Μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστεί ο χρόνος συνάντησης του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με τον πρωθυπουργό.Προσώρας «τρέχουν και δεν φτάνουν»: από αναζήτηση γραφείων στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τη σύσταση καταστατικού και συγκρότησης των υπηρεσιών του ταμείου.
Ο πρόεδρος του ταμείου, Γιάννης Κουκιάδης, σημειώνει στην «Κ.Ε.» πως «η νομιμότητα και η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτες. Προφανώς θα υπάρξει δυσκολία με τα χρονοδιαγράμματα- καθ' ότι ασφυκτικότατα- αλλά σημασία έχει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία του ταμείου και του δημόσιου συμφέροντος».
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ διατέλεσε υπουργός Εργασίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ξ. Ζολώτα και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ηταν επικεφαλής επιτροπής στην οποία η Ν.Δ. είχε αναθέσει τη σύνταξη μελέτης για τις εργασιακές σχέσεις. Οι εισηγήσεις της είχαν θεωρηθεί ακραίες από τη Ν.Δ. και είχαν προκαλέσει την μήνι του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλές από τις τότε προτάσεις (δυνατότητα μετατροπής της πλήρους σε μερική απασχόληση, «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων κ.ά.) υιοθετούνται από την κυβέρνηση μέσω του μνημονίου.
Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συνεδριάζει υπό την παρουσία δύο εκπροσώπων που θα υποδείξει η τρόικα. Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως ίσως και την επόμενη εβδομάδα γίνουν γνωστά τα δύο ονόματα, με τους ξένους να έχουν ουσιαστικό και όχι δευτερεύοντα ρόλο, όπως θεωρείται. Αυτό γιατί οι δύο τοποτηρητές θα ορίζουν και τρία από τα επτά μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, δηλαδή του οργάνου που θα προωθεί- επί της ουσίας- τους διαγωνισμούς πώλησης παγίων, επιχειρήσεων και ακινήτων.
Διευθύνων σύμβουλος του ταμείου ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, στέλεχος του ομίλου Eurobank. Για το θέμα των συναλλαγών φαίνεται πως θα ληφθεί υπόψη ειδική μελέτη της EFG Equities στην οποία προβλέπονταν δυνητικά έσοδα για το Δημόσιο από αποκρατικοποιήσεις ύψους 66 δισ. ευρώ. Δηλαδή πολύ πάνω από τα 50 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως φιλόδοξο στόχο η κυβέρνηση.
Επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα μπορούσε να προέλθει από τον κλάδο της ενέργειας, ενώ σημαντικό μερίδιο υπολογίζεται να καλυφθεί από την αξιοποίηση των υποδομών. Μεταφορές, λιμάνια, αεροδρόμια αλλά και τομείς διαχείρισης υδάτων, απορριμμάτων είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα. Σύμφωνα με την μελέτη της Eurobank Equities, η πώληση ποσοστών εισηγμένων εταιρειών μπορεί να προχωρήσει γρήγορα εφ' όσον υπάρχει πολιτική βούληση και περιορισμένη αντίδραση από τα συνδικάτα.
Ο Κ. Μητρόπουλος (διδάκτωρ του London Business Scholl) εκτιμάται πως θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών λόγω της εμπειρίας του στον τομέα διαχείρισης έργων. Από τους ιδρυτές της εταιρείας συμβούλων Kantor με τον Κ. Καστρινάκη και τον Χαρ. Ντόλκα (ανώτερο στέλεχος αρχικά των ΕΛΔΑ, στη συνέχεια των Ελληνικών Πετρελαίων) έχει σημαντική παρουσία σε ανάλογες θέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο 56χρονος παράγοντας μεταβίβασε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου στην EFG, όπου ανέλαβε διάφορες θέσεις στον επενδυτικό βραχίονα. Σημειωτέον, πως είναι το πέμπτο υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου EFG που αναλαμβάνει ρόλο «κλειδί» σε νευραλγικό κρατικό φορέα.
Ο Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος θεωρείται γνώστης της αγοράς, είναι το πρόσωπο που επέλεξε να προτείνει η Ν.Δ. για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Βρίσκεται αρκετά κοντά στον Αντ. Σαμαρά και πέρυσι, όταν άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο πρόεδρος της Ν.Δ. του πρότεινε τη συμμετοχή του ως μέλος του δ.σ.
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ με εμπειρία σε θέματα πιστοδοτήσεων, κεφαλαιαγοράς και τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, είχε θητεύσει μεταξύ άλλων και στις Αθηναϊκές Συμμετοχές. Συμμετείχε στην πρώτη εταιρεία investment holding, που συστάθηκε στην ελληνική αγορά και τη διετία 1999-2000 (στην κορύφωση της χρηματιστηριακής φούσκας) πρωταγωνίστησε σε αγορές εταιρειών αλλά και «παιχνιδιών» που αργότερα απασχόλησαν τις ανακριτικές αρχές.
Τα άλλα δύο μέλη του δ.σ. είναι η Αννα Ζωηρού -οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων και επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ανδρέας Ταπραντζής. Η μόνη κυρία του ταμείου αποτελεί επιλογή του ΛΑΟΣ. Θήτευσε αρκετά χρόνια στο πλάι του αρχηγού του ΛΑΟΣ, όταν εκείνος ήταν ακόμη ευρωβουλευτής. Εκείνη την εποχή εργαζόταν στις Βρυξέλλες σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ως διευθύντρια Οικονομικών. Για ένα διάστημα ήταν λέκτορας Οικονομικών στο City College του Λονδίνου και παράλληλα διευθύντρια μάρκετινγκ του εκεί γραφείου του ΕΟΤ, το 2004. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα ανέλαβε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010 μέλος της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας.
Στην αγορά, έκπληξη θεωρήθηκε η επιλογή του Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επί Ν.Δ. ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Με την αλλαγή κυβέρνησης (είχε παραμείνει στη θέση του) παραιτήθηκε για να μεταπηδήσει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τον Νοέμβριο του 2010 εκλέγεται αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Tbank -δηλαδή της πρώην Aspis Bank- του Παύλου Ψωμιάδη. Η πολύπαθη ιδιωτική τράπεζα σώθηκε μετά την εξαγορά της από το Τ.Τ., μέσω απορρόφησής της.
Αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως οικονομικό επιτελείο και ταμείο δίνουν... αγώνα δρόμου με τον χρόνο. Υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές, ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας έχει μπροστά του ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, που μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει αποφέρει στα ταμεία έως 5,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ (σε ορίζοντα τέλους 2015), εξαιρετικά φιλόδοξος, θεωρείται οροφή από κύκλους της τρόικας, οι οποίοι εκτιμούν πως γύρω στα 22 με 25 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν εάν τρέξει χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα. Αλλωστε η δυνατότητα επίτευξης ή όχι των στόχων του προγράμματος στάθηκε ο λόγος για την πρώτη ενδοκυβερνητική κόντρα με αφορμή την εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου πως στο τέλος θα πουληθούν πολύ λιγότερα.
Επιφυλάξεις εκφράζονται για την ακίνητη περιουσία (εκατό ακίνητα, από τα οποία 70 έχει η ΚΕΔ στην κατοχή της, 18 διαχείρισης ΓΑΙΟΣΕ και 40 κτίρια κεντρικής κυβέρνησης) που φέρεται να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καταγραφής των αξιοποιήσιμων ακινήτων στο μητρώο. Επιπλέον δεν είναι δυνατή η πώληση ακίνητης περιουσίας στην περίπτωση που δεν έχουν συσταθεί εταιρείες, υπάρχουν νομικά κωλύματα λόγω υφιστάμενων μισθώσεων κ.ά.
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου