Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

ΈΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το νέο καθεστώς προμηθειών και δαπανών που εφάρμοσε από την 1η του έτους το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε γραφική ύλη, ενώ αδύνατη είναι και η συντήρηση συσκευών φαξ, εκτυπωτών και φωτοαντιγραφικών. 
Δικαστικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει στο σημείο να αγοράζουν από την τσέπη τους κόλλες Α4, για να εκδίδουν πιστοποιητικά. Εισαγγελίες της περιφέρειας στέλνουν πρωτότυπες τις δικογραφίες, επειδή δεν έχουν χαρτί και μηχανήματα για να τις αντιγράψουν. Η αιτία είναι ότι το υπουργείο θέσπισε μεν νέο σύστημα για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, αλλά το εφάρμοσε αμέσως, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έγκριση των κονδυλίων, τα οποία παραμένουν δεσμευμένα από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). 

«Ο νέος νόμος έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο, καθώς έτσι θα μπορούσαν να προετοιμαστούν όλες οι υπηρεσίες για το νέο σύστημα δαπανών», επισήμανε ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Άρης Παρούτογλου. Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο του νόμου 3900/10, που ψηφίστηκε τον περσινό Δεκέμβριο, εφεξής οι δαπάνες θα ελέγχονται από τριμελείς επιτροπές στις έδρες των εφετείων όλης της χώρας και από εκεί θα προμηθεύονται τα αναλώσιμα όλα τα δικαστήρια. «Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα -καθώς προβλέπει την ίδρυση γραφείων για τις προμήθειες και τον ορισμό συγκεκριμένων υπαλλήλων- με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί σε πολλά δικαστήρια της περιφέρειας και να μην έχει προωθηθεί η έγκριση δαπανών», παρατήρησε ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Έτσι, σε πολλές δικαστικές υπηρεσίες οι υπάλληλοι αναγκάζονται να προμηθεύονται γραφική ύλη από τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζονται τα δικαστήρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων όμως παραμένει άγνωστο εάν τελικά πληρωθούν, αφού οι δαπάνες πρέπει να εγκριθούν αρχικά από τις επιτροπές που δεν έχουν συσταθεί και στη συνέχεια από το ΤΑΧΔΙΚ. Καθυστέρηση παρατηρείται όμως και στις ίδιες τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς, παρότι σε ορισμένες περιφέρειες έχει προχωρήσει η διαδικασία εφαρμογής του νέου καθεστώτος, οι εγκρίσεις των προμηθειών δεν έχουν προωθηθεί. «Εμείς, στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, έχουμε ακόμη μία κούτα με χαρτί Α4. Εάν τελειώσει και αυτό, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα έκδοσης ούτε κατηγορητηρίων ούτε αποφυλακιστηρίων», κατέληξε ο κ. Παρούτογλου.
Του Κώστα Καντούρη


ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: