Χωρίς αποζημίωση για το «νεκρό χρόνο», το διάστημα δηλαδή που δεν εργάζονταν, μένουν οι εποχικά απασχολούμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι που απολύονται.
Το εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου, ερμηνεύοντας διαφορετικά την ισχύουσα νομοθεσία, έκρινε ότι για καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης σε περίπτωση παράνομης απόλυσης, λαμβάνεται υπ' όψιν το χρονικό διάστημα που απομένει μετά την αφαίρεση του περιόδων, κατά τις οποίες διακοπτόταν η σχέση εργασίας του απολυμένου και ο μισθωτός μπορούσε επομένως να απασχοληθεί και σε άλλον εργοδότη.
Ωστόσο, η 11855/2007 απόφαση του υπουργού Εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Σ.Σ.Ε.) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αναφέρουν ότι, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των ξενοδοχείων όσο και κατά τη «νεκρή» περίοδο, απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου είναι δυνατή μόνο κατόπιν καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης. Προβλέπεται ακόμη ότι η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει «των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγούμενης εργασίας» και ότι «στην καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας ολόκληρος ο χρόνος που διανύθηκε από την πρόσληψη στο ξενοδοχείο».
Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, οι παραπάνω ρυθμίσεις «αφορούν αποκλειστικά τον υπολογισμό του επιδόματος προϋπηρεσίας και δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του υπολογισμού της αποζημιώσεως απολύσεως».
XP. ZEPBAΣ
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου