Πέμπτη, Ιουλίου 07, 2011

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η «ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»

Απογοήτευση επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Παρίσι όπου συναντήθηκαν χθες εκπρόσωποι είκοσι μεγάλων τραπεζών σε μια προσπάθεια να προχωρήσει έστω με τροποποιήσεις το γαλλικό σχέδιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, το σκηνικό είχε ανατραπεί μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's στο επίπεδο των «σκουπιδιών», εξέλιξη που ανέτρεψε την «εύθραυστη ισορροπία» που υπήρχε μέχρι τότε στο σύστημα. Οι αγορές αντέδρασαν βίαια και το ευρώ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις (υποχώρησε κάτω από το 1,43 δολ.), δείχνοντας έμπρακτα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν παρέχουν πίστωση χρόνου για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους.


Νταλάρα: Μπορεί ...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο βασικός θιασώτης του γαλλικού σχεδίου, ο επικεφαλής του IIF (Institute of International Finance), Τσαρλς Νταλάρα, επανέφερε το σχέδιο επαναγοράς των κρατικών ομολόγων, το οποίο όμως είχε απορριφθεί από το γαλλο-γερμανικό άξονα. Το συγκεκριμένο σχέδιο, σε αντίθεση με το γαλλικό και τις παραλλαγές του, προέβλεπε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα, περιορίζοντας έτσι το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα. Διαβλέποντας όμως ότι το γαλλικό σχέδιο οδεύει σε πλήρη αποτυχία, ο ίδιος, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, «ανέκρουσε πρύμναν» και... συμβιβάστηκε με το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Οπως αναφέρει ο ίδιος, «μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, στην οποία μπορεί να προχωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης και η οποία θα επηρεάσει για λίγο χρονικό διάστημα τη χώρα, δεν είναι και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί». Κατά συνέπεια, η απειλή αυτή, όπως αναφέρει σε συνέντευξη στο Bloomberg, δεν θα «έπρεπε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό του γαλλικού σχεδίου».

Ομως δεν είναι διόλου βέβαιο ότι η χώρα θα περάσει «αβρόχοις ποσί» από την ιδιότυπη αυτή κατάσταση μεταξύ φθοράς και... επιλεκτικής χρεοκοπίας. Πολύ περισσότερο δεν είναι εύκολο να παραβλέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλούσε σε ολόκληρη την ευρωζώνη η υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία αυτή. Ολα τα παραπάνω ερμηνεύουν την πολεμική αντιπαράθεση που ξεκίνησαν Ευρωπαίοι πολιτικοί με τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και την αιφνίδια επαναφορά του γερμανικού σχεδίου, το οποίο προέβλεπε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα πιο μακροπρόθεσμα. Οπως δήλωσε στο Reuters ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Ασμουσεν, «από τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προαποφασίσει να προχωρήσουν στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας στην περίπτωση που υλοποιηθεί το γαλλικό σχέδιο, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και άλλες επιλογές, όπως αυτή της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων».

Το όφελος

Ετσι, απ' ό,τι φαίνεται τελικά, το μόνο όφελος που προκύπτει από την εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου είναι η μη ενεργοποίηση των περίφημων ασφάλιστρων χρεοκοπίας (CDS). Βέβαια το όφελος αυτό θα το καρπωθούν οι τράπεζες που έχουν εκδώσει και «μοσχοπουλήσει» τα προϊόντα αυτά στους επενδυτές, οι οποίοι ήθελαν να στοιχηματίσουν υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το στέλεχος του οργανισμού που διαχειρίζεται παγκοσμίως την αγορά των παραγώγων (International Swaps & Derivatives Association), Ντ. Γκριν, τόσο η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων όσο και η ανταλλαγή τους (rollover) δεν συνιστούν πιστωτικό γεγονός -το οποίο θα υποχρέωνε τους εκδότες των CDS να αποζημιώσουν όσους τα έχουν αγοράσει- υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή σ'αυτά είναι εθελοντική.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: