Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

AMY @ CLUB “FOREVER 27”


Ηταν 27 ετών η Amy Winehouse. Και ο θάνατός της σε αυτήν ακριβώς την ηλικία αποτελεί το διαβατήριο για το πέρασμά της στο κλαμπ των «forever 27». Στο κλαμπ εκείνο των μουσικών που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους.
«Τεράστια σπατάλη ταλέντου», όπως είπε και ο Τόνι Μπένετ (για την Amy). Είναι σύμπτωση; Προφανώς. Εχει όμως όλα τα στοιχεία ενός ανατριχιαστικού μύθου που πείθει όσους έχουν κλίση στη μεταφυσική να συνδέουν την «κατάρα του ροκ» με τα 27 χρόνια. Πολλά σπουδαία ονόματα ενίσχυσαν το θρύλο...



ΜΠΡΑΪΑΝ ΤΖΟΟΥΝΣ


Ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones ο Μπράιαν Τζόουνς, «έφυγε» από τη ζωή στις 3 Ιουλίου 1969. Πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού του -τον ανακάλυψε στον πάτο η κοπέλα του. Στη νεκροψία που διενεργήθηκε αμέσως μετά βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από ναρκωτικά και αλκοόλ στο συκώτι του. Αν και αποκλείστηκε αρχικά η εγκληματική ενέργεια, πολλοί θεωρούν πιθανή μια τέτοια εκδοχή. Πολλά χρόνια αργότερα μάλιστα ένας φίλος του, λίγο πριν πεθάνει, αποκάλυψε χωρίς όμως να μπορεί να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του, ότι αυτός τον σκότωσε ύστερα από καβγά. Ο ιατροδικαστής πάντως μίλησε για ατύχημα.


ΤΖΙΜ ΜΟΡΙΣΟΝ


Και ο Τζιμ Μόρισον, ο θρυλικός τραγουδιστής των Doors, ανήκει στο κλαμπ των «forever 27». Εσβησε στις 3 Ιουλίου 1971, μάλλον από καρδιακή ανεπάρκεια, στο Παρίσι. Ως γνωστόν, δεν έγινε ποτέ νεκροψία, γεγονός που ενέτεινε τις φήμες ότι ο Τζιμ στην πραγματικότητα δεν πέθανε ποτέ. Ο τάφος του, «κενός» για πολλούς οπαδούς του που ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι ζει κάπου απομονωμένος, αποτελεί σημείο προσκυνήματος. Ο γιατρός που τον εξέτασε πάντως απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια.


ΚΕΡΤ ΚΟΜΠΕΪΝ


Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κερτ Κομπέιν προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Το είχε επιχειρήσει και μερικούς μήνες πιο πριν, αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά στις 5 Απριλίου 1994 έδωσε τέλος στη ζωή του, με πιστόλι, στο Σιάτλ. Τον βρήκε ένας ηλεκτρολόγος να κείτεται νεκρός, αιμορραγώντας από τα αυτιά. Στο σημείωμα που άφησε ο Κομπέιν, έγραφε πως «εδώ και χρόνια έχω χάσει τον ενθουσιασμό να ακούσω ή να γράψω μουσική». Το συγκρότημά του πάντως, οι Nirvana, θεωρείται μέχρι και σήμερα το σπουδαιότερο όνομα μιας κίνησης που ξεκίνησε από το Σιάτλ και ονομάστηκε grunge.


ΤΖΑΝΙΣ ΤΖΟΠΛΙΝ


Η Τζάνις Τζόπλιν ήταν η πρώτη γυναίκα σούπερ σταρ του ροκ. Βρέθηκε νεκρή σε ένα ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια στις 4 Οκτωβρίου 1970. Ο θάνατός της προήλθε πιθανότατα από υπερβολική δόση ηρωίνης, είχε καταναλώσει όμως ταυτόχρονα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Και αυτή, όπως και η Amy, δεν πρόλαβε να βγάλει πολλούς δίσκους, ωστόσο είχαν μεταξύ τους μία τεράστια διαφορά. Η Τζάνις Τζόπλιν στη σκηνή, ό,τι κι αν είχε... καταναλώσει πριν, ήταν καταπληκτική.


ΤΖΙΜΙ ΧΕΝΤΡΙΞ


Ο μεγαλύτερος κιθαρίστας του ροκ όλων των εποχών, ο Τζίμι Χέντριξ, πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου. Τον βρήκε στο ξενοδοχείο, πνιγμένο μέσα στους εμετούς του, η Γερμανίδα σύντροφός του. Αμέσως ειδοποίησε τον Ερικ Μπάρτον, των Animals, προσωπικό φίλο του Χέντριξ. Θεωρώντας ότι μάλλον ζει, κάλεσαν ασθενοφόρο, με το φόβο όμως μήπως και... παρεξηγηθεί ο Τζίμι. Αιτία θανάτου θεωρήθηκε η αναρρόφηση τροφής, αυτό όμως ίσως να οφειλόταν και σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών.


* Ακόμη 39 μουσικοί ανήκουν στο «forever 27 club» μεταξύ αυτών: ο Ρόμπερτ Τζόνσον, ο γνωστός μπλουζίστας του μεσοπολέμου που πέθανε από στρυχνίνη. Ο Rudy Lewis των Drifters. Ο Ronald McKernan των Grateful Dead. Ο Peter Ham των Badfinger. Αλλά και άλλοι, λιγότερο γνωστοί...


Του Δ. ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: