ΟΛΟΙ,ΣΕ Ε.Ε,ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ--Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ!!!
-ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΟΝΤΑΡΑΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΟΥΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΞΩ!!!
H Ευρώπη αναζήτησε για την Ελλάδα ένα εθελοντικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό γεγονός ή μία υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, παρόλο που αυτή ίσως είναι αδύνατο να αποφευχθεί σε προσωρινή βάση”.
Η συγκεκριμένη φράση περιέχεται στην ογκώδη έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα και για το περιεχόμενο της οποίας παραχώρησε τηλεσυνέντευξη ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Ταμείου στην Τρόικα.
Η έκθεση αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας συζητείται εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες – η ημερομηνία που φέρει η έκθεση είναι η 4η Ιουλίου – όταν δηλαδή η ελληνική Βουλή καλείτο εσπευσμένα να ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να πάρει την πέμπτη δόση και την βοήθεια για την οποία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει οι Ευρωπαίοι!
“Μία στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού είχε συμφωνηθεί με τις αρχές και τα κράτη-μέλη του ευρώ. Το κενό θα καλυφθεί μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και επιπρόσθετη επίσημη συνδρομή από κράτη μέλη της ευρωζώνης που καλύπτουν ποσά που δεν προβλέπονται από την ιδιωτική συμμετοχή. Μία ομαλή, προληπτική και ολοκληρωμένη λειτουργία αυτής της λύσης μπορεί να βελτιώσει το προφίλ των υπηρεσιών του χρέους στην Ελλάδα και των προοπτικών επιστροφής στις αγορές. Η προσέγγιση μπορεί, ωστόσο, να αποτυπώσει τις απώλειες στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, καθιστώντας αναγκαία επιπλέον χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Σταθερότητας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, λίγο πριν γίνει λόγος για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, προοπτικής η οποία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα.
Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν, τον οποίο ακόμη θυμόμαστε να κουνάει με αυστηρό τρόπο το δάκτυλό του σε όλους τους Έλληνες μπροστά στις κάμερες, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εντός της Ε.Ε.
Διαβάστε επιπλέον ρεπορτάζ στο http://www.capital.gr
Δραματικές προβλέψεις
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ύφεση θα φτάσει το 3,75% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμηση για 3%, ενώ το χρέος θα φτάσει του χρόνου το 172% (!) του ΑΕΠ, με προοπτική να “μειωθεί” στο 130% στο τέλος της δεκαετίας.
Η Τρόικα επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να γλυτώσει τόκους 1-1,5 % του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει κατά 3 με 4 μονάδες τους συντελεστές του ΦΠΑ.
Επίσης, η Τρόικα εκτιμά ότι η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά κάτω από 70 δισ. μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι πρέπει «να υπάρξουν εγγυήσεις», ώστε να υπάρξει στα σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιδράσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιπλέον, θεωρείται απίθανο να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
“Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος –καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.
Η Τρόικα επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ. είναι φιλόδοξο, αλλά υπάρχουν διασφαλίσεις όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή».
Μάλιστα, τονίζεται ότι το ΔΝΤ στέλνει και δική του μόνιμη τεχνική βοήθεια…
Μόνο με μειοψηφικά ποσοστά ο έλεγχος του Δημοσίου
Ειδικά ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνεται ότι ο δημόσιος έλεγχος θα περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις υποδομών ζωτικής σημασίας δικτύων και θα υλοποιηθεί με μειοψηφικές συμμετοχές. Μετά την πώληση του 10% του ΟΤΕ ακολουθούν στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους το ΤΤ, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΠΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, το Καζίνο Πάρνηθας και η ΕΤΑ.
Οσον αφορά τα ακίνητα, των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται στα 35 δισ. ευρώ. το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο.
Κωστής Πλάντζος
ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου