Σάββατο, Ιουλίου 09, 2011

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ «ΣΚΛΗΡΕΣ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα 392 εκατ. ευρώ του πλέον φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εφαρμόσει ποτέ η χώρα - αλλά και πολλές άλλες - μπαίνουν τη Δευτέρα στα Ταμεία του Δημοσίου ικανοποιώντας, με μικρή καθυστέρηση 11 ημερών, τον πρώτο σχετικό στόχο του αναθεωρημένου Μνημονίου.
Το ποσό προέρχεται από ένα επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια της Deutsche Telekom, σε προσυμφωνημένη τιμή, με βάση την αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τον γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών.

Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος προβλέπει την είσπραξη επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ ώς το τέλος Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίοδο αυτή τέσσερις ακόμη σχετικά «εύκολες» ιδιωτικοποιήσεις: την παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων, την παράταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ, την υπογραφή σύμβασης για νέα παιχνίδια με τον ΟΠΑΠ και την ιδιωτικοποίηση των λαχείων. Στην πραγματικότητα νέοι επενδυτές αναζητούνται μόνο για τα λαχεία και αυτό δεν θα το 'λεγε κανείς σκληρή επένδυση. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι και τόσο αμφιλεγόμενες, ώστε να κινδυνεύουν να σκοντάψουν σε αντιδράσεις. Πάντως, τα στελέχη της δεν αποκλείουν αλλαγές και εκπλήξεις, που θα φέρουν μάλιστα περισσότερα έσοδα.


ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ. Ασφαλώς, αυτά που ακολουθούν είναι τα δύσκολα. Το πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με την τρόικα, προβλέπει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει επίσης να οδηγηθούν προς πώληση οι ΕΥΑΘ (τουλάχιστον 40%) και ΟΛΘ (23,3%). Παρ' ότι ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί, θα χρειαστεί να πάρουν τη σειρά τους, αφού το τέταρτο τρίμηνο ακολουθεί το βαρύ πυροβολικό των ιδιωτικοποιήσεων: η ΔΕΠΑ (55%), η ΔΕΣΦΑ (31%), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ο ΟΛΠ (23%), το Ελληνικό, ο ΟΠΑΠ (πώληση 34% των μετοχών του), ένα πρώτο πακέτο ακινήτων, που θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων, αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, μικρά πακέτα μετοχών της Αlpha Bank και της Εθνικής, η ΕΛΒΟ, το Καζίνο Μον Παρνές, ο ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η πώληση δικαιωμάτων για άδειες κινητής τηλεφωνίας.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Το πρόγραμμα δεν αποκλείεται να αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τη συγκυρία. Ο ποσοτικός στόχος όμως πρέπει να προσεγγίζεται με σχετική ακρίβεια.
Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Τροϊκανοί και κυβέρνηση συμφώνησαν πάνω σ' αυτό και έτσι προέκυψε το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ούτε όμως και το Ταμείο θα είναι απλό να λειτουργήσει. Η στελέχωσή του αποτελεί μεγάλο αγκάθι, καθώς οι προφανείς υποψήφιοι (όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Αράπογλου, στον οποίο επίσης έγινε πρόταση) σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν, τουλάχιστον αρχικά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Είναι προφανές ότι για να δεχθεί κάποιος θα θελήσει πολλές διασφαλίσεις. Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι θα ανακοινώσει τα σχετικά σχέδιά του στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δημοσίευσε πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου οργάνωσης του Ταμείου, το οποίο ως ανώνυμη εταιρεία που θα είναι θα χρειασθεί επίσης καταστατικό και έναν χρόνο για να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές του. Τότε θα απορροφήσει και την υφιστάμενη σήμερα Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων. Οπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της που συνόδευε το αναθεωρημένο Μνημόνιο, «η εμπειρία έχει δείξει ότι τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι πιο αποτελεσματικά όταν μια ενιαία αρχή είναι επικεφαλής της όλης διαδικασίας και αποκτά την πλήρη κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων που θα πουληθούν».
Ετσι και θα γίνει. Στο νέο υπό σύσταση Ταμείο θα περιέλθουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία έχει λάβει απόφαση η διυπουργική επιτροπή. Από κει και πέρα το πολιτικό στοιχείο θα εκλείψει και οι τεχνοκράτες θα αναλάβουν τον πρώτο λόγο, με στόχο την άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων ώστε να μειωθεί το χρέος - ιδανικά κατά 20% του ΑΕΠ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν βασικό σημείο συζήτησης κατά τις επαφές του κ. Βενιζέλου με τους γερμανούς βιομηχάνους και βεβαίως και με τον κ. Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη. Εγινε φανερό ότι το γερμανικό ενδιαφέρον είναι έντονο και εντοπίζεται κυρίως στους τομείς των υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια) και της ενέργειας χωρίς να αποκλείονται και άλλοι. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να έχει ελπίδες να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να βάλει πλάτες η Γερμανία για την περαιτέρω ενίσχυση της χώρας.
Ρεπορταζ Ειρηνη Χρυσολωρα


ΠΡΕΖΑ TV
9-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: