Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

ΖΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Μάχη με βαρύ τίμημα για την Ελλάδα, προκειμένου να κρατηθεί «εν ζωή το γαλλικό σχέδιο», δίνουν σήμερα στο Παρίσι οι εκπρόσωποι των τραπεζών που μετέχουν στη σχετική πρωτοβουλία.
Η μάχη έρχεται μετά και την «αμφίσημη» στάση που πήρε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody's επί του γαλλικού σχεδίου, που εκτίμησε ότι η υιοθέτησή του μπορεί να «προκαλέσει ζημιά» στις τράπεζες. Η Moody's είχε παλαιότερα ταυτίσει την «πρόκληση ζημιάς» με «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ χθες αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Ετσι η έκβαση πλέον του εγχειρήματος κρέμεται από «μία κλωστή».



Το νήμα αυτό το κρατάει στα χέρια του ο «τρίτος της παρέας», ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του.


Και τούτο γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να διαρρεύσει χθες ότι αν έστω και ένας από τους περιώνυμους οίκους δεν προχωρήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD), θα συνεχίσει απρόσκοπτα να τροφοδοτεί με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες.


Ομως ακόμη και αν ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρευστότητας, η υποβάθμιση της χώρας στην έσχατη κατηγορία θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες κυρίως στις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της απομείωσης που θα υποστεί το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που διαθέτουν.


Παρά ταύτα οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν ήδη τεθεί στην «εμπροσθοφυλακή» για την προώθηση του γαλλικού σχεδίου.


Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετακύλισης των ομολόγων που λήγουν.


Κάνει πίσω η Unicredit


Από την άλλη πλευρά ήδη άρχισαν οι πρώτες «αποσκιρτήσεις» από το σχέδιο των Γάλλων, όπως αυτή της ιταλικής Unicredit. Ο επικεφαλής της δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι η συμμετοχή των τραπεζών καθίσταται προβληματική στο βαθμό που απ' αυτή προκαλούνται απώλειες.


Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι το γαλλικό σχέδιο έχει μετατραπεί σε αβγό του Κολόμβου. Είναι επίσης εμφανές ότι, ενδεχομένως με μοχλό πίεσης τους οίκους αξιολόγησης, διεξάγεται ένα ανελέητο παρασκηνιακό παζάρι, προκειμένου η συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο να είναι όσο το δυνατόν πιο επωφελής.


Ετσι είναι πολύ πιθανόν σήμερα στους εκπροσώπους των τραπεζών και του IIF (Institute of International Finance) να προσφερθούν ακόμη πιο ελκυστικοί όροι προκειμένου να δεχθούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο επιμήκυνσης των ομολόγων.


Θέλουν πάνω από 8%


Ομως ήδη το επιτόκιο το οποίο θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την υφιστάμενη εκδοχή του γαλλικού σχεδίου, είναι αρκετά τσουχτερό, καθώς μπορεί να αγγίξει το 8%.


Η επιβολή ενός τόσο υψηλού επιτοκίου επιβαρύνει υπέρμετρα τους τόκους που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, σπρώχνοντάς την ακόμη πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Για την «παράμετρο» αυτή του σχεδίου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική εντός και εκτός Ελλάδας (βλ. «Financial Times»).


Πάντως οι χθεσινές εξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν είτε στην εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου ως έχει είτε στην τροποποίησή του με όρους οι οποίοι όμως θα είναι σαφώς επαχθέστεροι για την Ελλάδα. Ομως ακόμη και στη δεύτερη αυτή περίπτωση η «αποδοχή του από τους οίκους αξιολόγησης» δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σε ολόκληρη την ευρωζώνη ένα ιδιότυπο καθεστώς «οικονομικής τρομοκρατίας».


Ετσι υπό τις συνθήκες αυτές η απαίτηση των Γερμανών για συμμετοχή των ιδιωτών καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη.


Η Moody's αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, φρόντισε όμως να εικάσει πως «οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο rollover των ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως να καταγράψουν απομειώσεις στα ομόλογα». Επισημαίνεται ότι, μία ημέρα νωρίτερα, η Standard & Poor's προειδοποίησε πως η γαλλική πρόταση θα πυροδοτήσει υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία».


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ


ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: