Πέμπτη, Ιουλίου 07, 2011

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης απάντησε σε ερωτήσεις για την ελληνογερμανικές σχέσεις, τις ευθύνες της Ελλάδας για την κρίση, τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για την θετική τροχιά που μπορεί να έχει η Ελλάδα με την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων.
Η σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην Suddeutsche Zeitung ξεκινά με διαβεβαιώσεις του ότι οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και συμπαθείς για την αλλυλεγύη που έχει δείξει η Γερμανία στην χώρα μας κατά την κρίση, παρά την εικόνα τω διαδηλώσεων.



Όπως ανέφερε  ο Έλληνας υπ. εξ. Στην γερμανική εφημερίδα η κρίση αποκάλυψε βασικά προβλήματα στην ελληνική οικονομική διαχείριση αλλά και θεμελιώδη ζητήματα για τη δομή της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός αναγνώρισε ότι “στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η σημαντική αρχή της υπευθυνότητας, την οποία η Ελλάδα παραβίασε με το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Το μήνυμα της Καγκελαρίου για επιστροφή της Ελλάδας στην αρχή της υπευθυνότητας ήταν επώδυνο αλλά σωστό. Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία προειδοποίησε ότι μια ακόμα ευρωπαϊκή αξία κινδυνεύει: Η αξία της αλληλεγγύης. Η ΕΕ βασίσθηκε και στις δύο αξίες οι οποίες δέχθηκαν τον περασμένο χρόνο επίθεση. Εάν δεν επιστρέψουμε στις αξίες αυτές θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ΕΕ αλλά πολύ αποδυναμωμένη. Αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε. Είμαστε η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως και εν δυνάμει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη”.


Χαρακτήρισε όμως άδικη την κριτική κατά της Ελλάδας σημειώνοντας ότι το 2010, μέσα σε ένα μόνο χρόνο, μειώσαμε το έλλειμμα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν όσο σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης. “Έχουμε ξεκινήσει αποτελεσματικά την είσπραξη φόρων και την αύξηση των εσόδων. Περιορίσαμε τον αριθμό των απασχολουμένων στο δημόσιο κατά 10% και αυξήσαμε τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Στατιστική Υπηρεσία η οποία είχε στείλει στην ΕΕ πλαστά στοιχεία βρίσκεται τώρα κάτω από τον διαρκή έλεγχο της Eurostat” συμπλήρωσε ο υπουργός.


Σχολιάζοντας το ρόλο των οίκων αξιολόγησης είπε χαρακτηριστικά “Ναι, πρώτα μας υποβαθμίζουν επειδή δεν είχαμε λάβει ακόμα ορισμένα μέτρα και το έλλειμμά μας ήταν ακόμα πολύ υψηλό. Στη συνέχεια μας υποβαθμίζουν επειδή λάβαμε τα μέτρα και η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται πλέον με ταχείς ρυθμούς”.


Ο Σταύρος Λαμπρινίδης δήλωσε ακόμα πως  Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα δάνεια της υπό δύο προϋποθέσεις. “Πρώτον, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, για τα οποία δεσμευτήκαμε έναντι των εταίρων μας στην ΕΕ, όπως κάνουμε μέχρι τώρα και μάλιστα ακόμη πιο αποτελεσματικά. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου. Δεύτερον, χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της αναγκαίας εξοικονόμησης, χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας για να επιτύχουμε ανάπτυξη. Αποφασιστικής σημασίας είναι το εάν υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη”.


Σε αυτό τον τόνο μίλησε για το ελληνικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα, την πρόωρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και την ανάπτυξη ειδικά σε τομείς όπως  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η φαρμακοβιομηχανία και ο τουρισμός. “Θα επιθυμούσαμε τη συμμετοχή γερμανικών εταιριών σε αυτά τα σχέδια” είπε ο υπουργός. “Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Είναι μία χώρα, που επί σειρά ετών κακοδιοικήθηκε. Η Ελλάδα θα καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στις χώρες εκείνες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της Ευρωζώνης. Αντιλαμβάνομαι ότι Γερμανοί επιχειρηματίες μπορεί να ανησυχούν με όλα αυτά που διαβάζουν. Το αίτημά μου προς αυτούς είναι το εξής: Ψάξτε το λίγο καλύτερα. Η ίδρυση μίας επιχείρησης στην Ελλάδα έχει γίνει πια πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε από τη Γερμανία τεχνική υποστήριξη προκειμένου να απορροφήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οποίες ακόμη υπάρχουν”.


ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: