Πρώτον, την ευρύτατη συσπείρωση όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, δεύτερον, διαρκή ανένδοτο αγώνα για να φύγει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές, τρίτον, έκανε άνοιγμα στους πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες, σε εκείνους που είναι ενάντια στο μνημόνιο και που από αγανακτισμένοι και οργισμένοι μετατρέπονται σταδιακά σε αποφασισμένους, ώστε να αποδιαρθρωθεί πλήρως ο δικομματισμός.
Το τέταρτο σημείο απευθυνόταν στο στενό ακροατήριο των συνέδρων και αφορούσε την εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικότερης συμμετοχής των συνιστωσών αλλά και ανένταχτων αριστερών πολιτών για να εξασφαλιστεί η μέγιστη ενεργοποίηση του σχήματος.
Με φόντο το εκλογικό φθινόπωρο, όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του επεδίωξε να υπερβεί τα στεγανά του χώρου και όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες, «ο στόχος του δεν ήταν να εξαντληθεί σε μια ομιλία ισορροπιών, αλλά να ανοίξει το παιχνίδι στην κοινωνία». Ισως γι' αυτό σε μια αποστροφή επισήμανε με σαφήνεια «στόχος μου δεν είναι να προκαλούνται κρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και να χρονοτριβούμε για να βρούμε λύσεις, αλλά να ανοιχτούμε στους πολίτες του σοσιαλιστικού χώρου για να δημιουργήσουμε το νέο συνασπισμό εξουσίας». Ευθεία δηλαδή πρόσκληση στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους.
Και όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες υποδοχής αυτών των πολιτών». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Α. Τσίπρας επέμενε ιδιαίτερα πως «η αριστερά πρέπει να πείσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό, δηλαδή ισχυρό μαζικό κίνημα αντίστασης και ενωτική δράση όλης της αριστεράς και όσων απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ».
Συνεργάτες του προέδρου επισήμαναν ότι πλέον το «μπαλάκι» περνάει στους εταίρους στον ΣΥΡΙΖΑ και αν κάποιοι απ' αυτούς δεν επιθυμούν την παραμονή τους στο σχήμα, τότε «θα φέρουν το βάρος των επιλογών τους». Αν και η συμφωνία των εταίρων στο σχέδιο πολιτικής απόφασης είχε επιτευχθεί σε βασικά σημεία από τα μέσα της εβδομάδας, δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις κυρίως όσον αφορά την Ε.Ε., το ευρώ και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα οργανωτικά ζητήματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνδιάσκεψη, πιθανότατα το φθινόπωρο, μένουν ανοικτά θέματα όπως τι μορφή θα πάρει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα εκλέγεται η συντονιστική επιτροπή και οι αντιπρόσωποι των μεγάλων οργανώσεων ώστε να επιτυγχάνεται η αιρετότητα και η ανακλητότητα των προσώπων.
Φ. Π.--ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου