Καθώς η επισιτιστική κρίση στη Σομαλία επιδεινώνεται, η διεθνής, ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Σομαλία, τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα, να βελτιώσουν σημαντικά τη βοήθεια που παρέχεται στον πληθυσμό της περιοχής και να άρουν όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν αυτή τη στιγμή την επέκταση της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη χώρα.Η κρίση επηρεάζει κυρίως το Σομαλικό πληθυσμό. Για να γίνει εκτίμηση των συνολικών αναγκών του πληθυσμού και να επεκταθεί η επείγουσα ανταπόκριση σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, είναι ουσιαστικής σημασίας η ανεξάρτητη και άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.
Με την περιορισμένη βοήθεια που παρέχεται αυτή τη στιγμή στη Σομαλία, χιλιάδες Σομαλοί καταφθάνουν κάθε εβδομάδα σε διάφορους καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με την Κένυα και την Αιθιοπία. Οι ομάδες των ΓΧΣ αναφέρουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των νεοαφιχθέντων. Ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό. Μαζί με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πολλές καθυστερήσεις εξαιτίας της επίσημης πολιτικής διατήρησης κλειστών συνόρων και διοικητικών εμποδίων στα σημεία υποδοχής στους καταυλισμούς. Και αυτό συμβαίνει πριν ακόμα αρχίσουν να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν την περιορισμένη βοήθεια που είναι διαθέσιμη στους πυκνοκατοικημένους, χαοτικούς και ασφυκτικά γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως ο Νταντάμπ στην Κένυα και ο Ντόλο Άντο στην Αιθιοπία.
Σε όλη την περιοχή που μαστίζεται από την κρίση οι ΓΧΣ προσφέρουν θεραπεία σε 10.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά κέντρα και τις κλινικές. «Όσοι άνθρωποι πλήττονται θα έπρεπε να λάβουν βοήθεια είτε όταν βρίσκονται στη Σομαλία είτε όταν καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Jean Clément Cabrol, Διευθυντής Επιχειρήσεων των ΓΧΣ, συμπληρώνοντας «Η Κένυα και η Αιθιοπία φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων Σομαλών και θα έπρεπε να ιεραρχήσουν το άνοιγμα νέων καταυλισμών καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες σε όσους ήδη υπάρχουν. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φέρει εξίσου την ευθύνη να βοηθήσει τους Σομαλούς που αναζητούν καταφύγιο, διασφαλίζοντας αποτελεσματική καταγραφή, επαρκείς μερίδες τροφής και καταφύγιο στους ήδη υπάρχοντες και τους νέους καταυλισμούς. Οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί και τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκαλούν περιττές καθυστερήσεις, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να ανταποκριθούμε σε αυτό το επείγον».
Αποδυναμωμένη από την εικοσάχρονη ένοπλη σύγκρουση, η κατάσταση του Σομαλικού πληθυσμού επιδεινώνεται επειδή οι καλλιέργειες καταστρέφονται, τα ζώα πεθαίνουν και οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν. Οι συγκρούσεις στη Σομαλία, οι περιορισμοί που υπάρχουν για τις πτήσεις που μεταφέρουν προμήθειες και διεθνές ανθρωπιστικό προσωπικό καθώς και τα διοικητικά εμπόδια έχουν συμβάλει αισθητά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σομαλοί σήμερα.Οι συνεχείς περιορισμοί στη μετακίνηση των εργαζομένων στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και των προμηθειών τους έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και περιορισμούς στην παροχή βοήθειας προς τον πληθυσμό. «Τα επισιτιστικά μας κέντρα είναι ασφυκτικά γεμάτα και σε σύγκριση με πέρυσι δέχονται εβδομαδιαίως επταπλάσιο αριθμό ασθενών σε συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε ο Arjan Hehenkamp, Γενικός Διευθυντής των ΓΧΣ. «Αυτή τη στιγμή περιθάλπουμε στη Σομαλία πάνω από 3.000 υποσιτισμένα παιδιά, 600 περίπου από αυτά ηλικίας κάτω των 5 ετών σε επισιτιστικά κέντρα εντατικής θεραπείας και πάνω από 2.500 σε κινητά επισιτιστικά κέντρα. Πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως το δυναμικό μας για να βοηθήσουμε όλους τους νεοαφιχθέντες και να ενισχύουμε την ανταπόκρισή μας σε όλες τις πληγείσες περιοχές».
Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στη Σομαλία από το 1991 προσφέροντας αυτή τη στιγμή βοήθεια σε οκτώ περιοχές νότια της χώρας. Πάνω από 1.400 μέλη ντόπιο προσωπικό που υποστηρίζονται από περίπου 100μελες προσωπικό στο Ναϊρόμπι, παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, επισιτιστική θεραπεία, ιατρική φροντίδα και υποστήριξη σε εκτοπισμένους, χειρουργική φροντίδα, ενώ κάνουν διανομή νερού και ειδών πρώτης ανάγκης σε εννέα περιοχές στη Νοτιο-Κεντρική Σομαλία.
Οι ΓΧΣ δε δέχονται καθόλου κυβερνητική χρηματοδότηση για τα προγράμματά τους στη Σομαλία, και όλοι οι οικονομικοί τους πόροι προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές.
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου