Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα "επιλεκτικής χρεοκοπίας" και εάν αυτή η λύση είναι επιλογή και του Ταμείου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε: "Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους (debt sustainability). Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι, ναι, το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είναι, όπως λέμε, στην κόψη του ξυραφιού (knife's edge). Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλιώς αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους. Ομως, με τη σταθερή και ισχυρή εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών και σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, το χρέος θα μειωθεί σταδιακά. Τα καλά νέα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα είναι ότι (το Εurogroup) αποφάσισε πως θέλει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, μια συζήτηση που μόλις άρχισε ακριβώς. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να είμαι συγκεκριμένος, αλλά και αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους".
"Θέμα-κλειδί"
Ο κ. Τόμσεν θεωρεί "θέμα-κλειδί" την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα. Ανέφερε τα εξής: "Tο μόνο που μπορώ να πω είναι κοιτάξτε την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εξηγεί ότι το ''θέμα-κλειδί'' είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές. Τότε το χρέος θα πάρει κατηφορική τροχιά (downward trajectory). Θα κορυφωθεί σε ένα ή δύο χρόνια και μετά θα κατεβαίνει σταθερά. Και είμαι πεπεισμένος ότι εάν η κυβέρνηση εμμένει σε αυτό, οι αγορές θα πουν αυτό είναι εντυπωσιακό, ίσως πρέπει να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν το κάνουν. Αλλά το πρόγραμμα είναι επίσης και για να βγει η Ελλάδα από την αγορά για μια εκτεταμένη περίοδο για να δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να καθιερώσει ένα ιστορικό, μια πορεία, και να δείξει ότι έχει πάρει το θέμα της μεταμόρφωσης της οικονομίας στα σοβαρά. Πιστεύω ότι θα αποδώσει".
Δομικές αλλαγές
Απαντώντας σε ερώτημα γιατί ο ίδιος και γενικά όλοι στο ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι "τα πράγματα πάνε καλά", ενώ οι υπόλοιποι ομιλούν για χρεοκοπία, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε: "Και εμένα μου φαίνεται παράδοξο. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει δομικές αλλαγές στην οικονομία κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, που πριν δεν θα μπορούσαμε καν να ονειρευτούμε ότι θα πραγματοποιηθούν ούτε σε δέκα χρόνια. Οπότε η ελληνική οικονομία σίγουρα αλλάζει. Αλλά θα πάρει χρόνο. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους οι ξένοι παρατηρητές, στις τεράστιες προσπάθειες που συνεχίζει να καταβάλλει η Ελλάδα και στην προθυμία να συνεχίσουν την προσπάθεια".
Ικανοποίηση
Ο κ. Τόμσεν απάντησε σε συνεχείς ερωτήσεις για το πρόγραμμα, το οποίο αρκετοί υποστηρίζουν πως απέτυχε. Εξέφρασε τη διαφωνία του τονίζοντας τα εξής: "Το πρόγραμμα έχει επιτύχει έως τώρα τα περισσότερα από αυτά που είχαμε καθορίσει για να επιτύχουμε έως τώρα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα (fiscal deficit) έχει μειωθεί σημαντικά, όπως είχε προγραμματιστεί, όλες οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τις οικονομικές πολιτικές έχουν ικανοποιηθεί και συνεχίζουν να ικανοποιούνται.
Αυτά λοιπόν είναι πολύ καλά νέα, γιατί πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Τώρα αυτό που έχουμε επίσης πει είναι ότι δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε on-track, το πρόγραμμα δεν θα συνεχίσει να αποδίδει τα αποτελέσματα που θέλουμε να αποδώσει εάν δεν υπάρχει μια πραγματική τόνωση (invigoration) της δομικής μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα για να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο".
Αν και επίπονο...
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα πετύχει
Ο κ. Τόμσεν δηλώνει απόλυτα βέβαιος ότι το πρόγραμμα, για την "κατασκευή" του οποίου εργάστηκε και ο ίδιος, θα επιτύχει. "Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" και συνεχίζει: "Ξέραμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο. Μερικά πράγματα δεν αποδίδουν, έτσι πρέπει να τα διορθώσεις και να κάνεις κάποια άλλα. Το θεωρούμε δεδομένο ότι καθώς προοδεύουμε πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Αλλά προχωράμε. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πρόσφατα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο, σαφές σήμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει έως το τέλος". Επίσης, ο αξιωματούχος του Ταμείου παρουσίασε τι κατά τη γνώμη του έχει συμβεί στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο: "Νομίζω ότι το πρόγραμμα έχει λειτουργήσει. Θεωρώ ότι έχει εκπληρώσει αυτά που ξεκινήσαμε να κάνουμε. Αν κοιτάξουμε την απόδοση θα δούμε ότι είναι λίγο - πολύ αυτό που αναμέναμε. Νιώθω ιδιαίτερη ενθάρρυνση που η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι μια επίπονη περίοδος προσαρμογής και θα παραμένει δύσκολη για κάποιο διάστημα".
Ο ΠΟΛ Τόμσεν εξηγεί ότι "δεν έχει υπάρξει ακόμα κανένα αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα" για την Ελλάδα. "Εχουμε ένα πρόγραμμα ενός χρόνου και μένουν ακόμα δύο χρόνια. Σε αυτό έχουμε επικεντρωθεί. Τώρα, εάν υπάρξει κάποιο αίτημα να το σταματήσουμε για κάποιο άλλο, θα το εξετάσουμε. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε να συμβάλλουμε για να ξεπεράσετε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο".
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
- ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου