Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΒΑΠΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ


Έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο ετοιμάζει με πλήρη μυστικότητα η Σαουδική Αραβία που στόχο θα έχει, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, «να στραγγαλίσει την κάθε ειρηνική διαμαρτυρία» στη χώρα.


Όπως αναφέρει η οργάνωση και μεταδίδει το BBC, το οποίο κατάφερε και απέκτησε ένα απόρρητο προσχέδιο του σχετικού νόμου, τα μέτρα που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν παράφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κάποια από αυτά προβλέπουν κράτηση υπόπτων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δίκη, περιορισμούς στην πρόσβαση για νομική εκπροσώπηση, ενώ η θανατική ποινή κυριαρχεί στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.


Ωστόσο σαουδάραβας αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται δήλωσε πως ο νόμος αυτός αφορά άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές υποθέσεις.


Όμως ο συγκεκριμένος νόμος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, διευρύνει τον ορισμό της τρομοκρατίας αφού κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει τη φήμη του κράτους και να θέσει υπό αμφισβήτηση την εθνική ενότητα θεωρείται αυτομάτως τρομοκρατική ενέργεια.


Ετσι οι ύποπτοι θα μπορούν βάσει νόμου να κρατηθούν ακόμη και σε απομόνωση για 120 ημέρες, ακόμη και περισσότερο αν αποφασίσει κάτι τέτοιο το δικαστήριο, ενώ θα υπάρχουν και περιορισμοί για την πρόσβαση του υπόπτου σε νομική εκπροσώπηση.


Επίσης η παραβίαση του νόμου θα επιφέρει πολύ αυστηρές ποινές με αυτή της θανατικής ποινής να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ένοπλη σύγκρουση.


Επιπλέον η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της πολιτικής ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας θα καταστεί ποινικό αδίκημα που θα επιφέρει ποινές φυλάκισης που μπορεί να ξεπερνούν και τα δέκα χρόνια.


Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί σοβαρή απειλή στην ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της πρόληψης τρομοκρατιών ενεργειών. "Αν ο νόμος αυτός εγκριθεί, ακόμη και οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα μπορούν να βαπτιστούν τρομοκρατικές ενέργειες με το ρίσκο να υπάρξει μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ από τη Διεθνή Αμνηστία προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο ως στόχο έχει την πάταξη της πολιτικής ανυπακοής και λιγότερο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: