ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΟ
Την εκτίμηση ότι στο Eurogroup, στις 11 Ιουλίου αλλά και γενικότερα «στις επόμενες ημέρες» θα υπάρξει νέα πρόοδος στις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα διευκρινιστούν «τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι μετά από κάθε Eurogroup η νέα στήριξη προς την Ελλάδα λαμβάνει σταδιακά μορφή και υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος».
Τόνισε ότι από τη συνεδρίαση (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 11 Ιουλίου αναμένει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι πτυχές της εμπλοκής των ιδιωτών, καθώς, όπως επεσήμανε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα ποσά που προτίθεται να διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το ποσοστό της κατανομής από άλλες πηγές βοήθειας.
Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας την αξιολόγηση της Standard and Poor's σύμφωνα με την οποία η γαλλική πρόταση για μετακύλιση του χρέους θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, ωστόσο διαβεβαίωσε πως με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα «σε τρεις μήνες η χώρα θα παραμείνει όρθια».
Τέλος, ο Α. Αλταφάζ δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «περιορισμένη εθνική κυριαρχία», αλλά αναγνώρισε ότι οι χώρες μέλη του ευρώ που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έχουν περιορισμένα περιθώρια στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επί ενός ξεκάθαρου και συγκεκριμένου μοντέλου όσον αφορά τη συνεισφορά των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου τη Δευτέρα.
«Το ακριβές ποσό της συνεισφοράς και το ακριβές μοντέλο που θα οδηγήσει στο ελάχιστο δυνατό μέγεθος των παρενεργειών παραμένει ανοικτό. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη μοντέλο», είπε ο εκπρόσωπος σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι ιδιωτικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα συνεισφέρουν 2 δισ. ευρώ περίπου (και άλλα 1,2 από τις «bad banks») στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, στη βάση του γαλλικού μοντέλου με κάποιες αλλαγές.
Η συνεισφορά αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα θεωρήσουν τη μετακύλιση του χρέους από τις τράπεζες ως χρεοκοπία.
Tραπεζίτες και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι συζητήσεις για το σχέδιο μετακύλισης του χρέους συνεχίζονται. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι αρχές της Γερμανίας επιδιώκουν κάποιες αλλαγές στο γαλλικό σχέδιο. Μπορεί, ωστόσο, να περάσουν εβδομάδες πριν βρεθεί οριστική λύση.
Η S&P διευκρίνισε ότι ενδέχεται να μεταβάλει τη στάση της, ανάλογα με τις αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο.
«Η γρήγορη αντίδραση της S&P στο γαλλικό μοντέλο είναι θετική, γιατί δίνει μια ιδέα στις γερμανικές τράπεζες, ποια κομμάτια του θα πρέπει να τροποποιηθούν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρεοκοπία», είπε η ένωση των τραπεζών του γερμανικού δημοσίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προβλέπεται να συμφωνήσουν σύντομα πάνω στις βασικές αρχές μιας δεύτερης συμφωνίας διάσωσης για την Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες δεν πρόκειται, ωστόσο, να οριστικοποιηθούν πριν το Σεπτέμβριο.
Σε εκθέσεις τους, Deutsche Bank Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, επιλέγοντας το ένα από τα δύο σκέλη της γαλλικής πρότασης που αφορά στην επανεπένδυση του 70% των τίτλων που λήγουν έως το 2014 σε νέα 30ετή ομόλογα.
Επαναγορά
Η Ευρώπη πρέπει να δεσμευθεί σε ένα φιλόδοξο και συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, στα πρότυπα του σχεδίου Μπρέιντι, το οποίο οδήγησε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Λατινική Αμερική και προέβλεπε την ανταλλαγή των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών που είχαν ιδιώτες με νέα εγγυημένα ομόλογα, αναφέρει στο βασικό άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.
Η προειδοποίηση του οίκου αποτελεί μείζον πλήγμα και μπορεί να οδηγήσει σε μία διαφορετική πρόταση, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Κατανοούμε ότι η πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας μπορεί να αλλάξει και είναι δυνατό να λάβει μία μορφή, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μία διαφορετική αξιολόγηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου S&P.
«Είμαστε σε περίεργη και επικίνδυνη εποχή και οτιδήποτε είναι δυνατό. Μπορεί να υπάρξει μία εντελώς διαφορετική μορφή διάσωσης, όπως η εγγύηση ή η επαναγορά του ελληνικού χρέους», τονίζει στους Financial Times ο κ. Γκάρι Τζένκινς, επικεφαλής της διεύθυνσης σταθερού εισοδήματος της χρηματοπιστωτικής εταιρίας Evolution Securities.
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης την ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance) την Παρασκευή, με την οποία στηρίζεται το γαλλικό σχέδιο αναχρηματοδότησης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά ζητείται και η διερεύνηση άλλων επιλογών, όπως της επαναγοράς του χρέους.
Η πρόταση της επαναγοράς του χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είχε διαρρεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο από ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, αλλά δεν ευοδώθηκε λόγω της αντίδρασης από τη Γερμανία και άλλες χώρες.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου