Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση που μπορεί να έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η λύση είναι ακόμα πιθανή.
Είναι ζωτικής σημασίας για τη Σύνοδο να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα βελτιώνουν τη σταθερότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, θα παρέχει ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόνισε.
«Κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις: η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Απαιτεί μία απάντηση, διαφορετικά οι αρνητικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλη την Ευρώπη και πέρα απ' αυτήν», σημείωσε.
«Τα εργαλεία για μία λύση είναι γνωστά», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να προβλέπουν μέτρα για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, τη δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το περιθώριο για μία πιο ευέλικτη χρήση του μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF) και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος με περισσότερη ρευστότητα.
Ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε επίσης τη σύστασης ομάδας εργασίας για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της απόφασης για εμπροσθοβαρή κατανομή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 14 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στις 5 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Γαλλία: Ισχυρό μήνυμα
Η διάσταση απόψεων στην Ευρώπη ενόψει της έκτακτης Συνόδου της Πέμπτης για την Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την παρουσιάζουν κάποια μέσα ενημέρωσης και οι ηγέτες της Ευρωζώνης μάλλον θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων την Τετάρτη.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να στείλουν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» που θα στρέφει την προσοχή στην μείωση των επιτοκίων και στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.
Παράλληλα, ο κ. Μπαρουάν τάχθηκεκατά της οποιασδήποτε λύσης που θα είχε ως αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «χρεοκοπίας».
«Αυτή η συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο θα πρέπει να μας επιτρέψει να κάνουμε ένα περαιτέρω, αναγκαίο βήμα, προκειμένου να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα, που θα καθιστά το ελληνικό χρέος περισσότερο διαχειρίσιμο», είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info.
«Αύριο θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα. Ο στόχος είναι το χρέος της Ελλάδας να γίνει πιο διαχειρίσιμο», είπε.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις στην τηλεόραση o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας ότι ο οκ. Σαρκοζί θα συναντηθεί την Τετάρτη με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σύνοδο της Πέμπτης.
Αντίθετα με αυτά που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, είπε, «υπάρχει μεγάλη σύγκλιση απόψεων» μεταξύ των διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Μπαρουάν είπε ότι σε καμία περίπτωση οι λύσεις που προτείνονται δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα σε «χρεοκοπία».
«Δεν θέλουμε ένα πιστωτικό επεισόδιο, που βασικά σημαίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο γενικός στόχος όλων αυτών είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του νομίσματός μας στο διηνεκές, ότι και αν γίνει», ανέφερε.
Η επιβολή φόρου στις τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία, όπως την αρχική ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, είπε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
Όπως είπε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir, οι συζητήσεις αφορούν ένα μείγμα προτάσεων αντί για τρεις ξεκάθαρες επιλογές. «Αυτές δεν είναι ακριβώς επιλογές. Προσανατολιζόμαστε προς ένα μείγμα αυτών των διαφορετικών μέτρων. Ο τραπεζικός φόρος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί», φέρεται να είπε.
Ο κ. Ρέιντερς είπε επίσης ότι η ιδέα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές ισχύει ακόμη, αλλά πρέπει να επιλυθούν ακόμη κάποια ζητήματα. «Γενικά, η ιδέα της 'μετακύλισης' συνεχίζει να ισχύει: θα ζητούσαμε από τον ιδιωτικό τομέα να επανεπενδύσει σε νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας», είπε ο Βέλγος υπουργός.
Κάποιες από τις επιλογές που εξετάζονται μάλλον θα περιλαμβάνoυν υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στη βαθμίδα της «χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεξεργάζονται τρόπους ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει στην ΕΚΤ μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου