Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

ΥΠΟΔΥΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ Ο 32ΧΡΟΝΟΣ ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ


Ο 32χρονος Άντερς Μπρέιβικ είχε νοικιάσει αγρόκτημα και παρίστανε τον αγρότη για να αγοράζει λίπασμα ώστε να φτιάχνει και να αποθηκεύει εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους ανακάλυψε η νορβηγική αστυνομία και τούς κατέστρεψε με ελεγχόμενη έκρηξη.
Την ίδια ώρα οι αρχές εκκένωναν τον κεντρικό σταθμό του Όσλο μετά τον εντοπισμό σε λεωφορείο ύποπτης αποσκευής. 



Ελεγχόμενη έκρηξη εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης του αγροκτήματος που είχε νοικιάσει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, πραγματοποίησε χθες το βράδυ η νορβηγική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, κανείς δεν τραυματίστηκε στην ελεγχόμενη επιχείρηση, που έγινε στην πόλη Ρένα, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια του Όσλο. 


Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης, των δύο φονικών επιθέσεων που σκόρπισαν το θάνατο σε 76 ανθρώπους την περασμένη Παρασκευή, υποδυόταν τον αγρότη και έφτιαχνε την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών του, με λίπασμα που αγόραζε. 


Μετά τη διπλή επίθεση στο κέντρο του Οσλο και στο νησί Οτόγια ο δράστης Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είχε ένα αίτημα:να αναλάβει την υπεράσπισή του ο νορβηγός δικηγόρος Γκάιρ Λίπεσταντ. 


Ο Λίπεσταντ είναι γνωστός στη χώρα του καθώς ήταν συνήγορος υπεράσπισης σε μία δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, όμως ο Μπράιβικ προφανώς δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες του βιογραφικού του όταν ζήτησε να τον υπερασπιστεί.


Ο Λίπεσταντ είναι, επίσης, μέλος του Εργατικού Κόμματος, τις πολιτικές του οποίου ο δράστης της διπλής επίθεσης απεχθάνεται. 


«Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά» δήλωσε ο Λίπεσταντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο δικηγόρος, είπε ακόμη ότι πέρασαν 10 με 12 ώρες μέχρι να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπεράσπισή του.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο» επεσήμανε ο Λίπεσταντ.

«Ομως στη συνέχεια το συζήτησα με την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε ότι σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τη δημοκρατία και αν έλεγα 'όχι' σε αυτή τη δουλειά, τότε θα έλεγα 'όχι' στη δημοκρατία».

Παρόλα αυτά ο Λίπεσταντ παραδέχθηκε ότι ο πελάτης του, μάλλον δεν γνωρίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. 


Ο Λίπεσταντ, 47 ετών, φάνηκε να υπερασπίζεται με αμηχανία έναν κατά συρροή δολοφόνο που υπεραμύνθηκε των θέσεών του με ένα μανιφέστο που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο.


«Δουλειά μου ως δικηγόρος δεν είναι να κηρύσσω το πολιτικό του μήνυμα» υπογράμμισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του μοιάζει να είναι «παράφρων».


Αν τελικά κριθεί έπειτα από ψυχολογική εξέταση ανίκανος να δικαστεί, ο Μπράιβικ ενδέχεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική, αλλά όχι σε φυλακή. 


Ο δικηγόρος του παραδέχθηκε ότι ο Μπράιβικ ίσως να μην συμφωνήσει με αυτή την τακτική.


«Θα είναι δίλημμα να εξετάσουμε ιατρικά θέματα γιατί πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός στον κόσμο που καταλαβαίνει την αλήθεια για το πώς κινούνται τα πράγματα» δήλωσε ο Λίπεσταντ

Αν πάντως ο Μπράιβικ δεν δεχθεί τις συμβουλές του, ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι «μπορεί να βρει άλλο δικηγόρο».

Μέχρι να αναλάβει την υπόθεση του Μπράιβικ, ο Λίπεσταντ ήταν γνωστός στη Νορβηγία επειδή είχε υπερασπιστεί τον Ολε Νικολάι Κβίσλερ, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 17 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου Μπένταζμιν Χέρμανσεν ο πατέρας του οποίου ήταν Αφρικανός. 


Εκκενώθηκε το πρωί ο κεντρικός σταθμός του Όσλο


Ο κεντρικός σταθμός του Όσλο εκκενώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί μετά τον εντοπισμό αποσκευής που κρίθηκε ύποπτη και διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων.

«Ολα τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων διακόπηκαν μέχρι νεωτέρας» δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της εταιρίας σιδηροδρόμων της χώρας NSB. 


«Κατόπιν εντολής της αστυνομίας δεν επιτρέπεται να εισέλθει κανένας στο σταθμό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB μετέδωσε ότι προφανώς κάποιος εγκατέλειψε μία αποσκευή σε λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή Ν.19.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο σταθμός έχει περικυκλωθεί από οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ότι έχει αποκλειστεί μία μεγάλη περιοχή νοτίως του σταθμού και δίπλα στο ξενοδοχείο Thon Hotel Opera. 


Υπάλληλος του ξενοδοχείου είπε στο Ρόιτερς ότι οι εργαζόμενοι εκεί δεν έχουν κληθεί από την αστυνομία να εκκενώσουν το κτίριο. 


Το επίπεδο συναγερμού στο Οσλο αυξήθηκε μετά τις διπλές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι--οι οκτώ εκ των οποίων από έκρηξη κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. 


Πριν από λίγο, πάντως, η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την ύποπτη αποσκευή, η οποία δεν συνδέεται με τον Μπρέιβικ. 


ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: