Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

ΣΜΕ: ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου ζητά ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), εξηγώντας ότι ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική βάση ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και των περιφερειών της από πλευράς επενδύσεων, προμήθειας των αναγκαίων πρώτων υλών και επέκτασης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ, η τρέχουσα αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων του υπεδάφους της χώρας είναι 28 δισ. ευρώ περίπου.



Ο ΣΜΕ ζητά απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτών που εγκατέλειψαν την προσπάθεια λόγω γραφειοκρατίας, αναφέροντας για παράδειγμα τις προηγούμενες προσπάθειες εκμετάλλευσης του χρυσού στη Χαλκιδική, τη Μήλο ή την πρόταση για εξόρυξη χαλκού στη Β. Ελλάδα.


Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου εξέφρασαν πάντως σε χθεσινή εκδήλωση την ικανοποίησή τους για την αδειοδότηση της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Ελ. Φαίδρος ανέφερε για το θέμα του χρυσού ότι αν αδειοδοτηθεί και η επένδυση στη Θράκη θα δημιουργηθούν 6.000 έμμεσες και 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας για 30 χρόνια ενώ θα εξορυχθούν μεταλλεύματα αξίας 13 δις. ευρώ.


Οι προτάσεις του Συνδέσμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περιλαμβάνουν:


-Ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.


-Σύγχρονο αδειοδοτικό πλαίσιο για την εξορυκτική δραστηριότητα.


-Δημιουργία νέου λατομικού νόμου που θα εκσυγχρονίζει τη διάσπαρτη νομοθεσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών.


-Προώθηση επενδύσεων του κλάδου (αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, εκμεταλλεύσεις χρυσού κλπ). -Διατήρηση και ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ. -Βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνίτη, παράλληλα με την εντατικότερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: