Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η οικονομία των Ελληνοκυπρίων «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομία τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή της χώρας σε μηχανισμούς στήριξης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ύστερα από παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ότι μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, η οικονομία της "ελληνοκυπριακή διοίκησης βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού" και δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως "όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα".
Αντίθετα υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων, οικονομικών, σε αντίθεση με πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις εξετάσεις και η οικονομία τους υποβαθμίστηκε.
Εν τω μεταξύ, έκθεση της Credit Suisse (CS) αναφέρει ότι στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι ζημιές στην κυπριακή οικονομία από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6%, όπως αναφέρει στην έκθεσή της για την κατάσταση στην Κύπρο, η CS. Με την ασφαλιστική κάλυψη το κόστος μειώνεται στα 900 εκ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.
Η CS σημειώνει πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ, όπως γίνεται συνήθως στις καταστροφές καθώς το ΑΕΠ περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων.
Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.
Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.
Εκτιμάται το κόστος από την αύξηση των τιμών να ανέλθει στα 660 εκ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.
Οι απώλειες για τον τουρισμό υπολογίζονται στα 200 εκ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Η CS υποστηρίζει ότι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η απόδοση των κυπριακών ομολόγων αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ βρίσκεται στο χαμηλό 62% αλλά προστίθεται ότι επιπλέον αύξηση 100 μονάδων βάσης στο κόστος δανεισμού και 15 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους προς το ΑΕΠ, θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,8% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.
ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου