Την ίδια ώρα που το γαλλικό σχέδιο έχει μετατραπεί σε μπαλάκι που πετάγεται από το Παρίσι στη Ρώμη και τούμπαλιν, ο επιφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απηύθυνε δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αποφευχθεί πάση θυσία ακόμη και η «μερική χρεοκοπία της Ελλάδας», πιέζοντας για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης προειδοποίησε χθες τους πολιτικούς ηγέτες ότι θα θέσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης σε κίνδυνο, εάν αγνοήσουν τη συμβουλή του και προχωρήσουν σε μια λύση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης έστω «μερική χρεοκοπία».
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τρισέ στην ουσία κλείνει την πόρτα στο γαλλικό σχέδιο και όλες τις παραλλαγές του, το οποίο, σύμφωνα με τη Standard & Poor's και τη Moody's, σηματοδοτεί την «περιορισμένη ή επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας» και μεταθέτει το πρόβλημα στους πολιτικούς ηγέτες, και πιο συγκεκριμένα σε Μέρκελ και Σαρκοζί.
Το γαλλικό σχέδιο, το οποίο είναι πρόδηλο ότι έχει πλέον βραχυκυκλώσει μετά τις παρεμβάσεις των οίκων αξιολόγησης, δεν αντιμετώπιζε ούτε κατ' ελάχιστον το πρόβλημα του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ετσι, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IIF, Τσ. Νταλάρα, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει σήμερα τις συζητήσεις με τους τραπεζίτες από το Παρίσι στη Ρώμη (απ' όπου είχαν ξεκινήσει κιόλας), επανέφερε παλαιότερη πρόταση για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Οπως ανέφερε ο ίδιος, η Ελλάδα με ένα δάνειο της τάξης των 50 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να χορηγηθεί ενδεχομένως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα μπορούσε να επαναγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά σε χαμηλές τιμές, διαγράφοντας έτσι το 20% με 25% του χρέους της.
Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί χθες, πριν από την παρέμβαση Τρισέ, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, ήταν έκρυθμο. Ο κίνδυνος μετάδοσης ενός νέου κύματος της κρίσης στην Πορτογαλία, και εν συνεχεία στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, είχε προκαλέσει έντονη νευρικότητα στις αγορές. Στο σκηνικό, η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Γιαν Κέετς ντε Γιάγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό το γαλλικό σχέδιο», προτείνοντας την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών (στοιχείο που παρέπεμπε ευθέως στο γερμανικό σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων), δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
Η ΕΚΤ ανέλαβε για ακόμη μία φορά να αποσαφηνίσει την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας κατ' αρχάς ότι θα συνεχίσει να αποδέχεται ως ενέχυρο τα πορτογαλικά ομόλογα. Οσον αφορά τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρός της επανέλαβε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίς το απόγευμα δύο ηχηρά «όχι». Ο κ. Τρισέ τάχθηκε ακόμη μία φορά κατά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και του «πιστωτικού επεισοδίου». Ο ίδιος έκανε λόγο για «παγκόσμιο δόγμα κατά της χρεοκοπίας ή του κουρέματος των ομολόγων», προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις ότι «αν αποστούν από το δόγμα αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο, που είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Δεν παρέλειψε πάντως να καταφερθεί και κατά των οίκων αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας «ολιγοπωλιακή τη διάρθρωσή τους».
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου