Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΣ


Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έφερε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Έντονες αντιθέσεις εξέφρασαν οι βουλευτές εκ μέρους της Ν.Δ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκ μέρους του ΛΑΟΣ δόθηκε πράσινο φως τουλάχιστον επί της αρχής του ν/σ.


Η υπ. Παιδείας είπε ότι "δεν θα μπουν κόκκινες γραμμές" και πως στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να αποδώσουν στην κοινωνία, "όχι στους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές". Διευκρίνισε ότι το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παραμείνει αλλά με διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και επεσήμανε ότι δεν καταργείται το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά η χρηματοδότησή του από την Πολιτεία θα γίνεται με κανόνες, λογοδοσία σε ετήσια βάση και αξιολόγηση. "Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν σε κανέναν μόνο στον ελληνικό λαό" είπε προς απάντηση των ακαδημαϊκών που θέλουν "να ρυθμίζουν τα του οίκου τους", αλλά και στην επισήμανση του εισηγητή της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου ότι καταλύεται η βασική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι "το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία των πανεπιστημίων".


Ο Α.Σπηλιωτόπουλος, στην τοποθέτησή του, αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για διαχρονική ισοπεδωτική πολιτική στον χώρο της Παιδείας αλλά και για αιφνιδιαστική κίνηση εν μέσω θέρους το να έρθει τώρα το νομοσχέδιο στη Βουλή, τόνισε ότι το ν/σ επαναλαμβάνει διατάξεις της ΝΔ, - με τις οποίες σαφώς συμφωνεί – αλλά έκανε λόγο για ένα ν/σ που καταλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του με τις διατάξεις που αφορούν στην εκλογή των πρυτάνεων, με την κατάργηση του λέκτορα, με την καθιέρωση προσόντων για την επιλογή των καθηγητών και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ελληνική οικογένεια, ενώ ζήτησε να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει το κράτος για κάποια συγγράμματα.


"Κομμάτι της σαρωτικής αντιλαϊκής επίθεσης που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Όπως είπε πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό νομοθέτημα που οδηγεί στη διάλυση των σπουδών, σε ακόμα πιο υποβαθμισμένα πτυχία και το οποίο "βάζει ταφόπλακα στην όποια ανώτατη και δωρεάν εκπαίδευση έχουμε".


Για ένα νομοσχέδιο ανεφάρμοστο, το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα και προσβάλλει το κύρος των πανεπιστημιακών έκανε λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά πανεπιστήμια, με την απουσία των φοιτητών και ενώ έχει εκφραστεί αρνητική θέση από 17 Συγκλήτους.


"Καλύτερο από το ισχύον" αλλά "πολύ δεξιότερο από εκείνο της Μαριέττας Γιαννάκου γιατί καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και συνδέει την αξιολόγηση των ιδρυμάτων με την χρηματοδότησή τους" χαρακτήρισε το ν/σ ο Άδωνις Γεωργιάδης. εκ μέρους του ΛΑΟΣ. Δήλωσε όμως ότι το υπερψηφίζει επί της αρχής του.


Στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε την πανεπιστημιακή κοινότητα, η υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός καθώς ο διάλογος ξεκίνησε το 2007 και όσα θεσμοθετούνται περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.


ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς πρασινορουφιάνους και τα δεκανίκια τους: Πουλήσατε τους αγώνες δεκαετιών των φοιτητών και μαθητών για δωρεάν παιδεία. Δε θα σας περάσει. Η νέοι θα αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και θα σας ρίξουν.Μη νομίζετε ότι θα κοροϊδεύετε το κόσμο για πολύ ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

μια σου κ μια μου λεγετε αυτο...αν αποσυρεις το νομοσχεδιο για το τζαμι,θα ψηφισω το νομοσχεδιο για τη παιδεια μιας κ εισαι μονος σου..το ενα χερι νιβει τ αλλο...............

Ανώνυμος είπε...

εννοειται πως οι βουλευται του ΛΑΟΣ ξερουν απο ανωτερη και ανωτατη εκπαιδευση - ασχετα αν δεν εχουν βγαλει ουτε Λυκειο οι περισσοτεροι απο αυτους!

ΥΓ. αλλωστε κι αυτοι τους ψηφισαν ουτε το ονομα τους δεν ξερουν να γραφουν σωστα, χωρια που οποιον ξερει γραφη και αναγνωση τον λενε "θολοκουλτουριαρη"!