Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Μάχες ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε πράκτορες των υπηρεσιών ασφάλειας της Συρίας και κατοίκους της ανατολικής πόλης Ντέιρ αλ Ζορ μετά το θάνατο πέντε διαδηλωτών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζουν να κλιμακώνονται σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή και να καθίστανται μια ακόμα πιο σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση στην Δαμασκό.



Η εξέγερση χιλιάδων πολιτών έπειτα από τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένεια των Άσαντ, που διανύει τον πέμπτο της μήνα, προσλαμβάνει σεκταριστικά χαρακτηριστικά· η πλειοψηφία των διαδηλωτών, που είναι σουνίτες, εμφανίζεται να στρέφεται εναντίον των αλεβιτών, ομάδα από την οποία προέρχεται η κυβερνώσα ελίτ.


Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, που εγγυάται την πειθαρχία στις τάξεις του στρατού, τα περισσότερα μέλη του οποίου είναι σουνίτες, ηγείται της καταστολής στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, όπου ζουν σουνιτικές φυλές, στη μεθόριο με το Ιράκ--περιοχή στρατηγικής σημασίας στην οποία εξορύσσεται πετρέλαιο.


 «Οι μάχες επικεντρώνονται στα βορειοδυτικά της Ντέιρ αλ Ζορ. Συνεχίζονται χωρίς διακοπή από τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ένας κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.


«Άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη στη διάρκεια της νύχτα αλλά λέγεται ότι ολόκληρες μονάδες του στρατού έχουν αποστατήσει. Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί», πρόσθεσε.


Κάτοικοι ανέφεραν ότι άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα στη Ντέιρ αλ Ζορ.


Έχουν αναφερθεί επεισόδια στα οποία σύροι πολίτες χρησιμοποίησαν όπλα στην διάρκεια των ταραχών, π.χ. για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους στην διάρκεια επιθέσεων από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Όμως οι μάχες στη Ντέιρ αλ Ζορ μοιάζουν να αποτελούν μια ένοπλη απάντηση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας στην καταστολή με ‘σιδηρά χείρα’ που αποπειράται ο κρατικός μηχανισμός.


Οι συριακές αρχές έχουν απελάσει τους περισσότερους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και η πρόσβαση ξένων οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα έχει απαγορευθεί, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατο να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι πληροφορίες περί θανάτων.


Την Κυριακή ο Άσαντ αντικατέστησε τον κυβερνήτη της Ντέιρ αλ Ζορ με έναν αξιωματούχο της ασφάλειας, δύο ημέρες μετά τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό στην επαρχία ως σήμερα.


Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός είχε περικυκλώσει την πόλη Άλμπου Καμάλ στο ανατολικό άκρο της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ μετά τη λιποταξία 30 στρατιωτών έπειτα από τους θανάτους τεσσάρων διαδηλωτών, σύμφωνα με κατοίκους.


Από τη Ντέιρ αλ Ζορ προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των 380.000 βαρελιών αργού πετρελαίου που εξορύσσονται ημερησίως στη Συρία, αλλά η περιοχή είναι μια από τις πιο φτωχές από τις 13 της χώρας.


Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι δολιοφθορείς «έθεσαν στο στόχαστρό» τους έναν πετρελαιαγωγό κοντά στην πόλη Χομς σήμερα. Στη Χομς βρίσκεται το ένα από τα δύο διυλιστήρια της Συρίας. Η πόλη επίσης έχει παραλύσει από μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση του Άσαντ έχει αναπτύξει άρματα μάχης και στη Χομς.


Η Δαμασκός επιρρίπτει την ευθύνη σε «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» για τους περισσότερους θανάτους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.


Σε νέα έκθεσή της η οργάνωση των ακτιβιστών Αβαάζ ανέφερε ότι οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σκοτώσει 1.634 ανθρώπους ενώ 2.918 έχουν ‘εξαφανιστεί’ στην διάρκεια των ταραχών. Τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, ενώ 12.617 παραμένουν στις φυλακές, τόνισε η οργάνωση.


Η συριακή κυβέρνηση λέει ότι πάνω από 500 στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια. Στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στρατιώτες οι οποίοι αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών έχουν εκτελεστεί επι τόπου και αυτός είναι από τους λόγους που πολλοί απλοί στρατιώτες λιποτακτούν.


Στην περιοχή Μαντάγια, κοντά στην Δαμασκό, κάτοικοι είπαν ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας.


Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν καλέσει να γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού που αρχίζει την Δευτέρα. Σε κείμενό τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook λένε ότι στη Χομς οι κινητοποιήσεις θα γίνονται κάθε βράδυ ως το χάραμα στην πόλη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΡΕΖΑ TV 
29-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: