Σάββατο, Ιουλίου 09, 2011

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ ΠΩΛΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ,ΕΞΟΝΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ--ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Αγαπητοί μου φίλοι, αυτή την στιγμή στο κέντρο τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης πωλούνται παράνομα και καταχρηστικά όλα τα έντυπα του ημερησίου τύπου (πλην των: ΣΠΟΡ, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία) σε μια τελική προσπάθεια κάποιων μεγαλοεκδοτών να εξοντώσουν οικονομικά και επαγγελματικά τους νόμιμους διανομείς - εφημεριδοπώλες.
   Μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη στις 4/7/2011 τα πρακτορεία διανομής ημερησίου και περιοδικού τύπου ''Άργος'' και ''Ευρώπη'' σε μια πρωτοφανή κίνηση με μοναδικό σκοπό την εξάλειψη του παραδοσιακού και πατροπαράδοτου αυτού επαγγέλματος και την αύξηση των εσόδων λίγων μεγαλοεκδοτών, αποφάσισαν να αγνοήσουν τον υπάρχοντα μηχανισμό διανομής τύπου και να προβούν σε ξεχωριστή διανομή των εντύπων που διακινούν. Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην οικονομική δυσπραγία των εφημεριδοπωλών προσπαθούν να τους υποχρεώσουν να υπογράψουν συμβάσεις συνεργασίας με όρους που θα τους μετέτρεπαν σε ''είλωτες''. Ενδεικτικά αναφέρω την εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ και την δραστική περικοπή του ποσοστού κέρδους του εφημεριδοπώλη τις οποίες ζητάνε. Η τελευταία σταγόνα ήρθε σήμερα με το καταχρηστικό στήσιμο πάγκων σε κεντρικά σημεία τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης όπου πωλούνται από ''δικούς τους'' ανθρώπους οι εφημερίδες και τα περιοδικά με άδειες που όλως τυχαίως κατάφεραν να εκδώσουν χθες το βράδυ.

Οι εφημεριδοπώλες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά είναι περίπου 2.000 άνθρωποι στην πλειονότητα τους απλοί μεροκαματιάρηδες οι οποίοι εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες 365 μέρες τον χρόνο χωρίς αργίες και Κυριακές από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα, διαφυλάσσοντας με την έγκαιρη διανομή του τύπου ένα από τα βασικά αγαθά που εγγυάται το σύνταγμα, την ελευθερία του τύπου. Αν η προσπάθεια εξόντωσής τους επιτύχει 2.000 οικογένειες περίπου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα στερηθούν την βασική πηγή εισοδήματός τους και όλα αυτά προς όφελος λίγων μεγαλοεκδοτών και μόνο.
   Δυστυχώς τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό το κείμενο τυγχάνουν πλήρους αποσιώπησης ή αρνητικής και διαστρεβλωμένης κάλυψης από την μεγαλύτερη μερίδα του τύπου και της τηλεόρασης καθώς οι μεγαλοεκδότες βρίσκονται σε συμπαιγνία μαζί τους. Αρκεί να αναφέρω ότι με εξαίρεση την ''Ελευθεροτυπία'' και τις εφημερίδες τις Θεσσαλονίκης ''ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ'' και ''Μακεδονία" που συνεχίζουν να διανέμουν μέσω των νομίμων διανομέων - εφημεριδοπωλών το σύνολο του ημερησίου τύπου έχει ταχθεί με τους μεγαλοεκδότες. Ταπεινή μου άποψη αν κάποιος θέλει να βοηθήσει τον αγώνα των εφημεριδοπωλών ας μποϊκοτάρει την αγορά εφημερίδων πλην των τριών που προανέφερα. Άλλωστε μπορεί να τις διαβάσει εξίσου εύκολα διαδικτυακά.  
M.B - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


ΠΡΕΖΑ TV
9-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: