Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα γύρω από τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Την άμεση ανάληψη δράσης από τις Βρυξέλλες ζητούν πλέον, όχι μόνον η Αθήνα, αλλά και η Μαδρίτη και το Βερολίνο, καθώς έχουν αρχίσει να νοιώθουν την καυτή ανάσα των αγορών και κράτη που μέχρι σήμερα παρέμεναν στο απυρόβλητο, όπως η Ιταλία.«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. "Η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είμαστε βέβαιοι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στην ανάγκη διασφάλισης μιας ισχυρής, ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπη", πρόσθεσε.
«Ετοιμάζομαι να συμμετάσχω σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το PSI [σ.σ. τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα στήριξης], διότι σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμα παραπέρα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, με τον οποίο συζήτησε για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προοπτικές συμμετοχής ιδιωτών στο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας.
Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε την ανάγκη ταχείας έγκρισης του δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε... βασιλικότερος του βασιλέως, όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αν ήταν στο χέρι της Γερμανίας, η βοήθεια θα είχε ήδη εγκριθεί, όμως δεν ήταν όλοι έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα. Δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθνούς, αλλά χωρίς βιασύνες.
Ταχεία λύση στην κρίση χρέους, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή της σε άλλα κράτη, ζήτησε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. "Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες", υπογράμμισε.
Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην χρονοτριβούν άλλο και να βρουν σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Υπέρ μίας λύσης-εξπρές στο ελληνικό πρόβλημα τάχθηκε και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ζήτησε και αυτόςσυμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα στηριξης, αρχικά μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.
Έκτακτη σύσκεψη πριν το Eurogroup
Της συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. με επικεφαλής τον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τη συμμετοχή του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
«Εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Βαν Ρομπάι.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βαυαρίας, Χόρστ Ζιχόφερ, ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα αποφασιστεί «το συντομότερο δυνατόν»
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ
ΕΝΕΤ.GR
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου