Η διαδρομή του Λάκη Γαβαλά από τον Κορυδαλλό, τη γενέτειρά του, έως την Παιανία, έδρα της εταιρείας του, χαρακτηριζόταν από πάρτι, διαμάντια, ακριβά λογότυπα και πολλά όνειρα για επέκταση στο εξωτερικό με το δικό του δημιούργημα: τη συλλογή ρούχων .LAK την οποία προετοίμαζε για να ξεχωρίσει στη διεθνή νεανική μόδα. Η κρίση όμως έβαλε φρένο στο lifestyle και τα όνειρα.
Από πολύ μικρός τρελαινόταν για τη μόδα, τη θεατρικότητα των ρούχων, την υπερβολή των χορευτικών κοστουμιών. Ο ίδιος είχε αφήσει να διαδίδεται ένας αστικός μύθος ότι πήγε στο γαλλικό σχολείο Σαιν Πωλ στον Πειραιά. Ουδέποτε έκρυψε ότι του άρεσε να προκαλεί τον κόσμο με τις στυλιστικές του υπερβάσεις. Με τα χρυσά τιρμπάν στα αυγουστιάτικα πάρτι γενεθλίων του στη Μύκονο, τις διαμαντένιες λιμπελούλες Van Cleef και τις τσάντες από δέρμα σαύρας ή κροκόδειλου Hermès που συνδύαζε με κόκκινο κοστούμι ποζάροντας στο τετρασέλιδο αφιέρωμα της γαλλικής «Vogue» τον Αύγουστο του 2009.
Ο Λάκης Γαβαλάς για τριάντα χρόνια απασχολούσε συνήθως τα εγχώρια μίντια. Τελευταίως δε είχε αρχίσει να αναπτύσσει στο εξωτερικό τις δημόσιες σχέσεις του. Φιλοδοξούσε να κάνει τα .LAK όχι μόνο εξαγώγιμα ρούχα αλλά τρόπο ζωής. Πριν από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς που έδωσε το σύνθημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Λάκης Γαβαλάς βρισκόταν μεταξύ Λος Αντζελες, Νέας Υόρκης, Ρίο Ντε Ζανέιρο, Μόσχας, Κωνσταντινούπολης και Ντόχα (Ντουμπάι), παρατηρώντας τις κινήσεις του χρήματος και πώς αυτές μετατρέπονταν σε στυλ ντυσίματος και συνήθειες διασκέδασης. Μάλιστα η διαφορά ώρας ανάμεσα στις διηπειρωτικές πτήσεις τού έδινε τον χρόνο για να επεξεργάζεται τις νέες ιδέες με τις οποίες εμπλούτιζε το χαρτοφυλάκιο της μάρκας του εαυτού του. Καθώς το μόνο σίγουρο στοιχείο στην υπόθεση Λάκης Γαβαλάς είναι η δήλωσή του ότι «η δημόσια εικόνα μου είναι διαφορετική από εκείνη που κρατώ για τους δικούς μου. Ο Λάκης Γαβαλάς είναι ένα προϊόν».
Μετά το Γυμνάσιο ξεκίνησε για την Ιταλία ως χορευτής (λέει μια εκδοχή του μύθου). Εκεί εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στον ιό της μόδας των '70s, στην υπερβολή των πάρτι και των ακραίων εμφανίσεων.
Χιούμορ και ειρωνεία, γούστο και αυτοσαρκασμός ήταν τα συστατικά της προσωπικής του συνταγής που τον ξεχώρισαν από προσωπικότητα της μόδας σε επιτυχημένο επιχειρηματία.
Στη συνέχεια, το προσωπικό στοίχημα έγινε μέρος ενός πλάνου μιας ολοκληρωμένης επιχείρησης. Η εταιρεία Lakis Gavalas από το 1980 που ιδρύθηκε με μετόχους τον ίδιο, την αδελφή του Νότα και τον τότε σύζυγό της Κ. Πανουσόπουλο έγινε υπόδειγμα στην ελληνική αγορά ως κορυφαία εισαγωγική μονάδα για ρούχα, έπιπλα και αντικείμενα ντιζάιν. Η Lakis Gavalas έκανε εισαγωγές κατά αποκλειστικότητα οίκων του εξωτερικού και προωθούσε τις πωλήσεις τους στην εγχώρια αγορά. Στην αρχή ενοικίαζαν εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, στη συνέχεια στην Καλλιθέα, την Κηφισιά και το Θησείο. Το 2008 οι εγκαταστάσεις απογειώνουν την επωνυμία Lakis Gavalas σε ένα οικόπεδο 31.486 τετραγωνικών μέτρων. Μέσα στο οποίο τρία αυτόνομα κτίρια 12.244 τ.μ. στεγάζουν τις αποθήκες, τα γραφεία, το σχεδιαστήριο της .LAK και το showroom με τις συλλογές των σχεδιαστών όλου του ομίλου. Το εσωτερικό τους απηχεί το ντιζάιν και την πολυτέλεια που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της εταιρείας. Την οποία και μοιράζεται με τους εργαζομένους του στους κοινόχρηστους χώρους του εστιατορίου και του καφέ. Αλλά και του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο φύονται αμπέλια και ελιές, καθώς το «επεκτατικό σχέδιο» του Λάκη Γαβαλά προέβλεπε και τη δημιουργία μιας μονάδας καλλιέργειας και εμφιάλωσης κρασιού! Τον Ιανουάριο του 2010 σε μία εκδήλωση TEDx στην Κωνσταντινούπολη όπου παρουσίασε την ιστορία της εταιρείας Lakis Gavalas, μιλώντας για το ρίσκο ενός τολμηρού μυαλού εξηγούσε ότι πίστευε στα σύμβολα κύρους, επειδή μία αναγνωρίσιμη υπογραφή βοηθά την εμπορική συνέχεια.
Ώς το 2009 ο όμιλος είχε σταθερή αύξηση, με τον τζίρο να φτάνει τα 74 εκατ. ευρώ. Το 2010 η διοίκηση ανακοίνωσε μείωση 7% ενώ ένας οικονομικός έλεγχος στα τέλη του προηγούμενου έτους έδειξε οφειλές 5 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ. Σήμερα οι οφειλές της εταιρείας είναι υψηλές και τα ακίνητα της Κάντζας πωλούνται προς 40 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, ο αγγλικός οίκος Burberry για τον οποίο η Lakis Gavalas είχε ανοίξει δύο μπουτίκ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέλαβε απευθείας τη διαχείρισή τους. Το ίδιο πράττει στο εξής παραδίδοντας εμπορεύματα απευθείας στους πελάτες και η ιταλική D&G που αντιπροσώπευε η εταιρεία του Λάκη Γαβαλά. Ενώ η μπουτίκ των Dsquared στο Κολωνάκι περνά στον όμιλο Παγώνη.
Οι άνθρωποι του. Συνήθιζε να αποδίδει το αποτέλεσμα της δουλειάς του στις εμπειρίες ζωής και στους ανθρώπους της μόδας που τον επηρέασαν. «Εζησα συντροφιά με ανθρώπους αξέχαστους. Αναφέρομαι στον Τζιάνι Βερσάτσε την εποχή που ζούσε στο Μαϊάμι. Στον Ρόμεο Τζίλι τότε που έκανε διακοπές στη Μύκονο. Στον Βαλεντίνο που φορούσε δύο κορσέδες προκειμένου να δείχνει αγέρωχα κομψός. Ο,τι δικό τους έβλεπα μέτραγε σαν να είχα ταξιδέψει στο φεγγάρι κι επέστρεφα με νέες εμπειρίες. Οι σχεδιαστές και όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι που γνώρισα και εξακολουθώ να γνωρίζω ταξιδεύοντας έσταξαν μέσα μου στοιχεία που συνέθεσαν την ιδιοσυγκρασία μου και την ορμή μου να κάνω ακρότητες και παιχνίδια με τη μόδα».
Την εποχή της αλόγιστης κατανάλωσης, λίγα χρόνια πριν από την κρίση σκεφτόταν πως δεν γίνεται όλοι να προσπαθούν να αποκτήσουν τα πάντα. Τότε δημιουργήθηκε η ιδέα της .LAK. Μιας συλλογής απλής, διαχρονικής, ευκολοφόρετης, με έξυπνο στυλ, σε προσιτή τιμή. «Είμαι ένας νους που επιδιώκει να σκέφτεται ελεύθερα. Παίρνω από παντού μηνύματα που γεννάνε εμπνεύσεις. Η κατάληξη της δουλειάς μου είναι μία κατάθεση εμπειριών. Ρίσκο για μένα, τον Απόστολο (Λάκη) Γαβαλά είναι να μη θέτω όρια στον τρόπο που δημιουργώ προϊόντα και συνθήκες για να επικοινωνώ με τον κόσμο. Μπορεί να ακούγομαι υπερβολικός σε κάποιους που θεωρούν τις εκκεντρικότητές μου περιττές. Ομως ειδικά αυτήν την εποχή που η ατμόσφαιρα βαραίνει από τα σύννεφα της οικονομικής αβεβαιότητας η μόνη διέξοδος που βλέπω για να φύγουμε από το πρόβλημα είναι η χαρά της ζωής. Θέλω λοιπόν η ζωή μου και η δουλειά μου να προκαλούν την ευδαιμονία ενός ωραίου δείπνου. Τότε που οι καλεσμένοι νιώθουν τη γενναιοδωρία του οικοδεσπότη για τις γεύσεις που μοιράστηκε μαζί τους».
Η εταιρεία Lakis Gavalas κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του νόμου πτώχευσης. Ο επιχειρηματίας βάζει τελεία στην γκλάμορ ζωή του και ο δικηγόρος της εταιρείας του παραδίδει μαθήματα επιχειρηματικής επιβίωσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών...
Της Εφης Φαλίδα
ΠΡΕΖΑ TV
9-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου