Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2011

ΙΣΠΑΝΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ...


Μια αξιοσημείωτη περιπέτεια είχαν κάποιοι Ισπανοί ακτιβιστές, οι οποίοι "υποχρεώθηκαν" εδώ και περίπου μια εβδομάδα να βρουν λιμάνι στο Γύθειο.
Πιο αναλυτικά, στις αρχές περίπου Ιουλίου ένα γκρουπ ακτιβιστών από Ισπανούς ως επί το πλείστων, βρέθηκαν στην Κέρκυρα. Εκεί ένας εκ αυτών αγόρασε ένα πλοίο (GERNIKA) και σήκωσε σημαία Κομόρες.



Ο σκοπός που έγινε αυτή η κίνηση ήταν να μεταφέρει τους ακτιβιστές στην περιοχή του Ισραήλ, ώστε να "σπάσουν" τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί στα πλαίσια ενός γενικότερου εμπάργκο στις διελεύσεις των συνόρων της περιοχής, έχουν αποκλείσει δια θαλάσσης, κάθε επικοινωνία με την Γάζα.


Μάλιστα εδώ και καιρό πολλοί ακτιβιστές ανά τον κόσμο, έχουν προσπαθήσει να σπάσουν αυτόν τον αποκλεισμό, εάλωτε χάνοντας την ζωή τους από τα πηρά των Ισραηλινών και άλλοτε απλά στρίβοντας το τιμόνι των πλοίων για άλλα λιμάνια.


Έτσι και στην περίπτωση του GERNIKA, οι Ισπανοί προσπάθησαν να φτάσουν στην περιοχή της Γάζας, δεν κατορθώσαμε όμως να μάθουμε εάν είχαν και ανθρωπιστική βοήθεια μαζί τους, όπου απωθήθηκαν από τους Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να καταπλεύσουν σε Ελληνικά νησιά.


Αφού πέρασαν την Κρήτη και έφτασαν στα Κύθηρα όπου έμειναν τρείς μέρες, έβαλαν προορισμό για Πύλο, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.


Στον δρόμο τους όμως από τα Κύθηρα για Πύλο βράδυνες ώρες, έπεσαν σε θαλασσοταραχή έξω από το Τέναρο, με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να ζητήσει βοήθεια από τον θάλαμο επιχειρήσεων του παλιού ΥΕΝ και Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).


Αμέσως έσπευσε το λιμενικό των Κυθήρων στο σημείο και μετά από εκτίμηση της κατάστασης,  ο ασφαλέστερος προορισμός για το GERNIKA ήταν το Γύθειο. Έτσι το Λιμενικό σώμα Γύθειο από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση, να μεταφέρει το πλοίο στο λιμάνι του Γυθείου και κάτω από την νέα πληροφορία που ήθελε το GERNIKA να μπάζει νερά.


Όπως μας είπε ο Λιμενάρχης Γυθείου Χρήστος Μαυρογένης, το Λιμεναρχείο Γυθείου συνόδεψε το GERNIKA στο λιμάνι και παρείχε στους επιβαίνοντες κάθε δυνατή βοήθεια. Στο λιμάνι του Γυθείου το αντιμετωπίζουν ως ένα ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, ενώ όπως μας τόνισε ο κ. Μαυρογένης ο ιδιοκτήτης του GERNIKA πληρώνει κανονικά τα λιμενικά τέλη παραμονής του στο Γύθειο.


Στη συνέχεια μάθαμε πως το πλοίο τελικά δεν είχε πρόβλημα με τα στεγανά του και η εισροή υδάτων σε αυτό, ήταν από το κύμα που μπήκε από τις μπουκαπόρτες.


Επίσης μάθαμε ότι κάποιοι ακτιβιστές επιβαίνοντες είχαν συγκεκριμένο χρόνο για το μεγάλο αυτό ταξίδι, με αποτέλεσμα να τελείωσε το χρονοδιάγραμμά τους και να αποχώρισαν από το GERNIKA οδικός για τα σπίτια τους. Ένας από αυτούς όπως μας είπε ο κ. Μαυρογένης ήταν και ο καπετάνιος του πλοίου. Έτσι όπως είναι φυσικό, το πλοίο δεν μπορεί να αναχωρήσει χωρίς καπετάνιο και μέχρι να έρθει ο επόμενος, ο ιδιοκτήτης και οι εναπομείναντες ακτιβιστές θα κάνουν διακοπές στο Γύθειο.


"Δεν τίθεται θέμα προστίμου" μας λέει ο  Λιμενάρχης και αυτό γιατί "οι άνθρωποι πληρώνουν κανονικά τα λιμενικά τέλη και όσο το κάνουν αυτό μπορούν να μείνουν στο Γύθειο" ως τουρίστες φυσικά.http://www.apela.gr/10-271.html


ΠΡΕΖΑ TV 
29-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: