Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2011

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Μεγάλη έρευνα σε θύματα τραυματισμών στο κεφάλι δείχνει πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στους εγκεφαλικούς τραυματισμούς και την άνοια, ή ακόμα και το Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα στο διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στο Παρίσι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ήπια σχετικά χτυπήματα στο κεφάλι και ασθένειες όπως άνοια, ήπια γνωστική εξασθένηση ή ακόμα και Αλτσχάιμερ.



Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε πάνω σε μεγάλο δείγμα Αμερικανών βετεράνων των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν που είχαν ήπιους τραυματισμούς στο κεφάλι. Όπως εξηγεί και η νευροψυχίατρος Λόρι Ράιαν μέχρι σήμερα ξέραμε από τις περιπτώσεις επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και μποξέρ ότι τα έντονα χτυπήματα στο κεφάλι σχετίζονται με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και αλτσχάιμερ.


Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι και τα ήπια χτυπήματα μπορεί να  έχουν ανάλογα αποτελέσματα, δεδομένο που προκύπτει κυρίως από την διευρυμένη χρήση αλεξίσφαιρου εξοπλισμού χάρη στον οποίο όλο και περισσότεροι στρατιώτες επιβιώνουν από εκρήξεις χωρίς εσωτερικά τραύματα αλλά με ήπια χτυπήματα στο κεφάλι ή διάσειση.


Είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει για τη σχέση εγκεφαλικών χτυπημάτων και άνοιας και έδειξε ότι ανάμεσα στους βετεράνους που οι περιπτώσεις τους εξετάστηκαν  όσοι είχαν χτυπήσει στο κεφάλι πάθαιναν άνοια ή αλτσχάιμερ συχνότερα κατά 7%. Συγκεκριμένα ποσοστά της έρευνας που δεν έχουν όμως αναλυθεί ακόμα επαρκώς έδειξαν πως τα χτυπήματα στον εγκέφαλο μειώνουν και την αντιληπτική ικανότητα των ασθενών.    


ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: