Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

ΛΕΙΠΟΥΝ 6,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!!!


«Ραντεβού το Σεπτέμβρη» θα δώσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές που θα μετάσχουν στο νέο πακέτο της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, για ν' ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τα νέα σύμφωνα με το Μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί.
Ηχρονική αυτή καθυστέρηση προκαλεί για ακόμη μία φορά στην κυβέρνηση «πονοκέφαλο» από το «άγχος των άδειων ταμείων», καθώς στο τέλος Αυγούστου απαιτούνται τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ για να εξοφληθεί ένα παλαιό πενταετές ομόλογο που λήγει (στις 20/8 για την ακρίβεια), αλλά και από τις «άγριες διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης». Μετά την προειδοποίηση της Fitch την Παρασκευή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, καθώς είναι πιθανόν η Standard & Poor's να στείλει το «σήμα» για την επιλεκτική χρεοκοπία.



Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η απόφαση για την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να έχει ληφθεί έως το τέλος Αυγούστου, όμως όλο το πρόγραμμα έχει αποσυντονιστεί μετά τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία εγκρίθηκε η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ του δανείου.


Με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ ο κίνδυνος των «άδειων ταμείων» περιορίζεται, καθώς αλλάζει πλέον όλο το «προφίλ» του δημόσιου χρέους με την επιμήκυνσή του για 30 χρόνια. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα κεφάλαια που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους της, τα οποία δεν είναι και λίγα. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα για να «εγγυηθεί» τα νέα 30ετή ομόλογα που θα προσφέρει στους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χρειαστεί να δανειστεί από το Μηχανισμό EFSF περίπου 90 δισ. ευρώ. Και τούτο γιατί το 75% των νέων ομολόγων που θ' ανταλλαγούν μετά το κούρεμα των 13 δισ. ευρώ (135-13 = 122 δισ. ευρώ χ 75% = 91,5 δισ. ευρώ) θα είναι πλήρως εγγυημένα με ομόλογα του Μηχανισμού EFSF, τα οποία θα «αγοράσει» η Ελλάδα με δάνειο.


Οι όροι του νέου δανείου, με τους οποίους θα καλύψει η Ελλάδα τις δανειακές ανάγκες της έως το 2014, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο η νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα αποτελεί μια συνέχεια του υφιστάμενου Μνημονίου. Με άλλα λόγια, η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τις οποίες είναι πλέον αμφίβολο κατά πόσο θα μπορεί να πληροί η χώρα. Πάντως με το νέο δάνειο μαζί με τα «χρεωστούμενα» από το πρώτο πακέτο, τα οποία είναι περίπου 45 δισ. ευρώ, η Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν από το 2014. Τούτο συνιστά «θεμελιώδη» αποτυχία των συντακτών του υφιστάμενου Μνημονίου, οι οποίοι το σχεδίασαν προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές από τα τέλη του 2011.


Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου από τα μέσα του 2011 και μέχρι τα μέσα του 2014 υπολογίζονται σε περίπου 172 δισ. ευρώ. Αυτές θα πρέπει να καλυφθούν κατά περίπου 28 δισ. ευρώ από τις εισπάξεις των αποκρατικοποιήσεων και των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η συμμετοχή του ιδιωτικού ταμείου, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη με το Ινσιτούτο (IIF) ανέρχεται σε 37 δισ. ευρώ (πρόκειται για την αξία των ομολόγων που θα λάβουν οι ιδιώτες χωρίς εγγύηση). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ (στο οποίο περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά).




ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: