Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΥΣΤΕΡΙ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΕΣΥ


Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην ιατρική κοινότητα και στους εργαζομένους στα νοσοκομεία οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χώρο της δημόσιας υγείας, τις οποίες προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Οι αλλαγές, στην κατεύθυνση και μόνο της περιστολής των δαπανών, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, με τους γιατρούς να μιλούν για συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, με διοικητικούς παράγοντες να θεωρούν ότι θα μπει τάξη στις υπηρεσίες υγείας.

Αναλυτικά οι αντιδράσεις στην Περιφέρεια:



ΚΡΗΤΗ


«Αποτυχημένη συνταγή»


«Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ, τα διαρθρωτικά του προβλήματα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή του, όμως δεν δεχόμαστε και αλλαγές που θα μας πάνε ακόμα πιο πίσω. Η εμπειρία και τα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την εφαρμογή παρόμοιων συνταγών του ΔΝΤ ή της τρόικας, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι τα συστήματα υγείας υποβαθμίστηκαν δραματικά, το προσδόκιμο υγείας των πληθυσμών μειώθηκε, ενώ η νοσηρότητα σε συγκεκριμένες παθήσεις αυξήθηκε», λέει χαρακτηριστικά το μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Στέλιος Δημητρακόπουλος.


Σύμφωνα με τους συλλόγους γιατρών και νοσηλευτών, οι αλλαγές δεν απαντούν στα τεράστια προβλήματα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, ενώ ακολουθούν την αποτυχημένη λογική των αντίστοιχων εξαγγελιών των προκατόχων του.


Μάλιστα, από πολλές πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες για τις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο, οι οποίες σε επίπεδο Ηρακλείου περιορίζονται ουσιαστικά στη συνδιοίκηση των δύο μεγάλων νοσοκομείων, του «Πανεπιστημιακού» και του «Βενιζέλειου». Δεν προωθούνται λύσεις, όμως, για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε ιατρικό και -κυρίως- σε νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στον αυξημένο ρόλο τους, καθώς, με εξαίρεση το Νοσοκομείο Χανίων, καλύπτουν ουσιαστικά ολόκληρο το νησί, καθώς διαθέτουν κλινικές που δεν υπάρχουν στους άλλους νομούς!


Παράλληλα, ένα πάγιο αίτημα των επιστημόνων, αυτό της ύπαρξης διακριτών ρόλων στη σχέση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν χρήζει της ανάλογης προσοχής από το υπουργείο.


«Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου στερείται οράματος. Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό, με αποσπασματικές κινήσεις λαϊκισμού, ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του προς την αποτυχία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις και τομές. Με μέτρα συγκεκριμένα και ορθολογικά. Με κεντρικούς άξονες: τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Υγείας με διακομματική στελέχωση και συμμετοχή των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη διαφάνεια στη λειτουργία αλλά και στην οικονομική διαχείριση του συστήματος και τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό στην προσφορά υπηρεσιών υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική για την υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Οι τεχνοκράτες, οι οικονομολόγοι, οι αριθμοί δίνουν την πραγματικότητα, αλλά μας απομακρύνουν από το όραμα ενός δικαίου κράτους πρόνοιας», υπογραμμίζει ο Χάρης Βαβουρανάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.


Κέντρα Υγείας


Στις εξαγγελίες του υπουργείου για την περίπτωση του Ηρακλείου δεν προβλέπεται το κλείσιμο Κέντρων Υγείας σε ολόκληρο το νομό. Ωστόσο, η αδιαφορία της πολιτείας για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγεί μοιραία στο μαρασμό και την υποβάθμιση των Μονάδων. Η «ταφόπλακα», μάλιστα, για το θεσμό φαίνεται πως είναι η επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ, καθώς πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν και επιλέγουν να μην κάνουν καν τις εξετάσεις τους!


«Ο συνταξιούχος των 400 ευρώ για να έρθει στο Κ.Υ. θα πρέπει να πληρώσει το ταξί, να δώσει 5 ευρώ για τις συνταγογραφήσεις, να πληρώσει και τα φάρμακά του. Είναι δυσβάσταχτο το κόστος γι' αυτούς τους ανθρώπους. Τα Κέντρα Υγείας είναι πλέον απαγορευμένη ζώνη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν το σύνολο των εξετάσεών τους, οπότε απλά δεν τις κάνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Αν θέλεις να έχεις σωστές δομές στην υγεία, πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Αυτή τη στιγμή θέλουν να δημιουργήσουν δομή πρωτοβάθμιας υγείας, όχι μόνο χωρίς χρηματοδότηση, αλλά και με περικοπές στα υπάρχοντα κονδύλια. Ενώ οι σπατάλες συνεχίζονται, την πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι...», δηλώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.


Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους ασφαλισμένους λόγω των ελλείψεων σε υλικά, φθηνά αναλώσιμα, όπως το βαμβάκι, το οινόπνευμα και οι γάζες, αλλά και λόγω του συνεχώς μειούμενου αριθμού του προσωπικού, καθώς πρακτικά οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. «Αυτή η υποβάθμιση θα οδηγήσει μοιραία και στο λουκέτο», λένε χαρακτηριστικά.




Συντονισμός: Κ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ - Μ. ΠΙΝΗ§Του Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ


ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: