Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2011

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Πριν από μερικούς μήνες, πάνοπλοι μασκοφόροι αστυνομικοί εισέβαλαν μια μέρα στο σπίτι του Αλεξέι Πετρόφ και τον συνέλαβαν για εκβιασμό, απαγωγή και πορνεία. Ο Πετρόφ, που είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται τώρα σε κατ' οίκον περιορισμό περιμένοντας τη δίκη του. Ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ αρνείται τις κατηγορίες και δεν αποκλείει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

Εάν καταδικαστεί, γράφει ο Στίβεν Κασλ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο πρώην πρωταθλητής του καράτε και πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών θα είναι το πρώτο μεγάλο όνομα που καταδικάζεται στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Και η Βουλγαρία θα έχει δείξει ότι αρχίζει να συμμορφώνεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για καταπολέμηση της διαφθοράς. «Παρακολουθούμε στενά όλες τις υποθέσεις», λέει ο Μαρκ Γκρέι, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Το βασικό πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα είναι η έλλειψη καταδικαστικών αποφάσεων σε σημαντικές υποθέσεις». Εκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαίρει τις προσπάθειες της αστυνομίας για την εξάλειψη των εγκληματικών συμμοριών, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

Η μάχη κατά της διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια δεν έχει αποδώσει πειστικά αποτελέσματα, αναφέρει.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2009, ο «Μπάτμαν της Σόφιας» (όπως αποκαλείται ο Μπορίσοφ) υποστηρίζει ότι έδωσε τέλος στις πληρωμένες δολοφονίες και τις απαγωγές από συμμορίες με ονόματα όπως «Οι Δολοφόνοι» ή «Οι Κροκόδειλοι». Ο βούλγαρος πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ενταχθεί σύντομα στη συνθήκη Σένγκεν. Όμως η ίδια η εξέλιξή του, από πυροσβέστης, δάσκαλος του τζούντο και σωματοφύλακας σε πρωθυπουργό, δείχνει πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη χώρα να χαραχθούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική, την κρατική ασφάλεια και έναν τρόπο είσπραξης χρημάτων που δεν απέχει πολύ από το οργανωμένο έγκλημα.

Παρόλο που ο Πετρόφ λέει ότι πρωτοσυναντήθηκε με τον Μπορίσοφ το 1982 και η φιλία τους στηρίχθηκε στην αμοιβαία αγάπη τους για το καράτε, οι δύο άνδρες συνδέθηκαν στενά στις πρώτες μετακομμουνιστικές ημέρες μέσα από μια εταιρεία που είχαν ιδρύσει για την προώθηση του αθλητισμού. «Αυτή η εταιρεία δεν έκανε τίποτα», λέει ο Πετρόφ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, «και γρήγορα την κλείσαμε». Εκείνη την εποχή, πάντως, οι μαφιόζικες συμμορίες ανθούσαν στη Βουλγαρία. Ο Μπορίσοφ, ο οποίος αρνείται να συζητήσει τις σχέσεις του με τον Πετρόφ, έγινε δήμαρχος της Σόφιας και στη συνέχεια αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης GERB, προτού εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ο Πετρόφ χρημάτισε πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών από το 2000 ως το 2007 και στη συνέχεια ηγήθηκε της αντικατασκοπείας όταν στην κυβέρνηση ήταν ο πολιτικός αντίπαλος του Μπορίσοφ. Οι επικριτές του λένε ότι παράλληλα διοικούσε μια αυτοκρατορία που συνδεόταν με το οργανωμένο έγκλημα. Όταν κήρυξε πέρυσι την έναρξη μιας εκστρατείας εναντίον των νονών του εγκλήματος, ο Μπορίσοφ της έδωσε το όνομα «Επιχείρηση Χταπόδι», για να δείξει ότι τα πλοκάμια του κυκλώματος εκτείνονταν σε όλη τη βουλγαρική κοινωνία.
Σε περυσινή του έκθεση, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι εντόπισε 223 αρχηγούς συμμοριών - από τους οποίους έχουν συλληφθεί οι 50 - με περισσότερα από 1.200 άτομα στις τάξεις τους. Ένα ερευνητικό ινστιτούτο, το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, εκτιμά ότι η αγορά ναρκωτικών της Βουλγαρίας φτάνει τα 124 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, το εμπόριο λευκής σάρκας αποτιμάται σε 168 εκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων φτάνουν τα 436 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Ο Πετρόφ αρνείται πάντως κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι είναι αναμειγμένος σε κυκλώματα προστασίας και πορνείας. Και δεν κρύβει ότι σκέπτεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος ώστε να δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία και να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες για το λαό. Το παρατσούκλι του μάλιστα είναι «Τρακτέρ», επειδή μπορεί να ανοίγει δρόμο απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία. Ο Γιόνκο Γκρόζεφ, ένας δικηγόρος και ερευνητής στο Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών, επισημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της Μαφίας, αλλά η κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει δώσει την αίσθηση μιας νέας αρχής. «Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν χαριζόμαστε σε ανθρώπους σαν τον Αλεξέι Πετρόφ.
Αυτή είναι η μεγάλη έκπληξη αυτής της κυβέρνησης».

ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: