Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

ΔΝΤ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ - ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ, ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

«Δεν εμπιστεύονται τους Ελληνες. Τους θεωρούν ανίκανους να διοικήσουν τη χώρα τους», είπε ανώτατος τεχνοκράτης του ΔΝΤ στην «Ε», λίγες ώρες μετά τη δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την έγκριση της 5ης δόσης, η οποία λίγο έλειψε να μη γίνει ποτέ εξαιτίας αδήλωτων δανείων των Δήμων Αχαρνών και Ζωγράφου.Το Ταμείο, με ανακοίνωσή του, έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα για την κατά γράμμα τήρηση των μεταρρυθμίσεων, απειλώντας έμμεσα την Ε.Ε. για την εκταμίευση της 6ης δόσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πέρασε δύσκολες ώρες στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά αυτή τη φορά η χρόνια ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού παραέγινε. Ο κ. Ρουμελιώτης πήρε από τα ανώτατα κλιμάκια του Ταμείου το τελεσίγραφο: «Εάν δεν διευθετήσετε τα χρέη σήμερα, δεν θα αποταμιευτεί η δόση». Ακολούθησε ένας κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών ώστε να πληρωθούν οι δόσεις. Η συνεδρίαση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 10 π.μ. της περασμένης Παρασκευής, ξεκίνησε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση προκαλώντας κακεντρεχή σχόλια.

Στη δίωρη συνεδρίαση, παρουσία για πρώτη φορά της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, εκπρόσωποι των αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ινδία) ξιφουλκούσαν αρχικά εναντίον της Ε.Ε. («πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»), για την αναποφασιστικότητα που δείχνει σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, και εν συνεχεία για την αφερεγγυότητα της Ελλάδας. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για το αν το χρέος της χώρας μας είναι διαχειρίσιμο και επισήμαναν το γεγονός ότι το Ταμείο «παραβαίνει» τους θεσμοθετημένους κανόνες λειτουργίας του.

Βραζιλία και Ινδία

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και ακόμη 8 χωρών της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, απείχε για πρώτη φορά της ψηφοφορίας για την έγκριση των 3,2 δισ. ευρώ, κάτι που περιέργως δεν μεταδόθηκε από τα πρακτορεία ειδήσεων. Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, σε δηλώσεις του στη «Wall Street Journal» την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι «ήμασταν σκεπτικοί σχετικά με τη διαχειρισιμότητα του χρέους εξ αρχής. Εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες από την πρώτη στιγμή για την Ελλάδα. Αυτές κλιμακώθηκαν. Τα πράγματα πάνε μόνο χειρότερα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Αρβιντ Αρμάνι, εκπρόσωπος της Ινδίας και τριών ακόμη χωρών της νότιας Ασίας.

Η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής θεωρείται από τραπεζίτες «σημείο καμπής», αφού «παραβαίνει» τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της διαχειρισιμότητας του χρέους μας. Οπως σημειώνεται, ποτέ στο παρελθόν ο οργανισμός δεν έχει εκταμιεύει δόση για κάποιο πρόγραμμα, αν δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα χρηματοδοτηθεί πλήρως. «Σ' αυτό το σημείο το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται πλήρως, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και επειδή η Ευρώπη δεν έχει συμφωνήσει πόσα χρήματα θα δώσει και πότε», είχε δηλώσει στη «Wall Street Journal» και ο Μάριο Μπλέιερ, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής και πρώην ανώτερος σύμβουλος του ΔΝΤ. Επισήμως, όμως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει την οικονομική εγγύηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα «συνέχισε να σημειώνει πρόοδο», εκτιμά όμως ότι η ανάπτυξη πλέον αναβάλλεται για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η νέα επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωσή της ανέφερε μεν ότι «το πρόγραμμα έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα» στη μείωση του ελλείμματος και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις».

Στενά περιθώρια

Πιο συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε:

* «Η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας εξαρτάται καθοριστικά από την έγκαιρη και σθεναρή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς περιθώρια απόκλισης και από τη συνεχή υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα». «Τα περιθώρια είναι πολύ στενά» τονίστηκε και το Ταμείο κάλεσε τους Ευρωπαίους να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το 2014.

* Είναι απαραίτητη μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή για να μην εισέλθει το χρέος σε επίπεδο «μη διαχειρίσιμο», καθώς και η επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων, «γιατί διαφορετικά ανάπτυξη δεν θα υπάρξει».

* Το αναθεωρημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει «δύσκολα θέματα», όπως οι γενναιόδωροι (σήμερα) όροι απασχόλησης στο Δημόσιο, η φοροδιαφυγή και το λουκέτο σε «αναποτελεσματικούς δημόσιους φορείς». Θεωρείται «ζωτικής σημασίας η σταθερή και έγκαιρη εφαρμογή του».

* Οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 εκτιμώνται ως «κρίσιμο βήμα», αλλά και «πολύ φιλόδοξο».

* Ζητείται επίσης αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και θεωρείται «κρίσιμη για τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας η συνεχής στήριξη από την ΕΚΤ».

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: