε παραθαλάσσια δασική περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής, τις οποίες στη συνέχεια πούλησε σε ιδιώτες.
Ωστόσο, από το 1997 ξεκίνησε διαμάχη γύρω από τη νομιμότητα των 29 οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί από την Πολεοδομία Μουδανιών έπειτα από προσφυγή δύο οικολογικών οργανώσεων (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και Όμιλος Οικολόγων) και της κοινότητας Ν. Φώκαιας. Πράγματι, το 2003 η ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά και το Ε’ Τμήμα του με σειρά αποφάσεων τους (533, 535 κ.ά.) έκριναν παράνομες τις οικοδομικές άδειες.
Ακολούθησαν ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν την τριτανακοπή (δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει τρίτος που δεν είχε συμμετάσχει ούτε είχε προσκληθεί να συμμετάσχει σε ορισμένη δίκη και δεν είχε καταστεί έτσι διάδικος κατά της οριστικής απόφασης, αν η απόφαση αυτή βλάπτει ή θέτει σε κίνδυνο τα έννομα συμφέροντά του) των σε βάρος τους αποφάσεων της ολομέλειας.
Με την τελευταία απόφασή της, η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαίωσε την ορθότητα των αποφάσεων του 2003 και του 2004, κρίνοντας “ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το σύνταγμα”. Επίσης το ΣτΕ έκρινε ότι με την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας των ιδιοκτητών ακινήτων και το μέτρο της ακύρωσης των οικοδομικών αδειών δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επειδή επιδιώκεται η προστασία των δασών, ενώ υπογραμμίζει ότι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τη διοίκηση, η οποία τους δημιούργησε τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι επίμαχες οικοδομικές άδειες ήταν νόμιμες (αυτές δηλαδή που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 23.3./8.4.1965 Βασιλικό Διάταγμα). Οι δικαστές τονίζουν ότι τη δυνατότητα αποζημίωσης την είχαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την πρώτη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που εκδόθηκε σε βάρος τους το 2004 (απόφαση 335/2004).
Το Βασιλικό Διάταγμα του 1965
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες επικαλέστηκαν Βασιλικό Διάταγμα του 1965, που επέτρεπε την κατάτμηση τμήματος δασικής έκτασης που ανήκε παλαιότερα στη μονή Σταυρονικήτα στη χερσόνησο Κασσάνδρας και περιγράφεται ως “δάσος χαλεπίου πεύκης παραθαλάσσιο, αισθητικό, προστατεύσιμο”. Η εταιρεία “ΣΑΝΗ” στο απολογητικό της υπόμνημα υποστήριξε ότι η δασική έκταση εντός της οποίας χτίσθηκαν οι βίλες είχε αγορασθεί το 1961 από τη μονή Σταυρονικήτα και βάσει του Βασιλικούς Διατάγματος θα μπορούσε να εκδοθεί ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να χτιστεί υπό προϋποθέσεις. Όμως ρυμοτομικό διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ.
Η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ είναι άκρως σημαντική για τις δασικές εκτάσεις της χώρας, καθώς παρέχει προστασία στα δάση αναδρομικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι μπορεί να ελέγχει παρανομίες σε βάρος των δασών σε απεριόριστο βάθος χρόνου και έκρινε ότι ο δικαστικός έλεγχος είναι απεριόριστος για παράνομες διοικητικές πράξεις.
“Δικαίωση μετά από 15 χρόνια αγώνα”
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, αφενός δηλώνει ικανοποιημένος και αφετέρου εκτιμά ότι τελικά οι πολίτες μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να προστατεύσουν τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον
“Ήταν ένας 15χρονος αγώνας που δίνει την οριστική νίκη στην οικολογικό κίνημα”, τονίζει στη “Μ” και θυμάται το 1997 όταν η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και ο ίδιος πρωτοστάτησαν για την ανάδειξη της υπόθεσης. Για τη συνέχεια δηλώνει επιφυλακτικός. “Το αν θα γκρεμιστούν οι αυθαίρετες και παράνομες βίλες εξαρτάται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι πολύ πιθανό να μην γκρεμιστούν, διότι έχει να κάνει με πολιτική βούληση. Είναι θέμα και της περιφέρειας, που οφείλει να πάρει θέση”, τονίζει και σημειώνει ότι η απόφαση έχει πανελλαδική και ιστορική σημασία.
Δικαστική αντιπαράθεση με πολιτικές διαστάσεις
Η απόφαση του ΣτΕ για την κατεδάφιση των 22 πολυτελών κατοικιών εκ των πραγμάτων αποκτά και “πολιτικές διαστάσεις”, με δεδομένο ότι ένας από τους δύο βασικούς μετόχους της “ΣΑΝΗ Α.Ε.”, ο Σταύρος Ανδρεάδης, με απόφαση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης έχει οριστεί επικεφαλής στη διαδημοτική εταιρεία “Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.”, η οποία θα διαχειριστεί τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Ήδη παρατάξεις της αντιπολίτευσης άφησαν αιχμές κατά της απόφασης, με τον επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” Τ. Μηταφίδη να θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι κριτήριο για την ανάθεση της διοργάνωσης τόσο σπουδαίων για την πόλη εκδηλώσεων. “Business as usual” ήταν το σχόλιο του στην δήλωση του Γ. Μπουτάρη ότι ο Στ. Ανδρεάδης “έχει εμπειρία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, μπορεί να ανοίξει πόρτες και να κάνει τη δουλειά”.
Χθες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, στελέχη της διοίκησης του δήμου προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έδειξαν να ενοχλούνται έντονα από την τροχιά που παίρνουν οι εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι οι Αφοί Ανδρέαδη πολιτικά έχουν ταυτιστεί με τον χώρο της ΝΔ. Διατηρούν προσωπικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Καραμανλή, ενώ το 2004 την εκπροσώπηση της “ΣΑΝΗ ΑΕ” στον Ανώτατο Δικαστήριο στη διαμάχη για τις βίλες, που τελικά κρίθηκαν παράνομες, είχε αναλάβει το γραφείο του Π. Παυλόπουλου. Επίσης, όπως αναφέρει και πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ της “Θ”, “στέλεχος της “Πρωτοβουλίας” υπενθυμίζει πως το 2006, όταν η παράταξη ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει την απόφαση του κ. Παπαγεωργόπουλου να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση 12 δημοτικών οικοπέδων με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Τα πρώτα τρία εξ αυτών, που τελικώς ήταν και τα μοναδικά που ανοικοδομήθηκαν, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία “Ανδρεάδη - Ζησιάδη” (ο Φ. Ζησιάδης είναι εξάδελφος των Αφών Ανδρεάδη) με τον κ. Μπουτάρη να καταγγέλλει τον τότε δήμαρχο για “ουσιαστική εκποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων”.
“Για όλα αυτά πρέπει να τοποθετηθεί ο ίδιος ο δήμαρχος”, σχολίασε χθες στη “Μ” δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας”.
Του Φίλιππου Δεργιαδέ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου