Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2011
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΦΟΝΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ: ΈΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Λόγια πολλά, λόγια παχιά. Συσκέψεις, εισηγήσεις και εκθέσεις. Πράξεις και έργα, λίγα έως καθόλου. Διαβάζοντας και τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011, όταν πλέον κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια άρχισαν να προειδοποιούν ότι δεν άντεχαν άλλο και θα έκαναν «μπουμ», και πάλι οι αρμόδιοι έμειναν στα λόγια, στις επιτροπές, στις οδηγίες, στα υπομνήματα και στις εισηγήσεις.
Το έγγραφο των πρακτικών της σύσκεψης στο ΥΠΑΜ (το οποίο συντάχθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου), με τη συμμετοχή του υπουργού, Κώστα Παπακώστα, του αρχηγού του ΓΕΕΦ, Πέτρου Τσαλικίδη, του γενικού διευθυντή, Χρίστου Μαληκκίδη, και άλλων πέντε αρμόδιων αξιωματικών της Ε.Φ., είναι άκρως αποκαλυπτικό και συμπληρώνουν σε ένα σημαντικό μέρος το πάζλ του εγκλήματος που έχει συντελεσθεί.
«Μας έδειξε τα δόντια»
Σε αυτή λοιπόν τη σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε μετά την παραμόρφωση ενός εκ των 98 εμπορευματοκιβωτίων με το επικίνδυνο φορτίο που φυλασσόταν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, επαναλήφθηκαν τα γνωστά. Ότι «η πυρίτιδα ήδη έδειξε τα δόντια της», ότι οι υπήρξαν πιθανόν εσωτερικές εκρήξεις στο ένα εμπορευματοκιβώτιο, ότι οι αναλύσεις στα τέσσερα είδη του εκρηκτικού -που αποφασίστηκε να γίνουν στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου- δεν έγιναν γιατί η ΕΒΟ-ΠΡΥΚΑΛ στην Ελλάδα δεν εξασφάλισε την αναγκαία άδεια εισαγωγής, ότι για να γίνει στέγαστρο θα βγει και αυτό το καλοκαίρι, ότι ήταν δύσκολο να βρεθεί γερανοφόρο όχημα για να μεταφέρει το προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο κλπ.
Όμως το πλέον σημαντικό από αυτά τα πρακτικά είναι τα όσα είχαν πει τόσο ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας, κ. Παπακώστας, όσο και ο γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ, Χρ. Μαληκκίδης, σε σχέση με την ανάγκη λήψης πολιτικής απόφασης. Πιο απλά, και οι δύο είχαν επισημάνει ή, για την ακρίβεια, είχαν ζητήσει να τεκμηριωθούν τα στοιχεία της επικινδυνότητας του φορτίου για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεπώς να ληφθεί η πολιτική απόφαση. Χρειαζόταν λοιπόν πολιτική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο!
Μάλιστα, ο κ. Παπακώστας επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας απουσίαζε στην Ουκρανία (6-7 Ιουλίου), ενώ πηγή του ΥΠΑΜ μάς ανέφερε προχθές ότι είχε πρόθεση να τον ενημερώσει μόλις επέστρεφε. Επειδή κρίνουμε ιδιαιτέρως σημαντικά τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης στο υπ. Άμυνας, όταν πλέον ήταν θέμα ωρών το μεγάλο μπουμ, τα δημοσιεύουμε αυτούσια.
Το πρακτικό της 5ης Ιουλίου
Παρόντες:
1. κ. Κώστας Παπακώστας, Υπουργός Άμυνας.
2. Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Τσαλικίδης, Αρχηγός ΓΕΕΦ.
3. κ. Χρίστος Μαληκκίδης, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας.
4. Ταξχος Θεοφάνους Θεοφάνης, ΥΠΑΜ/ΚΥΠΣΕΑ
5. Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος, ΙΙΙη ΤΑΞΥΠ.
6. κ. Πανίκος Στυλιανίδης, Τομέας Έργων Υπουργείου Άμυνας
7. Ανχης (ΠΒ) Γεωργίου Γεώργιος, Τμχης Αμυντικής Πολιτικής ΥΠΑΜ.
8. Λγός (ΠΖ) Γεννάρης Ανδρέας, Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής ΥΠΑΜ.
Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Κώστας Παπακώστας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ζήτησε να ενημερωθεί για το περιστατικό που σημειώθηκε στις 04 Ιουλίου 2011, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης (ΝΒΕΦ), με το κατασχεθέν φορτίο του πλοίου «Monchegorsk».
Αρχικά έλαβε το λόγο ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, ότι στις 04 Ιουλίου 2011, έγινε αντιληπτό από τον αξιωματικό που εκτελούσε υπηρεσία στη Ναυτική Βάση της Ε.Φ. Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια του προαναφερόμενου φορτίου είχε αλλοιωθεί (παραμορφωθεί), με αποτέλεσμα οι πόρτες του υπόψη εμπορευματοκιβωτίου να στραβώσουν και να ανοίξουν μερικώς, χωρίς όμως να σπάσουν οι κλειδαριές ασφαλείας. Εξηγώντας το φαινόμενο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο πιθανώς: να εξογκώθηκε από εσωτερική έκρηξη της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα η εκτόνωση των αερίων να το παραμορφώσει.
Επί του θέματος ο κ. Υπουργός απηύθυνε το ερώτημα κατά πόσο η ηγεσία της Ε.Φ. γνωρίζει πότε επεσυνέβη η εξόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου. Ο κ. Α/ΓΕΕΦ και ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος ανέφεραν ότι το γεγονός πρέπει να επεσυνέβη μάλλον τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός Άμυνας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών από μέρους του ΓΕΕΦ, κατόπιν των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2011, για αποστολή δειγμάτων των διαφόρων πυρίτιδων του φορτίου σε χημεία της Κύπρου ή του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο έχει αλλοιωθεί η σύνθεση αυτών.
Απαντώντας στο εν λόγω ερώτημα, ο κ. Αρχηγός του ΓΕΕΦ (Α/ΓΕΕΦ) ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, ότι η Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να σταλούν για έλεγχο τα τέσσερα είδη πυρίτιδας του φορτίου, στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ). Παρ' όλες τις προσπάθειες του ΓΕΕΦ, σημείωσε ότι, η αποστολή των δειγμάτων τελικά δεν έγινε, καθότι η προαναφερθείσα εταιρεία ήθελε να εξασφαλίσει πρώτα, την απαιτούμενη άδεια εισαγωγής, γεγονός που δεν είχε πράξει μέχρι σήμερα. Κλείνοντας ο κ. Α/ΓΕΕΦ και ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος ανέφεραν ότι, «τελικώς με την εξέλιξη που έχουμε σήμερα εξοικονομήσαμε χρήματα καθ' ότι η πυρίτιδα μας έδειξε τα δόντια της και οπόταν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε».
Στη συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί ο κ. Υπουργός Άμυνας, κατά πόσο υπήρχε πιθανότητα, το περιεχόμενο του εν λόγω εμπορευματοκιβωτίου να προκαλέσει περαιτέρω έκρηξη, και κατά πόσο θα αποτελούσε κίνδυνο για τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια, εάν δεν απομακρυνόταν από τη θέση του. Επίσης ο κ. Υπουργός έθεσε το ερώτημα εάν η καταστροφή του υλικού μπορεί να γίνει από το προσωπικό της Ε.Φ. ή θα πρέπει να μετακληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.
Σε απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων, ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος υπογράμμισε ότι τα αέρια, στο συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο που παρουσίαζε παραμόρφωση, είχαν εκτονωθεί πλην όμως, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρισκόταν το περιεχόμενο αυτού, καθότι το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο περιλάμβανε περίπου 130 μεταλλικές κονσέρβες (μικρά εμπορευματοκιβώτια) με πυρίτιδα, και συνεπώς μπορεί μερικά ή και όλα να έχουν εκραγεί. Ο Σχης Γεωργιάδης κατέληξε ότι η καταστροφή της πυρίτιδας μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου από τους πυροτεχνουργούς της Ε.Φ. και να εκτελεστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΕ και ως εκ τούτου δεν είναι αναγκαία η μετάκληση εμπειρογνωμόνων. Στο σημείο αυτό ο κ. Α/ΓΕΕΦ σημείωσε ότι η μετάκληση εμπειρογνωμόνων μπορεί να γίνει προκειμένου να παρακολουθήσουν και επιβεβαιώσουν την εργασία που θα εκτελεστεί.
Σε ερώτηση του κ. Υπουργού πώς μπορεί να γίνει η καταστροφή της πυρίτιδας ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος ανέφερε ότι, θα γίνει με απλή καύση σε αυλάκια από κιούγκια προκειμένου να μην δημιουργηθούν οικολογικά προβλήματα στην περιοχή.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός τόνισε ότι πρέπει άμεσα να γνωματεύσουν εμπειρογνώμονες του ΓΕΕΦ ή/και από το εξωτερικό προκειμένου να διασαφηνισθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι πυρίτιδες που περιλαμβάνονται στο υπόψη φορτίο.
Ο κ. Αρχηγός του ΓΕΕΦ και ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος επεσήμαναν ότι η εξέταση της καταλληλότητας των πυρίτιδων από εμπειρογνώμονες δεν θα εξυπηρετούσε πλέον κανένα σκοπό, καθότι διαφάνηκε η επικινδυνότητα του φορτίου, με την εξόγκωση του προαναφερόμενου εμπορευματοκιβωτίου. Ακόμη, τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για προστασία του φορτίου από τις καιρικές συνθήκες, με την κατασκευή κατάλληλου στεγάστρου.
Ο κ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας σε παρέμβασή του τόνισε πως θα πρέπει να συνταχθεί μια εμπεριστατωμένη γραπτή αναφορά για το συμβάν, από το ΓΕΕΦ, η οποία να υποβληθεί στον κ. Υπουργό Άμυνας προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς της Δημοκρατίας και παράλληλα να στηριχθεί η επιχειρηματολογία του κ. Υπουργού προκειμένου να μπορέσει να ενημερώσει κατάλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεπώς να ληφθεί η σωστή πολιτική απόφαση.
Στη συνέχεια της εν λόγω τοποθέτησης, ο κ. Πανίκος Στυλιανίδης ζήτησε να ενημερωθεί, για το μέγεθος της στιβάδας των εμπορευματοκιβωτίων.
Απαντώντας ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας μια μικρή πολυκατοικία από τρεις ορόφους. Σημείωσε ότι τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο προκειμένου να μην είναι προσβάσιμες οι πόρτες τους, για λόγους ασφαλείας.
Λαμβάνοντας υπόψη την εν λόγω τοποθέτηση, ο κ. Πανίκος Στυλιανίδης πληροφόρησε τον κ. Υπουργό, ότι η κατασκευή κατάλληλου στεγάστρου θα απαιτούσε τουλάχιστον τρεις μήνες όπως επίσης και δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε παρόμοια μελέτη, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, που εκπόνησε το Υπουργείο Άμυνας για κάλυψη συγκεκριμένου χώρου με δίκτυο παραλλαγή η δαπάνη κοστολογήθηκε στις 250.000 ευρώ.
Ο κ. Υπουργός Άμυνας έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό της Ε.Φ. όπως προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου που έχει πρόβλημα (διογκωθεί). Στο σημείο αυτό ο Σχης Γεωργιάδης Γεώργιος ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης γερανών ή περονοφόρων καθόσον τέτοιου είδους μηχανήματα που να μετακινούν εμπορευματοκιβώτια μεγάλου βάρους έχει μόνο το λιμάνι Λεμεσού. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ανχης Γεωργίου Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μηχανήματα και συγκεκριμένα τα διαθέτει η εταιρεία «ΣΟΥΛΗΣ» που εδρεύει στην Λάρνακα.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως η εν λόγω λύση δεν ήταν η κατάλληλη, υπό τις περιστάσεις, καθότι μέχρι να κατασκευαζόταν το στέγαστρο θα τελείωνε και το καλοκαίρι, Επιπλέον, τόνισε, απαιτείται όπως άμεσα γίνουν σχετικές εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να μπορέσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία. Ακόμη, τόνισε ότι θέλει να του υποβληθούν επίσης εισηγήσεις για άμεση, έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Απαντώντας ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος είπε πως μια πιθανή λύση θα ήταν η κατάβρεξη της στιβάδας με νερό δύο ή τρεις φορές την ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από την πυροσβεστική υπηρεσία ή ακόμη από πυροσβεστικά οχήματα της Εθνικής Φρουράς.
Στο σημείο αυτό ο Ανχης Γεωργίου Γεώργιος ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο η «κατάβρεξη» των εμπορευματοκιβωτίων και κατ’ επέκταση ενδεχομένως και της πυρίτιδας θα δημιουργήσει άλλα επιπρόσθετα προβλήματα. Στο σημείο αυτό ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων θα επηρεαζόταν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, από την κατάβρεξή τους.
Απαντώντας ο Σχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος σημείωσε ότι ούτως ή άλλως, τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται στην ύπαιθρο, εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, και είναι εκτεθειμένα στη βροχή.
Ο κ. Υπουργός τόνισε με πολύ έντονο τρόπο ότι, οι ενέργειες και οι απόψεις που διατυπώνονται θα πρέπει να διέπονται από σοβαρότητα και πάνω από όλα θα πρέπει να θέτουμε το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ε.Φ.
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες προς τον κ. Α/ΓΕΕΦ όπως επιτροπή αποτελούμενη από τους Σχη (ΥΠ) Γεωργιάδη Γεώργιο, Πυροτεχνουργούς και άλλους ειδικούς του ΓΕΕΦ, εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας, εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας, της Υπηρεσίας Μεταλλείων και τον Ταξχο Θεοφάνους Θεοφάνη ως παρατηρητή επισκεφθούν τον χώρο της Ν.Β. Ευάγγελος Φλωράκης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο κ. Γενικός ανέλαβε όπως επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για να τις ενημερώσει.
Αποστολή της υπόψη επιτροπής είναι η επιθεώρηση των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων, το απόγευμα της ίδιας ημέρας 05 Ιουλίου 2011 και στη συνέχεια η υποβολή σχετικής έκθεσης, την πρωίαν της επομένης ημέρας 06 Ιουλίου 2011, στην οποία να περιγράφεται λεπτομερώς η κατάσταση των εμπορευματοκιβωτίων, οι απόψεις των ειδικών και τεκμηριωμένες - εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κ. Α/ΓΕΕΦ διαβεβαίωσε τον κ. Υπουργό Άμυνας ότι, την πρωίαν της επόμενης ημέρας θα του υποβληθεί η αναφορά της επιτροπής, μέσω του ΓΕΕΦ.
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο κ. Υπουργός ζήτησε από την επιτροπή, που συγκροτήθηκε, όπως ενεργήσει άμεσα και έθεσε ως προϋπόθεση για κάθε ενέργεια την ασφάλεια του προσωπικού της Ε.Φ.
Δεν γνωρίζουμε εάν υποβλήθηκε η σχετική έκθεση από τη συσταθείσα επιτροπή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν υποβλήθηκε την πρωία της επομένης, όπως ήταν η οδηγία, αφού το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής μετέβη στο χώρο λίγο πριν το μεσημέρι της 6ης Ιουλίου. Αλλά και να υποβλήθηκε η έκθεση, το μείζον ερώτημα πλέον είναι πώς χειρίστηκε το όλο θέμα ο κ. Κώστας Παπακώστας, αφήνοντας να παρέλθουν μερικά ακόμη 24ωρα με τα πρησμένα εμπορευματοκιβώτια!
Μας είπε ψέματα ο Παπακώστας
Την επομένη της τραγωδίας, ο «Π» επικοινώνησε με τον τελούντα υπό παραίτηση υπ. Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, και του ζήτησε το πρακτικό της τελευταίας σύσκεψης, εάν και εφόσον αυτό δεν ήταν διαβαθμισμένο. Ο κ. Παπακώστας επιφυλάχθηκε να ερευνήσει την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου και να επανέλθει. Τελικά νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας μας πληροφόρησε ότι, λόγω του περασμένου της ώρας που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη την Τρίτη 5 Ιουλίου, δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας. Τρία τινά μπορεί να συνέβησαν: Είτε λοιπόν ο κ. Παπακώστας όντως είχε άγνοια ότι υπήρχαν πρακτικά, είτε γνώριζε και μας είπε ψέματα, είτε έκρινε ότι αυτά ενοχοποιούσαν το ΥΠΑΜ και τα απέκρυψε.
Από «αποφάσεις» πήγαιναν καλά
Ο «Π» αποκαλύπτει σήμερα άλλη μία σειρά εγγράφων που προέρχονται από το υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για σημείωμα που ετοίμασε ο Α΄διοικητικός λειτουργός του ΥΠΑΜ, Δημήτριος Λουλλουπής, και διαβίβασε αρμοδίως στον τότε γενικό διευθυντή του ΥΠΑΜ, κ. Πέτρο Καρεκλά. Το τρισέλιδο σημείωμα -το οποίο κατέχουμε- αφορά τον τρόπο διαχείρισης από πλευράς υπ. Άμυνας του επικίνδυνου φορτίου που βρισκόταν αποθηκευμένο στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης. Συγκεκριμένα ο διοικητικός λειτουργός του ΥΠΑΜ αφού πλέον είχε στα χέρια του και τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα ότι το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, μετά τη δήμευσή του από τη Δημοκρατία, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εκποιηθεί υπέβαλε τις πρώτες εισηγήσεις.
Στο σημείωμα γίνεται καταρχάς αναφορά στις τρεις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, όπου ο διευθυντής του τμήματος Τελωνείων μπορεί να επιτρέψει στην περίπτωση εμπορευμάτων που περιέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου:
Την καταστροφή τους σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζει ο διευθυντής και τα έξοδα βαρύνουν το Δημόσιο, ή
Τη διάθεσή τους για κάλυψη των αναγκών δημοσίων υπηρεσιών ή φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με την επιφύλαξη της διασφάλισης των ιδίων πόρων της ΕΕ, ή
Την εκποίησή τους σε τιμή που θα αποκόμιζαν αν πωλούνταν στην ελεύθερη αγορά απαλλαγμένα από δασμούς και φόρους... μετά από άδεια του διευθυντή.
Με βάση αυτό το σημείωμα, υποβλήθηκαν τρεις εισηγήσεις:
Να ζητηθεί από το ΓΕΕΦ η υποβολή στο ΥΠΑΜ καταλόγων στους οποίους να αναγράφονται εκείνα τα στρατιωτικά υλικά τα οποία του είναι χρήσιμα και εκείνα τα οποία δεν του είναι χρήσιμα.
Να ενημερωθεί η (σ.σ. τότε) διευθύντρια του τμήματος Τελωνείων για το περιεχόμενο των πιο πάνω καταλόγων με βάση τους οποίους να λάβει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις συνεπαγόμενες αποφάσεις ήτοι διάθεσης και εκποίησης.
Να προβεί στην ανάληψη όλων των αναγκαίων ενεργειών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για εκποίηση με πλειστηριασμό του μη χρήσιμου υλικού.
Το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιοι και γιατί, μετά την επίσημη θέση της Ε.Φ. ότι δεν χρειαζόταν τίποτα από αυτά τα υλικά αυτά - όπως διαβιβάστηκε με εμπιστευτικό σημείωμα του ΓΕΕΦ στις 31 Ιουλίου 2009- δεν άφησαν να προχωρήσει η εκποίηση ή καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου;
Ποιοι και γιατί άφησαν για άλλα δύο χρόνια από τότε τα 98 εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση, μέχρι το μοιραίο πρωινό της περασμένης Δευτέρας;
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
15/07/2011 - 11:34
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210039&-V=articles
ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου