Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2011

ΔΝΤ: ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ-ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εκφράζει το ΔΝΤ στην έκθεση του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 
Τονίζει ότι το χρέος θα κορυφωθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012, για να υποχωρήσει μέχρι το 2020 στο 130% του ΑΕΠ, εφόσον όμως οι ελληνικές αρχές εφαρμόσουν με πιστότητα το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 



Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του Ιουλίου θα μεταβιβαστούν στο νεοσύστατο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις περιούσια στοιχεία συνολικού ύψους 25 με 30 δισ ευρω. 


Στην έκθεση τονίζεται ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη για το τρέχον έτος, εκτιμώμενη στο 3,9% από 3% που προβλεπόταν αρχικά, ενώ η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2012.


Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί το τρέχον έτος στο 15,8 από 14,8 που προβλεπόταν αρχικά. 


Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε έλληνες δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ταμείου για την Ελλαδα Πολ Τόμσεν τόνισε ότι πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του ταμείου στο νέο πακέτο θα περιμένουν πρώτα να δουν το τελικό σχέδιο και την ακριβή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. 


Παράλληλα διαπίστωσε μεταρρυθμιστική κόπωση , ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, που ζητά θυσίες, αλλά γίνεται προσπάθεια για μια δίκαιη κατανομή των βαρών. 


Λίγα στοιχεία από την 4η Εκθεση Αξιολόγησης 


Οπως επισημαίνεται στην 4η Εκθεση Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, σύμφωνα με την συνολική αξιολόγηση του επιτελείου η Ελλάδα έχει συγκεκριμενοποιήσει τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και να εκπληρώσουν τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. 


Οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, επισημαίνεται στην Εκθεση, έχουν συντάξει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το 2014, κατευθύνοντας για τον σκοπό αυτό ένα 10% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικά μέτρα. Επιπλέον, έχουν επικυρώσει ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την μεταφορά πόρων σε περισσότερο παραγωγικές χρήσεις προκειμένου να περιοριστεί η δυναμική του χρέους της. 


Οσον αφορά στις προοπτικές της Ελλάδας η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι η ύφεση αναμένεται να ενταθεί τόσο σε βάθος όσο και σε διάρκεια, παράλληλα όμως εκτιμά ότι θα υπάρξουν οφέλη από την εντατικοποίησης του ανταγωνισμού και την ελαφρώς ταχύτερη εξωτερική προσαρμογή του ΑΕΠ, γεγονότα που αναμένεται να οδηγήσουν στην συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3 ¾ αντί για 3% το 2011 (προοπτική σε γενικές γραμμές κοινή με αυτές των υπόλοιπων αναλυτών) Οι δημοσιονομικές περικοπές που θα είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων του 2011 θα είναι 1% του ΑΕΠ μεγαλύτερες από τις αρχικά προβλεπόμενες. 


Σε γενικές γραμμές, η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται στο πρώτο μισό του 2012. Σταδιακή θα είναι και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα και το μέσο πληθωρισμό. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να συρρικνωθεί έως 8% του ΑΕΠ το 2011, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται η ανεργία.




ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: