Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟΥΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, «δεν αποκλείει» την έκτακτη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τη διάσωση της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά «πότε»;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ηγέτες των «17» θα συνέλθουν όταν ο Χ.Βαν Ρόμπαϊ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκτιμήσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται μεταξύ οικονομικών εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών, με στόχο να επιτευχθεί μια σύγκλιση θέσεων ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών.



Η Γερμανία αρνείται, προς το παρόν, ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και δεν φαίνεται να βιάζεται, επανερχόμενη στην επίτευξη λύσης περί τα μέσα Σεπτεμβρίου...


Στο μεταξύ, οι δηλώσεις συνεχίζονται, είτε για να κατευνάσουν τα πνεύματα είτε για να τα ερεθίσουν. Οπως η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, ότι η χώρα της «δεν θα συμμετάσχει σε προγράμματα και σχέδια βοήθειας, παρά μόνον εάν έχει εγγυήσεις». Η Φινλανδία, λοιπόν, η οποία είναι, μαζί με την Ολλανδία, η πιστή σύμμαχος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, επιμένει στις εμπράγματες εγγυήσεις, απαίτηση που προσκρούει σε νομικά και τεχνικά εμπόδια, αλλά και στην άρνηση του ΔΝΤ, όπως έχει διευκρινίσει ο επίτροπος Ολι Ρεν.


Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Φιλίπ Μέισταντ, δήλωσε χθες ότι η ευρωζώνη θα προβεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς, με στόχο να ανακουφιστεί κάπως το χρέος της χώρας. «Υπάρχει μια πρόταση, που έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία πρόκειται να συζητήσουμε. Αυτή συνίσταται στο να μπορεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράζει ελληνικά ομόλογα σε τιμές αγοράς».


Το πρόβλημα είναι ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν στο σημερινό Ταμείο την αγορά ομολόγων κρατών-μελών. Πρέπει, λοιπόν, να τροποποιηθούν οι κανονισμοί, διαδικασία χρονοβόρα, διότι πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια. Η μόνη λύση είναι να χορηγήσει το Ταμείο δάνεια στην Ελλάδα, η οποία θα αναλάβει την επαναγορά των ομολόγων της.


Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: