Κυριακή, Ιουλίου 17, 2011

Η «ΚΟΛΑΣΗ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ (ΚΥΠΡΟΣ)

Σαν από θαύμα επέζησαν πυροσβέστες, δεκάδες ναύτες της Ναυτικής Βάσης και άνδρες της ΕΜΑΚ.
Η «Σ» κατάφερε να εξασφαλίσει συγκλονιστικές μαρτυρίες, που περιγράφουν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της φονικής έκρηξης, αλλά και το τι ακριβώς προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπου φαινόταν ότι το κακό δεν θα αργήσει να συμβεί…
Τα «ΓΙΑΤΙ» ατελείωτα,  βασανιστικά, μα κανείς δεν αποφασίζει να τα απαντήσει ή τουλάχιστον δεν έχει το θάρρος να το πράξει



11η Ιουλίου 2011. Η μαύρη Δευτέρα του Ιούλη, που ο ήλιος διάλεξε να ανατείλει από τη Δύση και να σκορπίσει παντού τον πόνο, τη θλίψη, την απορία, την αγανάκτηση, τη βουβαμάρα, και να ντύσει στα μαύρα και πάλι την ήδη επί χρόνια μαυροφορούσα, πονεμένη, θλιμμένη και βιασμένη Κύπρο μας…


Λίγο πριν από τις τέσσερις, το εγκληματικό φορτίο-θηρίο βρυχάται εκ νέου. Βρυχάται σαν ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί. Η Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ορθώνεται αμέσως. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας καλεί τον Διοικητή της Βάσης, πως το θηρίο είναι έτοιμο να επιτεθεί. Αμέσως κατευθύνεται στο χώρο για να κάνει επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης. Ο ίδιος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί το δεύτερό του σπίτι. Μαζί του, παίρνουν τη θαρραλέα απόφαση και μένουν τα δίδυμα αδέλφια Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου. Του είχαν εμπιστοσύνη, είπαν στη μητέρα τους και ήταν σίγουροι πως θα καταφέρουν να φυλακίσουν, εκ νέου, το θεριό που τις τελευταίες μέρες ξυπνούσε.


Τέσσερις και σαράντα εννέα πρώτα λεπτά. Ο Χάρος, που επί δυο και πλέον χρόνια ακόνιζε τα μαχαίρια του καραδοκώντας έξω από τη Ναυτική Βάση, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σκοπιά του και να επιτεθεί. Δεκατρείς, συνολικά, οι ήρωες που θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή, για την πατρίδα, εν καιρώ ειρήνης, όμως τα ερωτήματα είναι βασανιστικά, όσος και ο πόνος των συγγενών τους.


Τα «ΓΙΑΤΙ» ατελείωτα, βασανιστικά, μα κανείς δεν αποφασίζει να τα απαντήσει ή τουλάχιστον δεν έχει το θάρρος να το πράξει. Ένα θάρρος αντάξιο εκείνο των δεκατριών ηρώων του τόπου, που αψήφησαν τον κίνδυνο και πήγαν κόντρα στο θηρίο, που κάποιοι άφησαν αφύλακτο, ανεύθυνα, στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Χωρίς να νοιαστούν για το αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης τους.


Σαν από θαύμα επέζησαν από την «κόλαση» πυροσβέστες, δεκάδες ναύτες της Ναυτικής Βάσης και άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίο είχαν την ατυχία να βρίσκονται το μοιραίο πρωινό της Δευτέρας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η «Σ» κατάφερε να εξασφαλίσει συγκλονιστικές μαρτυρίες, που περιγράφουν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της φονικής έκρηξης, αλλά και το τι ακριβώς προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπου φαινόταν ότι το κακό δεν θα αργήσει να συμβεί…


Λεπτό προς λεπτό το δράμα


* Τελευταίες 15 μέρες: Ακούγονται παράξενοι θόρυβοι και σπινθηροβολήματα από τα εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν… θάνατο.


* Τέταρτη (ημέρα πριν από το δυστύχημα): Εκρήγνυνται δύο από τα 100 κασόνια με μπαρούτι που περιείχαν μεταξύ άλλων τα εμπορευματοκιβώτια. Εντούτοις, όπως μας λέχθηκε, δεν επεκτάθηκε η πυρκαγιά λόγω έλλειψης οξυγόνου.


* Την ίδια μέρα: Μετά την ενημέρωση ότι παρουσιάστηκε ανάφλεξη σε εμπορευματοκιβώτια, ο Υπαρχηγός, ένας Συντ/χης και δύο άλλοι στρατιωτικοί μαζί με έναν αξιωματικό της Βάσης, πραγματοποιούν επίσκεψη στο χώρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση.


* Ημέρα έκρηξης: Από τις 03.30 αναφλέξεις και εκρήξεις οι οποίες ήταν ορατές από πολύ μακριά, φάνταζαν σαν να βγαίνουν… από την κόλαση. Έμοιαζαν με πυροτεχνήματα που έβγαιναν από τα εμπορευματοκιβώτια και προσγειώνονταν παντού σε όλο το χώρο. Εκκωφαντικοί θόρυβοι, όμοιοι με την εκτόξευση προωθητικών βλημάτων, ακούγονταν έντονα διαπεραστικά σφυρίγματα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο φόβος και η ανατριχίλα κυριαρχούσε τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη Βάση και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προλάβουν το κακό, χωρίς όμως να γνωρίζουν και να συνειδητοποιούν ότι ήταν αντιμέτωποι με το θάνατο.


* 03.45: Ο Διοικητής ειδοποιείται από τον αξιωματικό υπηρεσίας για το συμβάν και ενημερώνεται η πυρασφάλεια του Ναυτικού (οι δίδυμοι ήρωες) για να εισέλθει στη σκηνή.


* 03:50: Καταφθάνει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα της ΕΜΑΚ στην πύλη της Βάσης, όπου αναμένει άλλο όχημα, ειδικό για την πυρόσβεση των εκρηκτικών (παραμένει άγνωστο ποιος το ειδοποίησε), ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει τη φωτιά


 * 4:00: Ο Διοικητής του Ναυτικού ήρωας Α. Ιωαννίδης καταφθάνει στη Ναυτική Βάση και διατάσσει την ανάκληση του μόνιμου προσωπικού για να επιστρέψει στη βάση, καθώς και όλο το μόνιμο προσωπικό που ήταν διαθέσιμο να ετοιμαστεί για να πάει προς πυρόσβεση. Την ίδια στιγμή το ειδικό πυροσβεστικό όχημα κατέρχεται στη Βάση.


 * 04:05: Ο Διοικητής του Ναυτικού μαζί με τον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης (ήρωα Λάμπρο Λάμπρου), ο οποίος κατέφθασε και εκείνος, μετά το κάλεσμα του αξιωματικού υπηρεσίας, πάνε με την υδροφόρα και τα δίδυμα αδέλφια προς το εμπορευματοκιβώτιο για πυρόσβεση. Στην πορεία είχαν ξεκινήσει για την πυρόσβεση δύο υπαξιωματικοί του Ναυτικού με το υπηρεσιακό όχημα (οι ήρωες Ηρακλέους και Κλεάνθους). Φθάνοντας εκεί ξεκίνησαν την προσπάθεια πυρόσβεσης της πυρκαγιάς από εμπορευματοκιβώτιο, όπου περίπου 40 με 50 λεπτά μετά συνέβη το μοιραίο.


*  4:15: Οι δίδυμοι επικοινώνησαν με τη μητέρα τους και της εκφράσανε την απελπισία τους, καθώς δυσκολεύονταν να κατασβήσουν τη φωτιά. Την ίδια στιγμή, όμως, καθησυχάζοντάς την, της ανέφεραν ότι θα τα καταφέρουν.


 *  4:20: Ειδικός αστυνομικός, ο οποίος ήταν φρουρός στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικό, όταν αντιλήφθηκε την πυρκαγιά, μεταβιβάστηκε σε υπηρεσιακό όχημα και όδευσε προς το φλεγόμενο εμπορευματοκιβώτιο.


*  05.30 - 05.40: Από το άλλο τμήμα της Ναυτικής Βάσης τέσσερις στρατεύσιμοι, έμεινε ο ένας θαλαμοφύλακας, ενώ οι άλλοι ξεκίνησαν να πηγαίνουν με δύο μόνιμα στελέχη για ενίσχυση στο χώρο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Στα 400 - 500 μέτρα, οι πυρήνες γλώσσες άρχισαν να απλώνονται και έτσι σταμάτησαν το στρατιωτικό όχημα, για να αποφασίσουν πώς θα προσεγγίσουν την περιοχή. Όταν, όμως, κατέβησαν από αυτό, έλαβε χώρα η φονική έκρηξη.


Όπως επίσης μας διηγήθηκαν επιζώντες του τραγικού συμβάντος, η στρατιωτική σκοπιά κοντά στα εμπορευματοκιβώτια ήταν ημερήσια. Όσον αφορά στη βραδινή βάρδια, ήταν ανύπαρκτη λόγω έλλειψης στρατιωτικής δύναμης, ωστόσο περίπολα ΟΥΚ, κάθε περίπου 3 ώρες, πήγαιναν στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα φονικά εμπορευματοκιβώτια και τα έλεγχαν. Μας τόνισαν, ακόμη, πως δεν υπήρξε καμία εντολή για εγκατάλειψη των θέσεών τους, εξηγώντας ότι, οι εν υπηρεσία στα πλοία ναύτες έμειναν στις θέσεις τους. Το ίδιο επίσης και οι ναύτες που βρίσκονταν στους θαλάμους τους (αυτοί που ήταν τραυματίες με τραύματα από το ωστικό κύμα).
http://www.sigmalive.com/news/local/402363


ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: