Κυριακή, Ιουλίου 17, 2011

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Η επιλεκτική χρεοκοπία, παρά τα ξόρκια, έχει μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, προκαλώντας γενικευμένη ταραχή στην κοινή γνώμη.
Μόνο το άκουσμα προκαλεί σε αρκετούς πανικό.
Παρά ταύτα ο συγκεκριμένος όρος δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη στάση πληρωμών, την αθέτηση υποχρεώσεων, ή ακόμη και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους, εκδοχές που σύμφωνα με τη νομική ορολογία οδηγούν στην «πραγματική» χρεοκοπία της χώρας.



Η υποβάθμιση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτή στις καθημερινές συναλλαγές ούτε και αναμένεται να επιδεινώσει τους όρους διαβίωσής μας. Βέβαια πρακτικά προβλήματα δημιουργεί, όπως όμως διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να καλύψει τη χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλεί η επιλεκτική χρεοκοπία θα επιλυθούν πριν γίνουν ορατά και αισθητά από αυτούς. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει να υποκαταστήσει το ρόλο που εδώ και ένα χρόνο παίζει η ΕΚΤ, καλύπτοντας τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Ηδη έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ο οποίος επιτρέπει στην ΤτΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης βοήθειας (Emergency Liquidity Assistance) να δέχεται ως ενέχυρο τα υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα (τα οποία δεν θα δέχεται η ΕΚΤ) και να χορηγεί έναντι αυτών ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Πρακτικά θα μπορεί να «τυπώνει» χρήμα και να το δίνει στις τράπεζες. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που είχε θέσει παλαιότερα σε εφαρμογή και η Ιρλανδία.


Οι τράπεζες από την πλευρά τους εκτός από το πρόβλημα ρευστότητας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρη πίεση στα κεφάλαια και τα κέρδη τους. Η υποβάθμιση των ομολόγων στην κατηγορία SD θα τις αναγκάσει να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την αξία των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στο «επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο». Τα ομόλογα αυτά μέχρι σήμερα οι τράπεζες τα αποτιμούν στο άρτιο, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής του αξίας, ή πολύ κοντά σ' αυτήν. Ομως, με δεδομένο ότι ο απολογισμός για την κάθε τράπεζα γίνεται λογιστικά, στο τέλος κάθε τριμήνου, οι ζημιές αυτές μπορεί εύκολα να καλυφθούν αν στο μεσοδιάστημα οι οίκοι προχωρήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας.


Το πότε θα γίνει η αναβάθμιση αυτή δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Θα εξαρτηθεί πάντως σε μεγάλο βαθμό από το σσχέδιο στο οποίο θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Για παράδειγμα το γερμανικό, που προέβλεπε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή ομολόγων σε τιμές κοντά στην αγοραία τους αξία, θα βοηθούσε στη μείωση του δημόσιου χρέους. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η επαναγορά ομολόγων. Υπολογίζεται ότι με 50 δισ. ευρώ κεφάλαιο το ελληνικό Δημόσιο επαναγοράζοντας ομολόγα μπορεί να περιορίσει το δημόσιο χρέος κατά 20%.


Το γερμανικό σχέδιο (και οι παραλλαγές του) φέρνουν όμως στο προσκήνιο και το ακανθώδες θέμα των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ένα σχέδιο στα πρότυπα των Γερμανών μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (credit event) και να πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS. Αυτή είναι μία διαφορετική διαδικασία, την οποία θα αποφασίσει ο οργανισμός ISDA ο οποίος εποπτεύει την αγορά παραγώγων. Ο εκπρόσωπος του οίκου David Green έχει διαβεβαιώσει ότι η εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων (rollover) δεν πυροδοτεί τα CDS. Πάντως είναι σαφές ότι η υποβάθμιση της χώρας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν οδηγεί από μόνη της στην ενεργοποίηση της εξόφλησης των ασφαλίστρων κινδύνου.
Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: