Κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία που επιδεικνύει στη διαχείριση της κρίσης άσκησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. «Οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ε.Ε είναι μεν ιστορικές [...] αλλά είναι ταυτόχρονα πάντα ανεπαρκείς και καθυστερημένες σε σχέση με τις όλο και πιο απρόβλεπτες και φοβικές αντιδράσεις των αγορών», δήλωσε. Υποστήριξε, πάντως, ότι η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να λύσει «και αποτελεσματικά και δίκαια και αναπτυξιακά» το πρόβλημα.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή σύσκεψη του Eurgroup, εκτίμησε ότι με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται κατανοητή η ελληνική θέση ότι η κρίση χρέους αφορά συνολικά στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα χτυπήθηκε πρώτη, εξαιτίας δικών της σφαλμάτων και χρόνιων αδυναμιών, είπε. πρόσθεσε, όμως ότι η κρίση επιδεινώθηκε από τις αδυναμίες της ευρωζώνης: "Διαφορετικοί όροι δανεισμού σε μια ζώνη κοινού νομίσματος, έλλειψη συστηματικών ελέγχων, διαφορετικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας αλλά και υποδομών".
Παράλληλα, έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια, "στα οποία επιδίδονται αδιαφανή χρηματοοικονομικά σχήματα που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα και εκτός ρύθμισης", μίλησε για οίκους αξιολόγησης που ξεπερνούν τις δικαιοδοσίες και την ισχύ των εθνικών κοινοβουλίων και έθεσε ζήτημα εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνοντας ότι σήμερα φοβούνται να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία και κοιτάνε τη λογιστική τους επάρκεια.
Ευρωπαϊκή η λύση
"Εξαρχής, είπαμε ότι χρειάζεται συνολική και ευρωπαϊκή λύση", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες. Επανέλαβε την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας και εξυγίανσης αλλά και συμμετοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επίλυση της κρίσης και ζήτησε την εκπόνηση ενός "ευρύτατου" ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την καθιέρωση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".
"Σε μια Ευρώπη με καθολική κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων, οι θέσεις μας αυτές δυστυχώς, δεν ακούστηκαν εγκαίρως", υπογράμμισε.
Δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει "συνεχείς πρωτοβουλίες", ώστε να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους, "προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης".
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι η κρίση αφορά πλέον στο σύνολο της ευρωζώνης, "απαιτείται εκ μέρους μας συνεχής εγρήγορση και συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεών μας". Στην αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, "θα έλεγαν πολύ εύκολα ότι, η Ελλάδα είναι το πρόβλημα και θα μας φόρτωναν αδίκως ακόμα περισσότερα βάρη, ως άλλοθι, για τα βαθύτερα προβλήματα της ευρωζώνης".
ΝΙΚ. ΑΛ.
ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου