Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2011

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ—ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ…


Ενα σκληρό μνημόνιο χτίστηκε για τις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες «συσσωρεύονται προκλήσεις», όπως αναφέρει ρητά το αναθεωρημένο Μνημόνιο.Αλλάζει μέσα στον Αύγουστο ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να διασώζει μόνο υγιείς και ιδιωτικές τράπεζες (το κράτος αναλαμβάνει την οικονομική ευθύνη για όσες έχει υπό την εποπτεία του), καθορίζονται αυστηροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και σκληρές προϋποθέσεις πριν εξεταστεί καν αίτημα ένταξης στο Ταμείο: η τράπεζα που έχει πρόβλημα θα πρέπει να επιχειρήσει να αυξήσει τα κεφάλαιά της ακόμη και με πώληση μετοχών κάτω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους.



Διαφορετικά θα υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης-διάσωσης (resolving) για «τράπεζες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις». Δεσμεύεται επίσης η κυβέρνηση να προωθήσει συγχωνεύσεις και συγκεντρώσεις με ή χωρίς τη συμμετοχή ξένων ομίλων, το ίδιο να πράξουν και οι κρατικοί επίτροποι.


Υπό εποπτεία


Οι τράπεζες θα τελούν υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, της τρόικας, που πλέον θα την εποπτεύει πολύ στενά, αλλά και ξένου αξιολογητικού οίκου. Θα υποβάλλονται σε συνεχή στρες τεστ και όσες αποτυγχάνουν θα τίθενται υπό «εντατικό έλεγχο».


Το Μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα συστημικά προβλήματα έχουν αποφευχθεί, αναφέρεται, λόγω όμως της παρέμβασης της ΕΚΤ για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας. Ωστόσο, «οι προκλήσεις έχουν συσσωρευθεί».


Απαιτείται οι τράπεζες να ενισχύσουν κεφαλαιακά διαθέσιμά τους και «η αναδιάρθρωση ή διάσωση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις». Οι τράπεζες από το 2010 θα πρέπει να διατηρούν επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια (κατ' ελάχιστο 10% στον δείκτη Core Tier 1). Πρόκειται για σύσταση που αποτύπωσε προ ημερών η διοίκηση της ΤτΕ και θεωρείται ότι θα είναι σχετικά δύσκολο να διατηρηθεί, δεδομένης της πορείας της οικονομίας. Θα προσμετρώνται προνομιούχες μετοχές.


Υπό παρακολούθηση


Η θέση τους θα κριθεί από νέο κύκλο στρες τεστ που θα γίνει πριν από το τέλος του 2011 υπό όρους που θα συμφωνηθούν από κοινού με την τρόικα, από διεθνή αξιολογητικό οίκο που θα επιλέξει η ΤτΕ μαζί με την τρόικα. Οποιες αποτύχουν θα πρέπει τον Ιανουάριο του 2012 να παρουσιάσουν σχέδιο δράσης. Και να το καταφέρουν έως τον Σεπτέμβριο του 2012. Ενώ «θα υπόκεινται σε εντατική παρακολούθηση».


Εν τω μεταξύ, αναφέρει το Μνημόνιο, «οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να εντείνουν την εξερεύνηση στρατηγικών συμμαχιών με εγχώριους και ξένους εταίρους» και οι κρατικοί επίτροποι δεσμεύονται να μη «χρησιμοποιήσουν το βέτο τους για να μπλοκάρουν τα μέτρα».


Το νομικό πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει. Θα χρηματοδοτεί μόνο «βιώσιμες τράπεζες» και το «κράτος δεσμεύεται να μη ζητήσει πόρους για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κρατικών τραπεζών, αλλά θα ασκήσει πλήρως τις ευθύνες του ως ο κύριος μέτοχος». Αναφορικά με τις ιδιωτικές τράπεζες, πριν οι μέτοχοί τους μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε κεφάλαια, οφείλουν να «αποδεικνύουν ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να επιτευχθεί η απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών πηγών». Μεταξύ των μεθόδων «πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν προσφέρει νέες μετοχές σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τη μέση τιμή της αγοράς που επικρατούσαν μετά την ανακοίνωση από την τράπεζα για τις κεφαλαιακές της ανάγκες». Αν παρ' όλα αυτά οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, τότε μόνο το Ταμείο «μπορεί να αποφασίσει να προσφέρει εισφορά κεφαλαίου σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στην αγορά».


* Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, επαναλαμβάνεται -και ως μνημονιακός όρος- η δέσμευση εύρεσης 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 (και 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012), ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα προβεί σε αλλαγή προγράμματος για να επιτευχθεί ο στόχος. Μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά στην εκδοχή της ρευστοποίησης ακινήτου - ΔΕΚΟ αν δεν πωληθεί... 


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ


ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: