Αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο χαρακτήρισαν οι πρυτάνεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατηγορώντας την Άννα Διαμαντοπούλου ότι αγνόησε τις προτάσεις τους.
Κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων, ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε λόγο για "συστηματικό πόλεμο" εναντίον όσων είχαν διαφορετική γνώμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε κάθε όργανο του Πανεπιστημίου. Εξήγησε δε ότι οι πρυτάνεις δήλωσαν πως το νομοθέτημα "είναι ανέφικτο, ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό" και υποστήριξε ότι τα περί μη εφαρμογής του νόμου από την πανεπιστημιακή κοινότητα διοχετεύτηκαν σκοπίμως.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, τόνισε ότι "από το γηρασμένο αυτοδιοίκητο θα πάμε στο ταραχώδες αδιοίκητο» και έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τη διοικητική διάρθωση χαρακτηρίζοντας το σχήμα «δημοκρατικά ελλειμματικό»".
Ο πρόεδρος της Συνόδου των προέδρων ΤΕι Ι. Καπλάνης ζήτησε να εκλέγονται τα όργανα από το Σώμα των διδασκόντων κι επισήμανε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να δεχθεί τους εξωτερικούς παράγοντες.
Στα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη χρηματοδότησης για την έρευνα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Ν. Σταυρακάκης. Όπως τόνισε, το γεγονός αυτό οδηγεί τους πανεπιστημιακούς να αναζητούν εργασία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, όπως ήταν αναμενόμενο- υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και απέρριψε τα όσα της καταλόγισαν οι πρυτάνεις. Επισήμανε ότι το τρίπτυχο της διοίκησης των πανεπιστημίων, που θεσμοθετείται τώρα (Συμβούλιο-Πρύτανης-Σύγκλητος) είναι αυτό που εφαρμόζεται στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ όσον αφορά στην έρευνα τόνισε ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και θα έρθει άλλος νόμος. Τέλος, υποστήριξε ότι συμπεριλήφθησαν και προτάσεις των πρυτάνεων στο νομοσχέδιο.
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου