Κυριακή, Ιουλίου 10, 2011

ALTER: ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ «ΚΑΝΑΛΙ» ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Η διασπορά του κινδύνου από τα υπέρογκα χρέη του τηλεοπτικού σταθμού Alter, που φθάνουν τα 483 εκατ. ευρώ, δημιουργεί ήδη παράπλευρες απώλειες. Ισχυροί κλυδωνισμοί σημειώθηκαν κιόλας στη διαφημιστική αγορά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον δοκιμαζόμενο από την κρίση χώρο, οι οποίες έχουν στα χέρια τους μεγάλο κομμάτι των χρεών του πολύπαθου καναλιού.

Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη δικαστική απόφαση που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες για την αίτηση του Alter να ενταχθεί στο άρθρο 99, μια διαφημιστική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες στον ελληνικό χώρο – θυγατρική πολυεθνικής, δρομολογεί διαδικασίες ένταξής της στην ίδια διαδικασία, φέροντας στο προσκήνιο το μέγεθος και το εύρος των συνεπειών του τεράστιου χρέους που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια το κανάλι του Μπουρναζίου.



Ο λόγος, για τη Leo Burnett, που γνωστοποίησε την πρόθεσή της να υπαχθεί -και αυτή- στο άρθρο 99, σε μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι μπορεί. Η εν λόγω εταιρεία, όπως και άλλες διαφημιστικές και όχι μόνο, συνδέεται άμεσα με τα τεράστια χρέη του Alter, που απειλούν να οδηγήσουν πολλές εταιρείες σε πτώχευση.

Στο μεταξύ, κοινή είναι η αίσθηση ότι κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας, όπου συζητήθηκε το αίτημα του καναλιού για υπαγωγή του στο άρθρο 99, δεν έπεισε για το επιχειρηματικό σχέδιο σωτηρίας του. Τόσο γενικώς τους δεκάδες δανειστές του όσο και κυρίως τις τράπεζες, που σηκώνουν μεγάλο μέρος των πιστώσεων. Αλλωστε η απουσία των τραπεζών από τη διαδικασία, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και απασχόλησε πρωτίστως το δικαστήριο, ήταν το καθοριστικό στοιχείο της ακρόασης, αναδεικνύοντας έτσι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην επιδιωκόμενη προσπάθεια για τη σωτηρία του τηλεοπτικού σταθμού. Δεν είναι τυχαίο πως η πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Μυρσίνη Κοντογιάννη, επέμεινε στο να διευκρινιστεί πλήρως η στάση των τραπεζών, ενόψει του αιτήματος του Alter για ένταξη στο 99, ζητώντας από τους εκπροσώπους του και τον αναπληρωτή οικονομικό διευθυντή κ. Οικονομίδη, που κατέθεσε, να προσκομίσουν δεσμευτικό έγγραφο για τη στήριξή τους, δίχως ωστόσο να λάβει απάντηση.

Κι ενώ έγγραφο δέσμευσης για στήριξη των τραπεζών δεν προσκομίστηκε, το ίδιο το κανάλι, στη δίκη για την υποστήριξη του αιτήματός του, δημιούργησε πρόσθετη σύγχυση μιλώντας για εναλλακτικό σχέδιο σωτηρίας (σχέδιο Β, όπως ονομάστηκε), σε περίπτωση που -όπως είπαν οι εκπρόσωποί του- οι τράπεζες τελικά κάνουν πίσω.

Τα άυλα

Με δεδομένη τη σημασία της στάσης των τραπεζών, που έχουν στα χέρια τους και το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους του Alter (φθάνει τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 180 εκατ. ευρώ έχουν στα χέρια τους διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες media shops), την κρίση του δικαστηρίου θα καθορίσει ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο: τα άυλα αγαθά, όπως λέγονται, η αξία δηλαδή των παραγωγών και του τηλεοπτικού προγράμματος του καναλιού, που έχει κοστολογηθεί -στην προσπάθεια να πειστούν δανειστές και Δικαιοσύνη για να του δώσουν μια ευκαιρία- σε 370 εκατ. ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη αξιολόγηση για το Mega φθάνει μετά βίας τα 140 εκατ. ευρώ!

Η κοστολόγηση των άυλων αγαθών, που απασχόλησε ιδιαίτερα την ακροαματική διαδικασία με ενστάσεις από πολλές πλευρές για το κατά πόσο αντιστοιχεί με την πραγματικότητα, δεν υποστηρίχθηκε από τους εκπροσώπους του καναλιού με πειστικά δεδομένα. Αντιθέτως, περιορίστηκαν σε αναφορές για πρόσκαιρη πρωτιά του δελτίου ειδήσεων και τις εκτιμήσεις τους για δυναμική που μπορεί να επηρεάσει -άγνωστο πώς- την αξία στο σύνολο του τηλεοπτικού προγράμματος.

Αντιθέτως, η παράθεση από την πλευρά της εταιρείας Interstar Security, που παρενέβη στη δίκη, των πραγματικών οικονομικών δεδομένων σε ό,τι την αφορά στις σχέσεις της με το Alter, προκάλεσαν αίσθηση και την παρατήρηση της προέδρου «πώς είναι δυνατόν, όταν έχετε σωρεύσει χρέος 500 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια, να σταματήσετε αυτή την οικονομική αιμορραγία;». Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν εμφανίζουν χρέος 483 εκατ. ευρώ, με μαύρη τρύπα κάθε χρόνο 50 εκατ. ευρώ, η οποία προκλήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Κι όλα αυτά, ενώ το Αlter, όπως αναφέρθηκε στη δίκη, ξεκίνησε με μια απίστευτη «προίκα», καθώς άντλησε από το Χρηματιστήριο, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, 15 δισ. δραχμές.

Κι ενώ το πρόγραμμα σωτηρίας του, όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποί του ενώπιον του δικαστηρίου, περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση χρεών και δάνειο από μελλοντικό επενδυτή που προτίθεται να βάλει σε πρώτη φάση 15 εκατ. ευρώ (πρόκειται για το Argo Fund), το κανάλι, που κουβαλάει στην πλάτη χρέος μαμούθ, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε και το νοίκι του.

Η εταιρεία Κουκιάς Ο.Ε., που του νοικιάζει ένα από τα κτίρια όπου στεγάζεται, παρενέβη επίσης στη δίκη, ζητώντας την πτώχευσή του και την αποδέσμευση του ακινήτου της, καθώς δεν εισπράττει πια τα ενοίκια, ύψους μόλις 14.000 ευρώ τον μήνα. Κι άλλοι πολλοί παρενέβησαν κατά της υπαγωγής του Alter στο άρθρο 99, μεταξύ των οποίων και το Ταμείο των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ακόμη μία διαφημιστική, η ΜΑSS Α.Ε., με χρέη του καναλιού στα χέρια, όπως και η Leo Burnett, εξέφρασε την αγωνία της να σωθεί από το τσουνάμι του χρέους του Alter.

Κι ενώ η απόφαση αναμένεται, το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει παράταση στην προσωρινή του προστασία από εκείνους τους δανειστές που έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί τόσο στον Alter όσο και στις εταιρείες -διαφημιστικές, τράπεζες και άλλες- που συνδέονται με το χρέος του τηλεοπτικού σταθμού…

Της Iωαννας Mανδρου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: