Τρίτη, Ιουλίου 12, 2011

ΑΓΧΟΝΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Οι «μικρές κυβερνήσεις» των δήμων αποδεικνύονται μεγάλες εστίες διαφθοράς, γραφειοκρατίας και παραλογισμού. Κι αναδεικνύουν πρώτ' απ' όλα μια κρίση που δεν έχει να κάνει μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με «χαλαρές» συνειδήσεις, υπερφίαλες επιδιώξεις, υπόγειους μηχανισμούς διαφθοράς κι ατιμωρησίας με την ανοχή και κάποτε τη σύμπραξη της κεντρικής εξουσίας. Ζητήσαμε τις απόψεις των δημάρχων Αχαρνών και Ζωγράφου για την υπόθεση των δανείων τους, που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την πέμπτη δόση του δανείου.


Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ και επτά μήνες στον ωκεανό οικονομικών απαιτήσεων που έρχονται από το παρελθόν, την ίδια στιγμή που πρέπει να δουλέψουν για το δήμο τους στη χαραυγή ενός νέου θεσμού, του «Καλλικράτη».

Το συμβάν με το ΔΝΤ ας γίνει η αφορμή για να αλλάξει ένα χαοτικό και διεφθαρμένο σύστημα που στηρίζεται στην αδράνεια, την ατιμωρησία, τη σύγχυση και το θράσος.

Δήμος Αχαρνών

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος μάς διευκρινίζει ότι δεν πήγε σε κανένα γάμο την προηγούμενο Παρασκευή κι ότι ήταν στο δήμο στη μία το μεσημέρι, όταν για πρώτη φορά ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος τον ενημέρωσε για το πρόβλημα με το ΔΝΤ.

Οι υπηρεσίες του δήμου ήταν στο κόκκινο μέχρι και τις πέντε το απόγευμα, όταν το θέμα της δόσης του δανείου διευθετήθηκε. Ομως το «άνοιγμα» του δήμου στις τράπεζες είναι τεράστιο.

«Αγωνιζόμαστε να σωθεί ο δήμος», λέει ο κ. Ντούρος. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πτωχεύσει γιατί κάνουμε υπερπροσπάθεια. Εχουμε έξοδα για μισθοδοσία μόνον ένα εκατομμύριο 700 χιλιάδες ευρώ το μήνα όταν, όλα κι όλα τα έσοδα του δήμου είναι δύο εκατομμύρια το μήνα. Τι να κάνουμε; Τα δάνεια που πρέπει να πληρώνουμε το χρόνο είναι τρία εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ. Δεν μπορώ να πάρω ούτε εποχικούς για τα σκουπίδια που τους χρειάζομαι...».

Είναι αλήθεια ότι τα δάνεια που έχετε πάρει συνολικά είναι 77,5 εκατομμύρια και όχι 35;

«Ναι, έχει συνάψει ο δήμος και άλλα δάνεια και το συνολικό ύψος είναι αυτό που λέτε...».

Και πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

«Δεν έγινε κανένα αναπτυξιακό έργο. Οποιος επισκέπτεται το δήμο βλέπει ότι ίδιος ήταν και πριν παρθούν τα δάνεια και τώρα. Τα χρήματα δόθηκαν κυρίως για προσλήψεις. Ως αντιδήμαρχος τη δεκαετία του '90 άφησα το δήμο με 300 υπαλλήλους και τώρα βρήκα 1.200. Τετραπλασιάστηκε ο πληθυσμός; Οχι βέβαια. Εγιναν 2.000 προσλήψεις από τους προηγούμενους δημάρχους (Στριφτός και Φωτιάδης). Σήμερα έχουμε 1.045 υπαλλήλους και από αυτούς οι 46 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και 48 απόφοιτοι ΤΕΙ κι από εκεί και πέρα το χάος... Εμείς δεν χρειαζόμαστε περισσότερους από 600 υπαλλήλους. Δεν θέλουμε, βέβαια, να τους απολύσουμε τους ανθρώπους, ας χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ανάγκες. Βρήκαμε κτήρια νοικιασμένα 9.000 και 10.000 το μήνα, γιατί άμα έχεις τόσους υπαλλήλους κάπου πρέπει και να τους βάλεις. Τώρα τα κλείνουμε για να μαζέψουμε το κόστος...».

Εχετε πάρει κι άλλο ένα δάνειο 20 εκατομμύρια πριν από ενάμιση χρόνο για απαλλοτριώσεις;

«Ναι, γιατί εντάχθηκαν μεγάλες εκτάσεις στο σχέδιο και χρειαζόταν να γίνουν απαλλοτριώσεις για χώρους πρασίνου, σχολεία κ.τ.λ. Ομως δεν έγινε επιλογή, αγοράστηκαν οικόπεδα στο... πουθενά, σε μεγάλη απόσταση από το δημόσιο δρόμο και όχι όμορα. Φανταστείτε ότι δεν έχω τη δυνατότητα να μπω και να βάλω ταμπέλα "Δήμος Αχαρνών" γιατί δεν μπορώ να περάσω, μου το απαγορεύουν οι γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες...».

Για όλους αυτούς τους λόγους είπατε «δεν πληρώνω» για το δάνειο των 35 εκατομμυρίων;

«Ακούστε, ήρθαν οι άνθρωποι της τράπεζας και τους είπα ότι θέλω να πληρώσω τα χρέη του δήμου, όμως αν αυτή τη στιγμή τους ζητούσα δάνειο 30 εκατομμύρια έτσι χρεωμένος που είμαι, θα μου το έδιναν; Θέλω να πω ότι το δάνειο των 35 εκατομμυρίων το έδωσε η τράπεζα χωρίς υποθήκες, χωρίς εκχώρηση δικαιωμάτων έστω από το δήμο. Η συμφωνία έγινε τότε με την εγγύηση του Δημοσίου. Κάποιος υπουργός έβαλε την υπογραφή του προκειμένου να έχει πελατειακές σχέσεις με το δήμαρχο, ήταν πολιτική διευκόλυνση. Και υπάρχει και το εξής περίεργο: από τα 35 εκατομμύρια ο δήμος πήρε 31,5, τα υπόλοιπα 3,5 εκατομμύρια δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του δήμου. Γι' αυτό το θέμα ο προηγούμενος δήμαρχος (Φωτιάδης) έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη...».

Δήμος Ζωγράφου

Ο δήμαρχος Ζωγράφου, Κώστας Καλλίρης, μας λέει:

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα δήμαρχος μου έρχονταν οι δόσεις για τα 25 εκατομμύρια και δεν ήξερα τι να κάνω. Απευθύνθηκα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μου είπαν ότι το δάνειο είναι "μη νόμιμο" και δεν έπρεπε να καταβάλω καμία δόση. Πριν από ένα μήνα έφερα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, διότι η τράπεζα απειλεί το δήμο με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων».

Πόσες δόσεις χρωστάτε;

«Είναι έξι δόσεις απλήρωτες, συνολικά 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το δήμο έχει καταβληθεί μόνο μια δόση με "εντέλλεσθαι" από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Καζάκο».

Με την οικογένεια Ζωγράφου, που πήρε τα 19,4 εκατομμύρια (σ.σ. για την εξαγορά μέρους της βίλας), είχατε καμία επαφή;

«Οχι... Μάλιστα επειδή το υπόγειο πάρκινγκ που ήθελαν να κατασκευάσουν σταμάτησε με απόφαση του ΣτΕ, υπέβαλαν ένσταση στη γνωμοδότηση...».

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: