Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2011

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ…ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ….

Με το βλέμμα των αγορών στραμμένο πάνω τους συναντώνται την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής που σκοπεύει να υπερπηδήσει τον σκόπελο του ελληνικού χρέους, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αλλά και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συμφωνία της ΕΚΤ σε όποιες κινήσεις θα αποφασιστούν -με την Κομισιόν να προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η επίτευξη συμφωνία είναι «ζωτικής σημασίας».


Μία ημέρα πριν την έναρξη της Συνόδου, η έναρξη της οποίας μάλιστα αναβλήθηκε κατά μία ώρα ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετέβη στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: Η εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας θεωρείται ότι κρίσιμη για την έκβαση της Συνόδου.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνάντησης είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση του Βερολίνου εκλήθη να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στις προπαρασκευστικές συνομιλίες τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να εξετάζουν, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, λύσεις που το Βερολίνο μέχρι πρότινος απέρριπτε.

Ανάμεσα σε αυτές φέρεται να βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιοποίηση «προληπτικών» γραμμών πίστωσης ή διεύρυνση του ρόλου του EFSF ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή ακόμη και να εκδίδει δάνεια για την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Το ίδιο το Παρίσι -διά στόματος του νέου υπουργού Οικονομικών του Φρανσουά Μπαρουάν- υποβαθμίζει τις αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο περί διάστασης απόψεων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας πως οι ηγεσίες στην ΕΕ είναι «λιγότερο διχασμένες από όσο κάποια ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί».

Ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε πως η Σύνοδος θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να ανοίξει το δρόμο για κινήσεις «που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους».

Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο Πιέρ Μπριανσόν, αναλυτής του Reuters, η καλύτερη ένδειξη ότι η Ευρωζώνη ίσως να βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ότι οι ηγέτες της αποφάσισαν να συγκαλέσουν Σύνοδο Κορυφής: Με τους επενδυτές να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το χρέος της, μια σύνοδος χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα θα ήταν παράλογη.

Πρώτο στοίχημα είναι το εάν θα συμφωνηθεί πακέτο κινήσεων που να μειώνει το ελληνικό χρέος και να εξασφαλίζει την χρηματοδότησή της για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια: Ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα επέτρεπε στην Αθήνα να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα με το χρέος επαναγοράζοντας μέρος του, ενδεχομένως μέσω του (EFSF) ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το Βερολίνο επιμένει ότι οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να επωμιστούν μέρος του βάρους της διάσωσης της Ελλάδας αλλά μέχρι στιγμής παραμένει ακόμη θολό το πώς.

Τις τελευταίες μέρες κερδίζει έδαφος η ιδέα ενός φόρου στον τραπεζικό κλάδο, πρόταση όμως με αρκετούς κινδύνους που πιθανώς να στείλει αρνητικό μήνυμα -δηλαδή, εκείνο της ευρωπαϊκής αδυναμίας για πιο ουσιαστικές αποφάσεις.

Κεντρικός παίκτης, τέλος, είναι η ΕΚΤ -που μέχρι στιγμής έχει πιέσει επιτυχώς κατά αποφάσεων που θεωρούσε βλαβερές τόσο για την υποδοχή που θα επεφύλασσαν οι οίκοι αξιολόγησης όσο και σχετικά με τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι από την σύνοδο της Πέμπτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να βγει ένα λεπτομερές σχέδιο, καθώς η εξασφάλιση, βραχυπρόθεσμα, της χρηματοδότησης στην Ελλάδα παρέχει ένα κάποιο χρονικό περιθώριο για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει όμως να στείλουν το μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ώστε να αποφευχθεί ένας νέος γύρος αναταραχών στις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: