Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2011

ΣΟΡΟΣ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΑΤΑΚΤΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εδώ και τώρα με πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η επαναγορά ομολόγων, ζητεί το τραπεζικό λόμπι.
Αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ, σε έγγραφο με ημερομηνία 10 Ιουλίου το οποίο δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των τραπεζών για επίλυση της κρίσης χρέους.



«Είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να ενεργήσουν τις επόμενες μέρες για να μη βρεθούν εκτός ελέγχου οι εξελίξεις στις αγορές και αποτραπεί η επιτάχυνση μετάδοσης», αναφέρει το έγγραφο του Ινστιτούτου, το οποίο ζητεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα επαναγοράς για να μειωθεί ο όγκος του χρέους και να αποτραπεί να πληρώσουν ξανά στο μέλλον για βοήθεια οι φορολογούμενοι.


Χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζει την απόφαση της Ευρώπης για την Ελλάδα. «Καλωσορίζουμε την αναγνώριση της ανάγκης για ευρύτερη πολιτική απάντηση για να βοηθηθεί η Ελλάδα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και την ενίσχυση της διατηρησιμότητας του χρέους».


Εν τω μεταξύ, με άρθρο του χθες στους «Financial Times», ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα οδεύει προς πτώχευση και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν «σχέδιο Β».


«Η Ελλάδα βαδίζει προς άτακτη χρεοκοπία και/ή υποτίμηση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις», γράφει ο Σόρος. «Για να αντιμετωπιστεί και αντιστραφεί η αδυσώπητη αυτή εξέλιξη, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη χρειάζονται επειγόντως ένα σχέδιο Β. Μία ελληνική χρεοκοπία ίσως να είναι αναπόφευκτη, αλλά θα πρέπει να μη γίνει με άτακτο τρόπο», επισημαίνει.


Μ. ΛΙΤΣΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: