Με ανακούφιση για το ότι στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης επιτεύχθηκε συμφωνία που αφορά το μέλλον του ελληνικού χρέους, αλλά και με επιφυλάξεις και ερωτήματα για το εάν και πότε τελικά η Ελλάδα θα μπει σε διαδικασία ελεγχόμενης έστω, ή και επιλεκτικής χρεοκοπίας, υποδέχθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ και ο πολιτικός κόσμος τα όσα συμφωνήθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες.Γεγονός είναι ότι η Ανγκελα Μέρκελ σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο μπορεί να θεωρείται κερδισμένη, αφού κατάφερε να επιβάλει τον όρο της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών, αλλά πολλοί προβλέπουν ότι η νίκη είναι προσωρινή και ότι η Ευρώπη -και μαζί και η Γερμανία- οδηγείται προς τη λύση έκδοσης ευρωομολόγων, η οποία φαντάζει αναπόφευκτη, αλλά και σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.
«Μεγάλη πορεία»
Η καγκελάριος δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου, προσθέτοντας ότι «οι χώρες της ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Ο,τι δώσαμε τώρα εμείς οι Γερμανοί για τη σταθερότητα του ευρώ, θα το πάρουμε πίσω στο πολλαπλάσιο. Φτάσαμε σε μια πολύ καλή φάση των προσπαθειών μας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας απελευθερώνει, διότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλη πορεία. Εμείς όμως θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας».
Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του κόμματός τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε ότι: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων σημαίνουν νέο δανεισμό. Τα μέτρα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι από μόνη της σε θέση να σηκώσει το τεράστιο βάρος των χρεών της».
Ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, με δηλώσεις του σημείωσε ότι: «Οι αποφάσεις χτυπούν τις τράπεζες σκληρά, αλλά πρόκειται για έναν πολύ καλό συμβιβασμό, ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους φορολογουμένους και τους επενδυτές».
Ενας από τους πέντε σοφούς της γερμανικής οικονομίας, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, είπε πως «είναι πολύ σημαντική η μείωση του ελληνικού επιτοκίου. Από χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα -όπως είναι η Ελλάδα- δεν πρέπει κανείς μόνο να ζητά, αλλά και να τις στηρίζει».
Αντίθετα, ο συντηρητικός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, τόνισε ότι «η μείωση του επιτοκίου στο 3,5% σημαίνει μαζική αναχρηματοδότηση της Ελλάδας. Το επιπλέον ποσό που δωρίζεται στους Ελληνες δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφεί».
Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας υποστηρίζει: «Η Ε.Ε. τολμά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σχεδιάζεται αδυναμία πληρωμών για την Ελλάδα το φθινόπωρο. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης θα μπορεί να δρα προληπτικά».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης παρέχουν στην Ελλάδα μια δεκαετή αναβολή εξόδου της στις αγορές και αποδέχονται την έστω και προσωρινή κατάταξη ενός κράτους του ευρώ σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών. Η εφημερίδα θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί το φθινόπωρο, εάν υπάρξει αναδιάρθρωση ομολόγων, ύψους 135 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η επιλεκτική χρεοκοπία θα είναι χρονικά περιορισμένη. Υπολογίζεται ότι το 90% των ομολόγων που λήγουν ώς το 2020 θα αναδιαρθρωθούν. Η ΕΚΤ συναίνεσε, καθώς τα κράτη του ευρώ θα αναλάβουν τον κίνδυνο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα θέσουν στη διάθεσή της το ποσό των 20 δισ. ευρώ. Πάντως το χρέος της Ελλάδας -σε απόλυτους αριθμούς- αναμένεται να σημειώσει μείωση».
Το περιοδικό «Σπίγκελ», σε χθεσινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του σελίδα, υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να κατάφερε να επιβάλει ως όρο την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα, αλλά όλα δείχνουν ότι «η ευρωζώνη οδηγείται αναπόφευκτα προς τη λύση των ευρωομολόγων και γενικότερα προς την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση». Το ότι η λύση των ευρωομολόγων είναι αναπόφευκτη, υποστηρίζουν και οι γερμανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Από την πλευρά της η εφημερίδα «Μπιλντ» έχει για τίτλο της «Η Ελλάδα χρεοκόπησε και επισήμως, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας». Η «Μπιλντ» εκτιμά ότι η απόφαση των Βρυξελλών ουσιαστικά υπογράφει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου